1 noiembrie: Creştinii din Ardeal se roagă pentru sufletele morţilor

Semnificaţia zilei de 1 noiembrie trebuie căutată în spiritualitatea Bisericii romano-catolice, care conform calendarului propriu serbează în această zi toţi sfinţii, iar în ziua de 2 noiembrie pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi. De aici obiceiul credincioşilor de a merge la mormintele celor decedaţi pentru a se ruga, pentru a aprinde lumânări şi pentru a le împodobi cât mai frumos cu ferigă şi crenguţe de brad. Ziua Morţilor (Luminaţia sau Luminaţiile) se sărbătoreşte în special în Transilvania, Banat şi Maramureş. Credincioşii ortodocşi şi catolici aprind lumânări şi merg la cimitir pentru a-i cinsti pe cei răposaţi şi a le arăta recunoştinţa care li se cuvine.

La românii ardeleni, cultul morţilor e foarte important. An de an, în prima zi de noiembrie, cei care au suflete dragi plecate din lumea aceasta,vin la cimitir şi aprind lumânări, conform credinţei solide că în noaptea Luminaţiei sufletele celor plecaţi se întorc în mijlocul celor dragi. O mare parte dintre noi mergem la cimitir să punem flori şi lumânări pe mormintele celor dispăruţi. Există obiceiul să se meargă din timp la cimitir pentru a se curăţa mormintele de buruieni şi a se spală crucea, înaintea zilei de 1 noiembrie.

Treptat, sărbătoarea „Ziua Tuturor Sfinţilor” s-a transformat, în Transilvania, în „Ziua Morţilor”, fiind numită în unele zone şi „Luminaţia”, sărbătoarea care adună la mormintele celor morţi zeci de mii de credincioşi. În această zi, preoţii oficiază slujbe de pomenire pentru sufletul morţilor, iar cei vii aprind lumânări şi se roagă. Cei vii dau întotdeauna de pomană de Ziua Morţilor, mai ales celor care au nevoie.

Petruta Pop, petrutapop.ro

Despre Redacția ProAlba 30757 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*