Baschetul şi voleiul au ţinut sus steagul sporturilor de echipă din Alba în 2013. Baschetbalistele de la CSU Alba Iulia au cucerit prima medalie din istoria formaţiei, argint în Cupa României. S-au oprit doar în finală, pierdută pe teren propriu cu 74-62 în faţa echipei CSM Târgovişte. În acest an Alba Iulia a găzduit final-four-ul Cupei României, din nou All Star Game-ul feminin dar şi primele meciuri internaţionale jucate în Liga Europei Centrale de formaţia universitară. Ambiţiile sunt mari la baschet şi pentru sezonul 2013-2014, CSU Alba Iulia încheind prima parte a ediţiei Ligii Naţionale în curs pe locul al doilea, după ICIM Arad, adversară şi în cupele europene şi în semifinalele Cupei României.
Voleibalistele din Blaj au terminat pe locul 7 sezonul 2012-2013. În meciurile decisive Volei Alba Blaj a depăşit formaţia Unic Piatra Neamţ. Anterior am consemnat o luptă la baionetă cu CSM Bucureşti pentru ocuparea locului 4 la capătul sezonului regular. Am avut parte şi de o permutare pe banca tehnică după eşecul din play-off. Branko Gajic a devenit antrenor principal în locul lui Marius Macarie. Cu Macarie la timonă Volei Alba Blaj rata la mustaţă accesul în finala Cupei României la volei feminin. În semifinale Ştiinţa Bacău s-a impus cu 3-2 la mijlocul lunii ianuarie după 2-0 la seturi pentru blăjence.
În fotbal luna martie a adus retragerea din liga a doua a echipei FC Unirea Alba Iulia, care a rămas în întrecerile naţionale doar cu grupele de juniori republicani. Clubul de fotbal albaiulian a făcut eforturi disperate de a supravieţui. S-a ajuns chiar la soluţia vânzării unui jucător la mica publicitate. Prin această modalitate mai puţin uzuală Fortuna Brazi l-a achiziţionat pe Eduard Schuller contra sumei de 30.000 de euro. Partea plină a paharului a fost furnizată de promovarea în liga a treia a grupării Metalurgistul Cugir. Şi tot la plusuri: premierea de către UEFA cu medalie de argint a unei competiţii fotbalistice estivale marcă a Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Campionatul Munţilor Apuseni pe teren redus. Rămaşi fără meciuri de liga a doua, iubitorii de fotbal din Alba Iulia au avut prilejul să urmărească pe Arena Cetate finala Cupei României la fotbal feminin, meci în care Olimpia Cluj a învins net, cu 6-0, pe FCM Târgu Mureş. De asemenea, o jucătoare din Alba, Loredana Popa din Pănade, a fost convocată la echipa naţională de fotbal feminin. Să mai notăm şi participarea în premieră a elecţionatei judeţului Alba în Cupa Regiunilor la fotbal. După o serie de victorii pe linie Alba a pierdut cu 2-0 în faţa Braşovului finala disputată la Buftea.
În retrospectiva anului sportiv în judeţul Alba aducem şi câteva performanţe din alte sporturi. Atletismul a pus în prim-plan mărşăluitoarele din Alba Iulia dar şi echipa Clkubului Sportiv Şcolar din Blaj. S-au remarcat în plan individual Alina Boholţan, Mihaela Acatrinei, Ana Rodean, Gabriela Stoia, veteranii Ilie Cioca şi Emilia Guşat dar şi mai tânărul Călin Gorcea. La judo, Marcel Cercea a obţinut două titluri naţionale şi tot atâtea medalii de aur în etape ale Cupei Europei. La tenis, Bogdan Borza a devenit campion naţional în competiţia rezervată sportivilor de până la 16 ani, a ocupat locul 3 la Campionatele Europene şi a câştigat primul turneu ITF din carieră. La şah, CSU Alba Iulia a promovat în Divizia A iar la box clasări pe podium în întreceri naţionale au repurtat Andrei Dărămuş, Robert Chirilă, Vlad Rac, Ioan şi Ştefan Pleş, în vreme ce Claudiu Covaciu a cucerit o medalie de bronz la europenele de tineret de la Dublin. Să mai spunem că în acest an Alba Iulia a găzduit Campionatul European de Arte Marţiale al IMAF Europa.
Lucian Dărămuș
Felictari sponsorilor echipelor, care au demonstrat ca daca se face totul cu cap si pasiune se poate misca ceva si in alte sporturi ( nu numai in fotbal) care sunt mult mai dinamice si interesante decat fotbalul. Sa va aduca Anul Nou succese de care sa fim mandri si sa vorbeasca toata tara de voi. La multi ani !