Domnule Breaz, fiind vorba de primul interviu pe care îl realizăm în 2018, v-aș ruga să ne spuneți, pe scurt, cum au fost primele luni care au trecut din acest an pentru dumneavoastră?
Anul 2018 a început bine din toate punctele de vedere. Este un an special, care trebuie cinstit așa cum se cuvine, fiind anul Centenarului Marii Uniri. Pot spune că activitatea din Parlament a fost una pe care o apreciez ca fiind eficientă, am elaborat și am participat la elaborarea a mai bine de 15 inițiative legislative. La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia activitatea a fost una, de asemenea, fructuoasă, cu câteva acțiuni dedicate Centenarului, care a culminat, până în acest moment, cu întâlnirea, la Alba Iulia, a corpurilor diplomatice acreditate în România, acțiune la care au fost prezente 17 ambasade, dar și actuali miniștri sau foști miniștri.
Ce ne puteți spune, la momentul de față, în calitate de rector al Universității „1 Decembrie 1918”, despre mersul acestei reputate instituții de învățământ?
Aș începe prin a spune că Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a reușit să devină un factor important al dezvoltării comunității și că, de ani buni, se manifestă ca atare. În acest moment, putem spune despre instituția noastră că a devenit un spațiu al schimbului de idei valoroase, un spațiu în care toleranța, respectul față de diversitatea culturală sunt atribute recunoscute de către reprezentanții mediului academic internațional. Complexitatea și numărul mare de parteneriate pe care le-am dezvoltat de-a lungul ultimilor ani, capacitatea noastră de a deveni un simbol în ceea ce privește crearea unui context, încrederea noastră că adevărul și progresul se nasc din puterea de a te pune mereu în discuție, toate acestea ne arată că suntem pe un drum bun și apreciat. Apoi, aș vrea să vă reamintesc câteva aspecte despre care cred că e bine să nu fie trecute cu vederea și anume că o universitate, indiferent de dimensiunea ei, este o instituție capabilă să dea sens zecilor de mii de oameni care îi trec pragul. Să privim, așadar, sensul acestui drum despre care mă întrebați acum și din punctul de vedere al fiecărui individ care a trecut pe aici. Bogăția deschiderii unui orizont personal dar și societal nu poate fi surprinsă pe de-a întregul atunci când exprimi numărul de specializări sau de absolvenți. Lucrurile sunt ceva mai nuanțate și aș vrea ca oamenii să înțeleagă mai bine munca pe care eu și colegii mei o desfășurăm aici. Este important, la nivelul vieții, să contabilizăm numărul mare de destine care s-au schimbat prin oportunitatea extraordinară de a studia la Alba Iulia.
Trecând înspre politică, sunt convins că cititorii noștri ar dori să afle care sunt obiectivele senatorului Daniel Breaz pentru anul 2018?
Am intrat în politică în urmă cu mulți ani, înțelegând că mediul acesta este un exercițiu pentru o mai bună articulare a intereselor comune legate de dezvoltarea României. Am rămas, de atunci și până acum, consecvent acelorași principii legate de dezvoltarea societății prin găsirea căilor de a crea un mediu instituțional transparent, cu criterii de performanță care să permită celor mai capabili dintre noi să dezvolte proceduri care să permită funcționalitate pentru cetățean. Fiind social democrat, înțeleg necesitatea accesului la justiție a fiecărui cetățean, pentru că oricât de elaborat am gândi noi un sistem de justiție, dacă accesul la dreptate depinde de un nivel al taxelor care devine prohibitiv pentru indivizi nu am înțeles de fapt mare lucru din ceea ce înseamnă, cu adevărat, democrația. Apoi, este evident pentru toată lumea că noi, ca țară, nu ne putem dezvolta atâta vreme cât avem un nivel de salarizare nesatisfăcător în zone mari și importante ale societății. Avem obligația – și acest aspect mă interesează foarte mult – să reducem nivelul sărăciei în societatea românească. Am convingerea că pentru anii următori guvernarea PSD va reuși să îmbunătățească acești indicatori. Aș vrea, însă, să avem o privire de ansamblu asupra problemelor structurale cu care s-a confruntat economia românească după 1989. Direcția este bună și indicatorii macroeconomici arată că ritmul de dezvoltare este bun. Ideea de bază este că avem motive să fim încrezători.
Care este secretul, dacă îmi este permis termenul, care vă ajută să vă achitați de obligațiile de rector, precum și de cele de senator? Practic, vorbim de două funcții care, dincolo de faptul că sunt onorante, sunt mai mult decât solicitante…
Nu vă ascund faptul că este extrem de solicitant pentru mine să operez la acest nivel, mai ales că înțeleg nivelul de încredere care s-a investit în mine de-a lungul acestor ani. Nu există, de fapt, vreun secret și nici vreo poțiune magică și capabilă să te determine să reziști, există doar conștiința faptului că reprezinți oameni care te privesc cu speranță. Eu nu consider că odată cu obținerea unui mandat de rector sau senator trebuie să devenim abili, astfel încât să intersectăm și obiectivele unei instituții de învățământ superior cu activitatea parlamentară, generând legi care să ducă spre o dezvoltare sănătoasă a învățământului și cercetării din România. Proiectele pe care le am în desfășurare îmi dau puterea să merg înainte și să îmbin cu succes cele două poziții pe care le ocup. Dincolo de aceste aspecte, trebuie să vă spun că principalul motor al realizării obiectivelor este credința că ai fost ales să duci mai departe nevoia de excelență. Pentru cei din afara fenomenului, contabilizarea timpului, întrebări precum când și cum le mai poate face pe toate, oare nu e obositor să tot mergi și să te întorci de la București, pot fi legitime și întemeiate pe argumente solide, numai că atunci când obiectivele sunt înalte, acest tip de obstacol poate fi mai ușor de depășit. La fel de important este că într-un astfel de demers contează enorm echipa de profesioniști din jurul tău, iar eu spun, fără să greșesc, că mă bucur de o echipă valoroasă. Fără o bună colaborare între aceștia, fără o înțelegere a datoriei pe care o avem, singur, oricât de bun ai fi, nu poți face mare lucru. Le mulțumesc așadar și pe această cale pentru efortul pe care-l depun și le sunt recunoscător că au rămas loiali obiectivelor pe care le-am stabilit împreună.
