Inspectoratul de Poliție Județean Alba, cu sprijinul Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba, a organizat astăzi, 13 noiembrie 2024, o masă rotundă, cu tema bullyingului, în cadrul campaniei ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”.
La acest dialog deschis, inițiat de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean Alba, comisar-șef de poliție Ilea Constantin, au participat psihoterapeutul integrativ Bara Cosmin, care ne-a oferit bine-cunoscuta picătură de psihoterapie, părintele Slevaș Teofil Mihail, mentorul Asociației Emanoil, o organizație care antrenează mii de tineri, în diverse forme, astfel încât aceștia să crească sănătos și frumos din punct de vedere social, spiritual și intelectual, Anca Simona-Brândușa, consilier școlar în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, profesori, elevi și părinți.
Pe lângă discuțiile despre formele comportamentului de tip bullying, metodele de combatere, prevenție și conștientizare, specialiștii au evidențiat importanța mediului în care copilul se dezvoltă, părintele fiind cel care îi oferă fundamentul emoțional copilului, iar combaterea acestui fenomen presupune o conjugare constantă a eforturilor depuse de cei implicați, și anume părinți, cadre didactice, autorități, care pot contribui, în mod concret, la asigurarea unui spațiu sigur, dedicat studiului și performanței educaționale.
,,Agresorii sunt cei care, în familie, nu au parte de atenție, ceea ce generează scăderea stimei de sine, iar în momentul în care i se oferă ocazia, aceștia caută validare, acea validare pe care nu o primesc în familie. Vor să arate că sunt importanți, vor să fie auziți și văzuți. (…) Vocea martorilor este soluția. Trebuie să luăm inițiativă.”, a subliniat psihoterapeutul integrativ Cosmin Bara, care a reiterat importanța unei atitudini proactive.
,,Bate și ți se va deschide!” a fost îndemnul părintelui Slevaș Teofil Mihail, care i-a încurajat pe copii să ceară sprijinul prietenilor, familiei, profesorilor, consilierilor școlari, iar sportul, lectura, implicarea în diverse proiecte, curajul de a fi actori în proiecte menite să contribuie la dezvoltarea lor, să se afle, în permanență, pe lista priorităților.
,,Să fim deschiși, să avem curajul de a vorbi, de a cere ajutorul și de a ne sprijini unii pe ceilalți. (…) Trebuie să încercăm să ne punem, mai des, ochelarii de empatie, pentru a fi mai aproape de cei din jurul nostru, pentru a-i înțelege.”, a menționat Simona Anca, consilier școlar. Un îndemn, în tandem, cu ziua pe care o celebrăm astăzi, și anume Ziua Mondială a Bunătății.
Scopul acestei mese rotunde a fost acela de a conștientiza consecințele comportamentului de tip bullying, de a discuta punctual, deschis, cu elevii, astfel încât aceștia să-și expună punctul de vedere și să interacționeze cu cei prezenți, pentru a găsi răspunsurile de care au nevoie.
Fii primul care comentează