Județul Alba se ridică în picioare pentru asistența socială. INTERVIU Doru Buzducea, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România

Luni, 4 iunie 2018, de la ora 11,00, în sala de conferințe a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 68,  județul Alba se ridică în picioare pentru asistența socială,  într-un eveniment organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, împreună cu Consiliul Județean Alba  prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba.

Scopul acestui eveniment organizat în cadrul campaniei naționale ”România se ridică în picioare pentru asistență socială” este acela de a marca un moment de solidaritate profesională, de relansare a eforturilor de formare, promovare, dezvoltare și valorizare a profesiei de asistent social.  Se vor aborda subiecte privind reglementările legislative pentru organizarea şi funcţionarea serviciilor de asistenţă socială din sectorul public şi privat, nevoia de a dezvolta noi servicii sociale în comunitate, viitorul profesiei de asistent social, angajarea/contractarea asistenţilor sociali în serviciile publice locale rurale, importanța colaborării interinstituționale în domeniul social, dar şi alte aspecte de interes pentru comunitatea din județul Alba a asistenţilor sociali.

Cu acest prilej, vor fi prezenți președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), domnul Doru Buzducea, vicepreședinții Cristian Roșu și Ioan Durnescu, secretarul executiv, doamna Diana Cristea, iar din partea Consiliului Județean Alba  vor participa domnul Ion Dumitrel – președintele CJ Alba și  domnul Vasile Bumbu – secretarul județului Alba.

De asemenea, sunt așteptați să participe asistenții sociali din cadrul CNASR – structura teritorială Alba, primarii din localitățile județului, reprezentanți ai instituțiilor publice locale care au dezvoltat servicii sociale și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale  implicate în furnizarea de servicii sociale. 

Doru Buzducea, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București și promotor al campaniei CNASR ne-a acordat un scurt interviu despre campania pe care a declanșat-o, campanie ce va ajunge iată și la Alba Iulia, ținutul unde se desăvârșește istoria!

Domnule profesor, a venit rândul județului Alba să se ridice în picioare pentru asistența socială?

În primul rând vă mulțumesc pentru atenția ce ne-o acordați. Suntem onorați de faptul că județul dvs. se alătură campaniei noastre. Așadar, pe 4 iunie caravana CNASR poposește în Țara Moților, în orașul Marii Uniri, la Alba Iulia, capitala spirituală a tuturor românilor, unde ne așteaptă una dintre cele mai serioase și mai puternice filiale ale CNASR, condusă cu profesionalism și cu multă înțelepciune de către doamna Ana Maria Borteș – unul dintre liderii noștri importanți, un om pasionat de profesia de asistent social și un profesionist foarte apreciat de către colegii de breaslă. De asemenea, doresc să mulțumesc domnului profesor Sorin Chirilă, directorul DGASPC, pentru coordonarea și supervizarea organizării evenimentului nostru.

Spuneți-ne două cuvinte despre campania pe care o coordonați la ora actuală…

„România se ridică în picioare pentru asistența socială” este titlul turneului nostru național ce va cuprinde pas cu pas toate județele țării. Sper ca în curând întreaga Românie să fie acoperită de sigla CNASR. Ne dorim pe de o parte să reînviem spiritul de breaslă al comunității asistenților sociali pe care îi reprezentăm, iar pe de altă parte să redăm sclipirile pe care le merită această nobilă profesie. Aducem în atenția autorităților dar și a opiniei publice neajunsurile sistemului de asistență socială simultan cu realizările, căci ar fi nedrept să discutăm doar despre minusuri când sunt atâtea plusuri în jurul nostru. Evenimentele noastre diferă de la județ la județ, ne adaptăm specificului județului și capacității filialei noastre locale, dar există două constante ale campaniei, indiferent de județul în care poposim: aducerea la aceeași masă cu asistenții sociali a oficialităților locale, a prietenior și susținătorilor precum și “cucerirea” mass-mediei locale – un partener solid și cu influență la nivelul fiecărui județ.

Ce sperați să obțineți în urma acestui periplu național?

Dorim să redăm demnitatea asistentului social, profesionistul care, prin chemare și pregătire profesională, stă mereu în picioare precum un cavaler neînfricat în fața lipsurilor și nedreptăților sociale! Dorim să repunem pe coordonatele autorităților centrale și locale importanța profesiei de asistent social, dorim ca statutul asistentului social să fie respectat și valorizat. Credem nelimitat în importanța și necesitatea profesiei de asistent social la nivel național!

Cum sunt percepuţi, în România, asistenţii sociali?

La una dintre întâlnirile din cadrul campaniei noatre, primarul din comuna Adunații Copăceni din Giurgiu, domnul Daniel Cezar Rusu, a spus foarte frumos: “un primar are viață lungă datorită unui asistent social”. Sunt mulți asistenți sociali angajați în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivel județean, dar a sosit vremea să facem pasul mai departe susținând comunitățile locale, comunele și satele să angajeje asistenți sociali, iar acest lucru se poate realiza prin susținerea salarizării acestora de la bugetul central întrucât multe primării au dificutăți majore în a se susține de la bugetul local. În plus, acest obicei nefast de a scoate în continuare de către primăriile “bogate” posturi pentru persoane cu atribuții în asistență socială pentru a fi ocupate de persoane cu influență la nivel local trebuie eradicat total, trăim alte vremuri și alte timpuri, avem deja peste 40.000 de absolvenți de studii universitare de asistență socială pregătiți, echipați să preia frâiele problemelor sociale de la nivel local. Asistenții sociali din România sunt valoroși. Mulți sunt angajați în străinătate și cu rezultate pe măsura faimei lor. De asemenea, la nivel național avem și comunități locale care au concesionat servicii de asistență socială de la cabinete individuale de asistență socială și acest fapt ne bucură.

Ce ne puteți spune despre structura teritorială Alba a CNASR?

Filiala noastră locală este una dintre cele mai mari și mai puternice filiale, cu peste 360 de asistenți sociali înscriși în Registrul Național al Asistenților Sociali din România administrat de către CNASR. De asemenea, aici întâlnim mulți profesioniști recunoscuți la nivel național pentru munca lor. Tocmai de aceea, de aici din Alba Iulia, din ținutul cu o istorie zbuciumată, martirică dar glorioasă, vom da glas păsurilor asistenților sociali lansănd Declarația Asistenților Sociali din România.

 

 

 

 

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 40110 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*