Nu peste foarte mult timp, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va organiza o nouă admitere. Cu ce argumente ați convinge un absolvent de liceu să devină student în Orașul Unirii?
Alegerea unei specializări, alegerea traseului profesional ulterior este un proces îndelungat care începe odată cu primii ani de liceu. În acest sens, timpul a demonstrat că acei care au știut ce vor de la pregătirea lor, au produs rezultate indiferent de clasarea universităților în diverse topuri. Argumentele cele mai solide pe care le avem în acest moment se leagă de calitatea absolvenților noștri și de capacitatea acestora de a atinge poziții cheie în sectorul public sau privat și apoi de dezvoltarea orașului, cel care reușește prin facilitățile pe care le oferă, să fie un loc în care să dorești să îți petreci studenția. Școala de la Alba Iulia este, în acest moment, o opțiune demnă de luat în seamă atât din punct de vedere educațional, economic, social și lista ar putea continua. Educația de calitate înseamnă, ca peste tot în lume, un cost pentru societate dar și pentru familie. Noi am încercat și într-o foarte mare măsură spun că am reușit să avem condiții de cazare decente, un program de burse care răsplătește efortul academic, programe de cercetare care implică studenți, masteranzi și doctoranzi, programe de mobilitate internațională care sprijină efortul dezvoltării personale într-o lume tot mai competitivă, precum și oportunități de desfășurare a practicii profesionale și de specialitate în firme și instituții care oferă condiții și au pretenții de calitate identice viitorului loc de muncă (fapt ce facilitează, la finalizarea studiilor, absorbția rapidă a absolvenților pe piața muncii). Aud foarte des discuția aceasta legată de locul de destinație academică, Alba Iulia sau Cluj-Napoca, Cluj-Napoca sau Timișoara, Timișoara sau București? Din punctul de vedere al competitivității mediului economic este irelevantă întrebarea „de unde ai venit”? Relevant este, însă, ce ai fost în stare să aduci de acolo de unde ai venit. Achiziția de competențe nu este un loc pe hartă ci o filozofie de viață, capacitatea nu este un atribut înnăscut, ci conștiința că întotdeauna cel mai bun înseamnă cel mai predispus la efort de învățare și de acumulare profesională continuă.
Pentru că am vorbit de tineri, considerați că aceștia mai au loc în politica actuală? Simțiți, cel puțin din interiorul PSD, că există dorința ca aceștia să fie promovați?
Mediul politic este, așa cum știți, un mediu dinamic, în care joacă atât tineri, cât și mai puțini tineri. Acest criteriu al vârstei, însă, nu trebuie privit în mod absolut. Întotdeauna există nevoie de idei noi în politică și uneori acest univers de idei al căror timp a venit este întruchipat de o generație pe care o denumim în mod generic tânără. Așadar, din punctul meu de vedere, da, tinerii au loc în politică dacă își doresc cu adevărat acest lucru. Mă întrebați dacă în PSD există dorința ca aceștia să fie promovați. Este un fapt cu recunoaștere publică, uitându-vă la diversele foruri reprezentative Consiliul Local, Consiliul Județean, Parlamentul României chiar, că acest partid a avut încredere în tineri. Să nu înțelegeți de aici că tinerețea în sine este un privilegiu și un factor de selecție necesar și suficient pentru a accede în politică. Valoarea este răsplătită acolo unde apare, nu facem selecție doar cu buletinul. În aceeași ordine de idei, pot afirma că la acest moment în PSD există un nucleu de idei cu potențial de dezvoltare, care provin din zona oamenilor sub 45 de ani.
Unde vă simțiți mai confortabil? În banca de senator sau la catedra de la Universitate?
În ambele situații funcționează ideea de datorie și de menire. Eu spun că am fost binecuvântat și pot să muncesc în folosul comunității mele. În ambele calități mă întâlnesc cu oameni care își doresc mai mult decât au putut să facă generațiile anterioare. La catedră am sentimentul că indiferent de situație educația de calitate este o șansă pentru individ, la tribuna Senatului am sentimentul că o anumită viziune politică poate să schimbe destinul societății și că apasă pe umerii fiecărui parlamentar datoria imensă pe care o avem în acest moment față de cei care ne-au ales dar și față de cei care nu au făcut asta. Așadar, în ambele situații, nu cred că este vorba despre confort. Nu gândesc în această paradigmă, căci dacă aș fi făcut-o eram în altă parte acum și nu cu gândul la dezvoltarea unor politici educaționale și sociale care să ne ofere noi perspective de dezvoltare.
Ce mesaj aveți, la final, pentru mediul universitar, precum și pentru susținătorii dumneavoastră din politică?
Mesajul meu e același pe care l-am transmis întotdeauna și anume că viața răsplătește autenticul, determinarea și grija față de cei din jurul tău. În acest sens, niciun efort nu este prea mare. Dumneavoastră vă mulțumesc pentru timpul acordat pentru a vă împărtăși câteva dintre gândurile mele.
Fii primul care comentează