
An nou, obiceiuri vechi
De fiecare dată, de anul nou, oamenii își propun liste lungi de obiective care mai de care mai ambițioase. Vor diete mai sănătoase, să facă sport, să dezvolte noi obiceiuri și să facă multe, poate și într-un timp scurt. Sălile de fitness sunt pline în primele zile ale lunii ianuarie, golindu-se pe parcurs. Din februarie, fastfood-urile își revăd vechii clienți și oamenii parcă se delasă. Cum reușim să ne ținem de obiceiuri sănătoase sau să îndeplinim ce ne propundem pe parcursul anului?
Scrierea obiectivelor
În primul rând, obiectivele trebuie să fie clare – cum li se mai spune lor – SMART. Un alt lucru important este ca ele să fie vizibile. Să le notezi undeva, să le vezi, să ți le amintești. Cel mai bine este să le ai în agenda ta, scrise la început, ca un reminder constant pentru ce ți-ai propus. Noi îți recomandăm o agendă pe care să îți fie drag să o folosești, să fie simplă și elegantă, în așa fel încât să o iei cu tine peste tot și să te poată ajuta în viața de zi cu zi.
Propunerea noastră este agenda Nubuk. Realizată din piele PU, la o dimensiune de 16×22 de centimetri, are 244 de pagini în care să îți scrii visurile, țelurile și task-urile de zi cu zi. Coperțile sunt flexibile și realizate dintr-un material fin, mătăsos, foarte plăcut la atingere. Ai un suport de pix în cotor, așa că nu ai nicio scuză să nu iei agenda cu tine. O găsești disponibilă în culori neutre, liniștite, care să se potrivească oricărei ținute.
Ce obiective alegem?
Este foarte important să îți stabilești ceva realizabil de la bun început, în așa fel încât să nu te descurajezi pe parcurs. Dacă îți propui o listă lungă de lucruri pe care dorești să le faci sau să le obții, va fi din ce în ce mai greu să te ții de ele. Secretul este să o iei ușor, să ai răbdare cu tine și să stabilești mai puține obiective, mai ușoare, pentru început, sau să le împarți: o parte pentru prima jumătate a anului și, dacă reușești să le îndeplinești pe toate, mai adaugi o parte și pentru altă jumătate.
De asemenea, e bine să te gândești la resursele pe care le ai pentru ce dorești să faci: timp, energie, bani. Acestea, combinate cu disciplină și motivație, te pot ajuta să faci ce îți propui. Cel mai bine este să le iei ușor și să începi cu puțin. Dacă ai reușit ceva, continui cu următorul și te feliciți pentru fiecare progres.
Cum ne menținem noile obiceiuri pe parcursul anului?
Prin disciplină și motivație. Urmărește-ți progresul în agendă, prin tabele în care să îți notezi de câte ori faci acel obicei bun pe care ți l-ai propus într-o săptămână sau într-o lună. Când vezi că te descurci bine, îți dorești să continui, iar dacă vezi că în acea săptămână sau în acea lună nu ai citit sau nu ai fost la sală, te gândești deja să îți faci timp pentru activitățile propuse. Fă-ți un habit tracker și monitorizează-te, te va ajuta mult.
Pont: anunță-i pe cei dragi ce ți-ai propus – să te lași de fumat, să mânânci mai multe fructe și legume sau să mergi mai mult pe jos. Ei te vor ajuta să te ții de promisiuni, te vor trage de mânecă atunci când văd că mai dai greș și te pot încuraja să continui.
E ușor să te ții de ceea ce ți-ai propus, atunci când alegi ceva realist și realizabil. E mai motivant să îți notezi pe hârtie ce dorești să faci, să vezi mereu și să te monitorizezi. Pe Unika, cel mai mare producător de agende autohton, găsești ce modele îți plac pentru a-ți nota ideile, dorințele și obiectivele pe noul an. Pentru un look mai elegant, poți opta pentru Nubuk, dar te invităm pe pagină să descoperi și mai multe variante.
Fii primul care comentează