În data de 25 februarie 2015, la inițiativa primarului municipiului Aiud, Mihai Horațiu Josan, Consiliului Local Aiud a aprobat prin HCL nr. 34 Regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului Social Multifuncţional pentru Persoane cu Dizabilităţi Aiud, birou în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială. Misiunea centrului este de a preveni abandonul și instituționalizarea copiilor, prin asigurarea pe timpul zilei a unor activități de îngrijire, educație, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională, pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți sau reprezentanți legali, precum și pentru alte persoane care au în îngrijire copii. Serviciile oferite de CSMPD Aiud sunt complementare demersurilor și eforturilor propriei familii, așa cum decurg din obligațiile și responsabilitățile părintești, precum și serviciilor oferite de unitățile de învățământ și de alți furnizori de servicii, corespunzător nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-familial. Serviciile oferite de Centrul social Multifuncțional pentru Persoane cu Dizabilități sunt următoarele:
- Stimulare psihică adecvată, consiliere psihologică, stimulare senzorio-perceptivă
- Kinetoterapie – cabinetul este dotat cu aparatură pentru gimnastică recuperatorie care corespunde nevoilor persoanelor cu deficiențe locomotorii
- Consiliere și informare – prin acest serviciu beneficiarii vor participa la ședințe de consiliere vocațională și consiliere privind ”o viață autodeterminantă”
- Terapie logopedică – stimularea limbajului oral, corectarea limbajului, dezvoltarea exprimării orale corecte și îmbogățirea vocabularului.
Obiectivele principale ale Centrului Social Multifuncțional pentru Persoane cu Dizabilități:
- Asigurarea unui climat favorabil recuperării medicale și sociale a copilului cu handicap
- Abilitarea/reabilitarea bio-psiho-socială a copilului cu handicap, de la stadiul de boală stabilizată până la recuperarea totală
- Educarea și formarea pentru viață socială, autonomă și responsabilă a copilului
- Prevenirea instituționalizării și abandonului prin consiliere parentală
- Implicarea în activități de îngrijire, reabilitare și integrare a persoanei cu handicap în familia acesteia
- Stabilirea de măsuri specifice privind egalitatea de șanse pentru persoanele adulte cu handicap.
În centrul social se desfășoară servicii recreative și de socializare, ale căror beneficiari sunt copii, tineri și adulți cu dizabilități. În prezent, 14 copii și 10 adulți beneficiază de serviciile oferite de Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane cu Dizabilități.
Fii primul care comentează