Finalul lunii octombrie a însemnat, pentru elevii Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia, derularea mai multor activități, desfășurate în cadrul săptămânii „Școala altfel.”
Încă din prima zi, elevii mai multor clase din ciclul gimnazial, au pornit într-o aventură dedicată descoperirii și cunoașterii mai multor locuri de poveste. Prima destinație, Sarmizegetusa. Prilej numai bun pentru ca celor mici săle fie predată, de dascălii lor, o lecție de istorie în aer liber.
Iar pentru că fiecărui călător îi șade bine cu drumul, excursionișii au luat calea orașului Târgu Jiu. Suficient să pronunți acest nume, pentru ca gândul să te ducă la Brâncuși și operele sale universale: Coloana Infinitului , Masa Tăcerii sau Poarta Sărutului.
Aproape la doi pași, Craiova nu trebuia ratată cu nici un chip iar Muzeul de Artă sub nici o formă. De pe pereți, tablourile semnate de Theodor Aman, Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu au fost îndelung admirate. De asemenea, o replică a sculpturii lui Brâncuși, „Domnișoara Pogany”, și-a dezvăluit frumusețea care a făcut-o celebră în toată lumea.
Următoarea oprire a fost, tot la Craiova, la Muzeul de Științe. Elevilor li s-au prezentat informații privind formarea universului, diverse instrumente folosite în astronomie, precum și detalii despre strămoșii animalelor care populează, astăzi, Terra.
Din nou acasă…
Excursia s-a încheiat, însă „Școala altfel” nicidecum.Pentru elevii clasei a VI-a B (intensiv engleză) activitățile au continuat într-un ritm alert.Nu degeaba sloganul ales a fost „Să știi mai multe, să fii mai bun.” Așadar, una dintre zile a fost dedicată unei întâlniri cu jandarmii din Alba Iulia. La Casa de Cultură a Studenților, oamenii în uniformă le-au prezentat copiilor detalii legate de munca în jandarmerie și i-au lăsat să vadă, pe viu, o parte din arsenalul folosit în misiunile, nu de puține ori, periculoase. Obiectivul declarat a foat acela ca cei mici să fie conștienți în privința adoptării unui copomportament integru, din punct de vedere etic și social.
O zi mai târziu, elevii claselor a V-a A și a VI-a B, au făcut o vizită tematică la Serviciul Județean de Ambulanță, activitate specifică din cadrul proiectului “Măsuri de prim-ajutor în caz de accidente”. S-a vorbit despre conștientizarea afectivității de grup ca suport de prietenie, regulile generale de acțiune în caz de accidente, principalele măsuri de acordare a primului ajutor, necesitatea acestuia, sau reguli de prevenție.
Ulterior, copiii din clasa VI-a B au vizitat Centrul de Epurare a Apei Potabile Alba Iulia, activitate specifică din cadrul proiectului “Măsuri de purificare a apei și combaterea factorilor poluanți”.
Câteva dintre obiectivele principale ale acestui demers sunt promovarea unor comportamente alimentare sănătoase, adecvate sănătaţii fizice şi psihice a elevilor, conştientizarea efectelor consumului de apă asupra randamentului şcolar, înțelegerea formelor multiple pe care le capătă apa ori factorii de risc care pot afecta starea naturala a apei potabile și combaterea acestora.
În concluzie, așa cum v-ați convins deja, elevii noștri au făcut, în doar câteva zile, adevărați PAȘI spre cunoaștere. Trebuie menționat că, la fel ca de fiecare dată, alături le-au fost dascăli dedicați pe care merită să-i nominalizăm. Iată-i: Roxana Mureșan, Raluca Pescaru, Daniela Mateica și Dana Mircea.
Fii primul care comentează