Ziua Roșiei Montane a fost sărbătorită la București, în prezența Ministrului Culturii

Pe 6 februarie s-a sărbătorit, la București, Ziua Roșiei Montane, care a marcat 1889 de ani de la atestarea documentară a vestitei localități miniere. Organizatorii evenimentului au fost Asociația “Arhitectură, Restaurare, Arheologie” (ARA),  Asociația “R.Y.M.A.” din Alba Iulia, Asociația “Prietenii Roșiei Montane” și bineînțeles, gazdele evenimentului, Green Hours Jazz& Cafe.

Cu acestă ocazie s-a lansat un ghid de intervenție în Roșia Montană, menit să îi ajute pe cei care doresc să reabiliteze case vechi din localitate și în general să puncteze intervențiile necesare și nedistructive asupra unui imobil de patrimoniu și nu numai.

Pe lângă lansarea acestui ghid a avut loc și prezentarea Maratonului Roșia Montană , ediția 2020 și o dezbatere privind salvarea școlii rurale. Participanții au avut ocazia să achiziționeze tablouri pictate de Daria Frunză, una din studentele voluntare care a participat vara trecută la programul “Adoptă o casă”, desfășurat de Asociația ARA de 7 ani la Roșia Montană. Însă, “vedeta” evenimentului a fost o expoziție inedită de fotografie a speologilor și fotografilor cehi Ivan Rous și Jaroslav Sanda, denumită “Subteranele Roșiei Montane”, prin intermediul căreia vizitatorii au făcut o călătorie virtuală în galeriile romane, medievale și moderne existente în măruntaiele munților din aceasta zonă.

Fotografiile sunt inedite datorită unicității lor dar și a modului de prezentare, unele dintre ele fiind realizate cu tehnică specială, 3D, o premieră pentru tehnica de documentare fotografică.

Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, cel care și-a asumat pe 31 ianuarie trimiterea dosarului pentru includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului UNESCO, a fost prezent la eveniment, alături de arhitectul Ștefan Balici, Directorul Institutului Național al Patrimoniului și a avut numai cuvinte de apreciere la adresa întregului eveniment, mai ales că acesta a fost organizat pe bază de voluntariat, fără sponsorizări, doar din dragoste pentru Roșia Montană. Domnnul ministru a promis sprijin în continuare pentru orice acțiuni menite să promoveze această zonă și a vorbit, în linii mari, despre planurile de valorificare a localității, cu concursul autorităților locale și județene. De menționat faptul că expoziția “Subtereanele Roșiei Montane” va fi prezentă în curând și la Alba Iulia, ea fiind un produs cultural al  Asociației RYMA,  cu susținerea Asociatței ARA.

De asemenea, cei prezenți au putut servi un meniu specific din Roșia Montană și au putut achiziționa produse naturiste (creme cosmetice, uleiuri, miere de albine) aduse la eveniment de localnici din Roșia Montană.  Evenimentul s-a încheiat cu concertul trupei Trei Parale, cu muzică românească veche, cântată la cobze, voce, percuție și fluiere.

Asociația RYMA își propune să transforme expoziția „Subteranele Roșiei Montane” într-una itinerantă, care să fie prezentată la principalele muzee din țară,  acțiune care se va desfășura cu sprijinul Ministerului Culturii.

 

 

Despre Redacția ProAlba 35877 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*