
Proiectul noii legi a educației, aflată acum in dezbatere publică, stipulează scoaterea palatelor și cluburilor copiilor de sub tutela Ministerului Educației și trecerea lor în administrarea consiliilor locale.
Proiectul în forma actuală duce la pierderea statutului de cadru didactic pentru profesorii din aceste instituții, cei care au fost descoperitorii și șlefuitorii talentelor a sute de mii de copii din întreaga țară, vreme de decenii. Cadrele didactice din Palatul Copiilor Alba Iulia, dar și cei din Cluburile copiilor din Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș și-au dedicat întreaga viață consolidării unei cariere profesionale, care iată, astăzi, le este furată. Toate eforturile de perfecționare, studiul în vederea susținerii examenelor de titularizare, definitivat, apoi grade didactice, se dovedesc a fi astăzi un drept de practică profesională ce va fi sustras în mod abuziv. Ideea ca profesorii să devină funcționari publici nu poate fi decât o încercare de a distruge o întreagă categorie socio-profesională. Prin preluarea personalului de către consiliile locale învățământul non-formal va intra pe agenda unor nespecialiști care nu vor avea capacitatea să ofere comunității locale resursele necesare solicitate de UE, vitregind copiii de participarea la activități specifice, propice dezvoltării acestora în conformitate cu evoluția societății.
Nu înțelegem de ce interesul superior al elevilor presupune că nu mai este nevoie ca educația non-formală să fie desfășurată de cadre didactice, ci de persoane cu alt statut – pe care încă nu îl cunoaștem. Dacă își pierd statutul de unități de învățământ, aceste instituții pot avea același nume, dar nu vor mai fi ce sunt astăzi. Activitățile non-formale aduc beneficii unice tinerilor în tranziția lor către maturitate, oferindu-le un mediu sigur în care să dobândească încredere în ei și să învețe într-un mod non-formal.
Este cunoscut faptul că activitățile noastre îi înzestrează pe elevi cu competențe și abilități personale, profesionale și antreprenoriale esențiale, precum capacitatea de a lucra în echipă și de a conduce, competențe interculturale, gestionarea proiectelor, soluționarea problemelor și gândirea critică. În unele cazuri, activitățile de la cercurile din palate și cluburi sunt puntea către educație, formare sau muncă, contribuind astfel la prevenirea excluziunii.
Urmarea măsurilor propuse de actualul proiect al legii educației, va fi imposibilitatea elevilor de a participa la o serie de activități care contribuie la adaptarea și integrarea lor socială, la petrecerea unui timp liber într-un spațiu instituționalizat, eficient și bine pus la punct.
De aceea, toți cei care ați trecut pragul în calitate de cursanți, părinți sau bunici și ați făcut parte din marea și frumoasa familie a Palatului Copiilor Alba Iulia, sunteți rugați să nu priviți cu indiferență scufundarea unui vis frumos al copilăriei, vis ce trebuie să meargă mai departe!
PETIȚIA POATE FI CONSULTATĂ AICI
Prof Cotea CorinaDirector Palatul Copiilor Alba Iulia
Palatul și Cluburile elevilor sunt instituții unde ,,profesorii,, poarta doar titulatura de profesor dar sunt niște ,maiștrii,, care huzuresc fără sa fie nevoiți sa se stresez pentru rezultate slabe la evaluare, bac, fără problema absentelor și a altor muulte alte probleme cu care se confrunta profesorii din școlile de masa , speciale din toate ciclurile. Dacă nu le convine noul,,statut,, sa între înapoi pe posturi didactice ca vor fi alții cărora le-ar conveni sa- și desfășoare activitatea acolo chiar dacă nu vor mai fi profesori Exista alternativa în noua lege , asa ca….alege fiecare de-i convine și nu ce ar aduce un trai de .. mai bine, personal.