Structura Relaționării

cormosTransmiterea informaţiilor, a punctelor de vedere.

Realizarea dialogului, a dezbaterii.

Stabilirea deciziei, care este personală. Tu decizi și nimeni altul.

Iată, o sinteză despre ce înseamnă Relaționarea! Cuvântul – relaționarea – pare pretențios, nu este folosit în mod curent. În spatele acestuia este viață, un anumit tip de viață, cu care nu ești obișnuit. De obicei, spunem că dialogăm, negociem, bârfim, trăncănim, stăm la taclale. De aceea, pentru că și în spatele acestor cuvinte este viață, dar o altfel de viață, ce se bazează pe experiențe fără o cunoaștere, fără o educație valoroasă, efectul este nul sau fără eficiența dorită, sperată. Și nu știi de ce. Nu pricepi, dar îți dai cu părerea sau te lamentezi. Nu vine spre tine ceea ce crezi că-i deja al tău, ci ceea ce dai în timpul “relaționării”. Încă ești cu ghilimele. Pentru aceasta, este absolut necesar să acumulezi o educație valoroasă și, apoi, să strângi experiență de viață prin prisma noilor cunoașteri. Tandemul Educație – Experiență este una din pietrele unei fundații trainice pentru fiecare individ. Dacă te bazezi pe aceasta, înțelegi cu mult mai bine forma și modul relaționării. Succesul tău, legat de stările: profesională, financiară, familială, fizică și de sănătate și, nu în ultimul rând, în ceea ce privește starea socială și de evoluție personală, se bazează pe conceptul de echipă. Iar echipa, fără relaționare, este zero.

Când crezi că este spirit de echipă la români?

Indiferent care o fi prin prisma minții tale, răspunsul este, în enormă măsură, – când se manifestă lamentarea. Iată, tu ai nevoie de o soluție, nu de lamentare! Ce face omul? Rapid, de unul singur, sau în “relaționare” cu altul, aduce trecutul în prezent, nu contează subiectul, și începe lamentarea sub diferite forme. Legat de mulți semeni de pe aceste plaiuri, prea mulți, nu fără rost am ajuns celebrii – cu capra vecinului. Educația și Experiența, pentru cunoașterea de sine, pentru evoluția personală, este soluția! Nu-i suficient numai să știi, pentru că ai fost la un curs, sau ai citit o carte. Nu este de ajuns nici dacă îți dai seama, la un moment dat, că știi că știi. Este absolut necesar să și pricepi, apoi să crezi și, în final, să fii convins. Atingi, astfel, un prim mare plafon, trecerea ta de la o Minte Întunecată la Mintea Luminată.

Cum vine aceasta?

Ascultă valoarea celui care-ți transmite informația. Este posibil ca punctele sale de vedere să facă parte dintr-un întreg conceptual, să ai ceva de acumulat. Începe un dialog, pune întrebări! Fii într-o reală dezbatere cu liniștea dată de Mintea Luminată, cu convingerea că cel de lângă tine înțelege și el, ca și tine, că nu vrea să i se impună nimic. Nu vine nimeni cu tolcerul să te umple la căpățână! Apoi, fiecare se duce pe calea lui cu decizia pe care a luat-o, sau o va lua.

Tu decizi! Ce expresie frumoasă!

Nu mă refer aici la tehnici de dialog sau negocieri, care își au și ele importanță lor, ci la atitudinea ta, manifestarea ta, principiile tale. Dacă te bazezi pe manifestări virtuoase, dacă te bazezi pe manifestarea pozitivă, dacă ești însuflețit de manifestări constructive până la creative, dacă ești constant în toate acestea, vei cuprinde în profunzime ceea ce transmit prin aceste rânduri, sau vei constata tu, prin alte înscrisuri citite, evoluția personală. După cum vezi, cunoașterea structurilor despre care am vorbit până acum, în celelalte articole, cele despre conceptul ISOCAP, adică structurile: Ființei Umane, Atitudinii, dar și cea a Gândirii și, la fel de atractivă, cea a Inteligenței, duce la înțelegerea importanței lor în evoluția ta. Fără o inteligență interpersonală, dar și intra personală, nu vei atinge o profunzime a relaționării printr-un mental superior, și acțiunea ta va fi fără minunata parte spirituală, nu vei fi manifest cu sufletul. Toate acestea au ca efect cantonarea pe mai departe într-un fals prezent. Este, așa cum am mai spus, aducerea unui fragment din trecutul tău în prezent și, fie rămâi în lamentare, fie acționezi, tu nu ești în clipa de acum, și rezultatul, dacă este pozitiv, are o mare doză de întâmplare. Te obișnuiești, de fapt te-ai obișnuit de mult cu o astfel de existență, și toate, sau aproape toate, se vor derula la fel. Anii trec și vei ajunge, la un moment dat, să-ți pui întrebarea:

Asta a fost tot?

De acum, poți să începi înlăturarea acestei perspective sumbre. Ia în brațe cele trei expresii de la începutul articolului: transmiterea informațiilor, realizarea dialogului, stabilirea deciziei și pleacă la drum.

FII! Frică. Iubire. Iubire! Succes!

Dumitru Radu Cormoș

Dumidalba

Despre Redacția ProAlba 40953 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*