Mannheim: Antițigănism în Europa – Manifestări, efecte și strategii de combatere

Președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, a participat în 15 mai la Mannheim, în Germania, la simpozionul internațional cu tema ”Antițigănism în Europa. Manifestări, efecte și strategii de combatere” organizat de către Asociația Romno Kher, în parteneriat cu HdBA, Universitatea pentru studii aplicate din cadrul Agenției Federale a Muncii și Societatea de Cercetare Antiziganismus.

Evenimentul, moderat de primul ministru al landului Baden – Wurttemberg, Winfried Kretschmann, s-a bucurat de prezența a înalte oficialități europene și germane, precum și a celor mai mari organizații non-guvernamentale din Europa active în domeniul integrării sociale a romilor, a populației Sinti și nomade.

Cuvântul de deschidere al simpozionului a aparținut rectorului Universității pentru Studii Aplicate din cadrul Agenției Federale a Muncii, prof. Andreas Frey, fiind urmat de luări de cuvânt ale președintelui Consiliului Central German pentru Sinti și Romi, Romani Rose și de intervenția prin video – telefon a vicepreședintelui Comisiei Europene, Viviane Reding.  Oficialul european a subliniat progresele făcute în domeniul adoptării strategiilor naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene în domeniul integrării sociale a romilor. Vicepreședintele Comisiei Europene a recomandat statelor membre să utilizeze fondurile structurale și alte tipuri de finanțări pentru a sprijini procesul de integrare socială a romilor din Europa, insistând asupra necesității dezvoltării mecanismelor de colaborare cu statele ne-membre UE în acest domeniu. Viviane Reading a subliniat că Decada de Incluziune a Romilor 2005 – 2015 poate fi punctul de convergență a acestor colaborării între state.

În prima secțiune – introductivă –  a simpozionului ”Antițigănism în Europa. Manifestări, efecte și strategii de combatere” au luat cuvântul, de asemenea, președintele Fundației ”Memorie, Responsabilitate și Viitor”, dr. Martin Salm, primarul din Mannheim, dr. Ulrike Freundlieb, cancelarul landului Baden – Wurttemberg, Klaus – Peter Murawski, precum și șeful Secretariatului pentru Minorități Naționale Autohtone Recunoscute în Germania, Thede Boysen.

La lucrările simpozionului intenațional ”Antițigănism în Europa. Manifestări, efecte și strategii de combatere” a participat și domnul Vladimir Spidla, fost premier al Republicii Cehe în perioada 2002 – 2004 și comisar european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și egalitate de șanse în intervalul 2004 – 2010.

Lucrările simpozionului ”Antițigănism în Europa. Manifestări, efecte și strategii de combatere” au fost structurate în trei secțiuni de lucru, în cadrul cărora au luat cuvântul reprezentanţi din mai multe state europene. Prima secțiune de lucru a fost destinată prezentării studiilor realizate în mai multe state cu privire la dezvoltarea unor instrumente de incluziune socială. Studiile, prezentate de cadre didactice și reprezentați au unor organizații non-guvernamentale, au fost realizate în Germania, Italia-Franța, Austria și Cehia.

Președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, a luat luat cuvântul în cea de a doua secțiune de lucru destinată prezentării manifestărilor, efectelor și strategiilor de combatere a antițigănismului în Europa.

Gruia Ioan Bumbu a prezentat situaţia actuală a romilor din România, trecând în revistă istoria acestei minorităţi, evoluţia policitilor sociale, precum şi a programelor de integrare destinate romilor.

Exemplificând în puține cuvinte manifestările antițigănești din România, președintele Asociației Pakiv România și-a concentrat mesajul pe progresul înregistrat de țara noastră în domeniul incluziunii sociale a romilor. ”Aplicarea politicilor publice pentru romi la nivel național, regional și local a condus la îmbunătățire a asumării identității prin creșterea stimei de sine a persoanelor de etnie romă. Acest lucru a devenit vizibil la ultimul recensământ al populației din România, cifrele indicând o pondere mult mai mare a minorității rome în cadrul populației totale a țării noastre. Ca exemplu de bună practică în România trebuie subliniat că aplicarea politicilor publice a dus la crearea unor instituții ale statului – cum ar fi Consilul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția Națională pentru Romi, Departamentul de Relații Interetnice – care își concentrează activitatea și eforturile în domeniul incluziunii sociale a romilor și a reducerii decalajelor. În plus, experții locali romi, mediatorii sanitari și mediatorii școlari, deoarece realizează legătura între comunitate și autorități, reprezintă premisele unui model care ar putea avea succes”, a explicat Gruia Ioan Bumbu în cadrul simpozionului internațional.

În același context, președintele Asociației Pakiv România a punctat că integrarea României în Uniunea Europeană a avut o contribuție majoră în dezvoltarea societății civile, care a devenit activă în implementarea de măsuri ce au în vedere incluziunea socială a persoanelor din grupurile vulnerabile, schimbarea percepției, creșterea stimei de sine și asumarea identității pentru persoanele de etnie romă.

În final, Gruia Ioan Bumbu a subliniat că eforturile societății civile în colaborare cu autoritățile publice prin accesarea fondurilor europene vor îmbunătăți situația romilor din România.

Discursul președintelui Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, a primit aplauze din partea auditorilor, reprezentanții statelor europene apreciind abordarea constructivă a incluziunii sociale și eforturile organizației de a îmbunătăți calitatea vieții romilor din România.

Gruia Ioan Bumbu a fost invitat să participe în perioada 1 – 2 iunie 2012, la Praga, în Cehia, la lucrările seminarului internațional ”New faces of Anti Gypsysm in modern Europe” unde președintele Asociației Pakiv România va lua cuvântul pe tema ”Antițigănism în România”.

реклама через интернетскачать программу для взлома вайфая для андроид

Despre Redacția ProAlba 30185 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. geaba,hindiromilor,caraiti,ca venim noi,muslimanii,si cu noi ati belit carasul,voi si multi altii(rumani smecheri,etc)!!!Cu noi,intai obligatiile,pe urma drepturi..la urma de tot..daca mai sunt ceva..daca nu,halas!iarasi reclama pentru bumbu asta..daca prin „societare civila” inteleg cei cativa smecheri auto-bagati in fata,care urla si dreg peste tot si nu fac nimic pe bani multi,se insala!nu exista „societate civila” in rromanica..exista cativa smecheri..rromalesii nu au nevoie de avocati,se decurca peste tot,aici si in Germania,in vecii vecilor,ca e smarti..mai curand rumanii saraci au nevoie de avocati..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*