Oana Badea și Rodica Andronescu și-au unit forțele și au stabilit pași concreți pentru atingerea unor obiective strategice: creșterea şanselor șomerilor de a-și găsi un loc de muncă și informarea tinerilor cu privire la legislația muncii.
Mai exact, Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Oana Badea, și Președinta Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Rodica Andronescu, sunt semnatarele unui protocol de colaborare între cele două instituții, menit să vină în ajutorul persoanelor care își caută o slujbă. Parteneriatul își propune, în principal, facilitarea accesului şomerilor înregistraţi în evidențele agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă la programul „A doua şansă”, pentru finalizarea învăţământului primar şi a celui secundar inferior. Un al doilea obiectiv vizează introducerea, în curriculumul la decizia şcolii pentru învăţământul liceal, a unui opţional, în vederea informării elevilor cu privire la legislația din domeniul muncii, precum și a măsurilor active de ocupare pe piaţa muncii. Nu în ultimul rând, protocolul prevede organizarea de stagii de pregătire practică atât pentru elevii de liceu, cât și pentru studenţii facultăţilor de asistenţă socială, în ANOFM şi în agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă.
Secretarul de Stat Oana Badea consideră acest protocol un pas așteptat: ”Un semnal important pe care îl primeam atât noi, cât și cei de la ANOFM, era imposibilitatea unor tineri de a se angaja, deoarece abandonaseră școala. Or, angajamentul pe care ni l-am luat, prin instituțiile noastre, constă tocmai în a-i ajuta pe cei care întâmpină astfel de dificultăți, în a-și completa studiile”. Pe de altă parte, Badea declară că ”este important pentru viitorii angajați să își cunoască drepturile, dar și responsabilitățile. Opționalul pe care îl vom propune liceelor va contura competențe legate de intrarea pe piața muncii: alegerea unui loc de muncă, negocierea contractului, drepturile și responsabilitățile angajatului”.
Pe de altă parte, Președintele NOFM, albaiulianca Rodica Andronescu, spune că ”parteneriatele s-au născut din nevoia reală, identificată de colegii nostri din structurile judeţene. Ele oferă un sprijin imediat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Fără educaţie, nu poţi să-şi găseşti un loc de muncă, iar fără informaţiile cu privire la drepturile pe care le ai în calitate de angajat, nu te poţi simţi, cu adevărat, valorizat.”
Cum va fi pus în practică protocolul?
”Chiar de mâine, acest parteneriat va fi implementat şi vom realiza, împreună, un calendar al activităţilor, corelat cu acţiuni ample ale ANOFM, respectiv Burse ale locurilor de muncă, dar şi cu activităţile Ministerului Educaţiei sau ale inspectoratelor școlare județene”, precizează Rodica Andronescu.
Protocolul dintre Ministerul Educației și Agenția de Ocupare a Forței de Muncă a fost semnat miercuri, 22 februarie 2012, la sediul ANOFM.
Fii primul care comentează