Poate fi destul de plictisitor să mergi la sală. Dar pentru fiecare gen de sport există o personalitate care se potriveşte. Nu trebuie să forţezi, ci să descoperi ce-ţi place. Dacă nu înotul, atunci tenisul, dacă nu la aparate, poate la spinning, dacă nu piscină, bandă, dacă nu sala de fitness, atunci sala de aerobic. Pentru fiecare există un sport care să-l antreneze. Nu funcţionează să mergi la sala doar pentru că trebuie, indiferent cât de motivat ai fi. Dar dacă în sfârşit te-ai decis să faci un pas important către o viaţă mai sănătoasă şi mai fericită printr-un abonament de fitness, trebuie să ştii că ajutorul unui antrenor de fitness este o adevărată comoară, mai ales dacă eşti la început. Sfaturile lui pot face diferenţa dintre o reuşită într-un timp relativ scurt şi un chin îndelungat, fără rezultate. Un alt lucru pe care trebuie să îl ştii este că un antrenor de fitness bun va sta puţin de vorbă cu tine înainte de începerea antrenamentului şi se va interesa de istoricul tău medical şi de obiectivele tale, pentru a-ţi croi programul de antrenament în consecinţă. Toate dietele eşuează. Eşuează atunci când se fac după ureche, atunci când nu sunt însoţite de sport, atunci când nu există continuitate. Datorită job-urilor tot mai solicittante, diverselor obligaţii, tot mai mulţi oameni îşi pierd motivaţia de a continua ceea ce au început. Rolul unui antrenor este să te motiveze, antreneze, să te ţină focusat pe ţelurile propuse. El aduce în plus: constanță, siguranţă, instruire personală (exerciţiile fizice nu sunt universal valabile), supraveghere (modul în care îţi dozezi efortul, durata pauzelor, executarea corectă), eficiență (îţi va schimba periodic exerciţiile, similare ca efect dar diferite ca stil), respect de sine (încurajările, aprecierile, sfaturile sale te vor impulsiona, îţi vor da curajul de a-ţi asuma noi provocări). Iată, aşadar, ce trebuie să te întrebe la prima întâlnire:
Ce probleme de sănătate ai şi ai avut până în prezent? De la afecţiuni cardiovasculare, până la intervenţii chirurgicale, hipertensiune, colesterol mare, dureri articulare, diabet, afecţiuni respiratorii, toate acestea trebuie să fie împărtăşite antrenorului de fitness înainte de începerea exerciţiilor fizice. De asemenea, viciile (cum ar fi fumatul sau consumul de alcool), chiar şi problemele emoţionale trebuie discutate pentru a preveni apariţia unor neplăceri uşor de evitat. Nu trebuie să-ţi fie teamă să discuţi cu antrenorul sălii, din contră! El se afla acolo pentru a te ajuta şi succesul tău este automat şi succesul lui.
Care este pulsul tău? Pulsul în repaus trebuie verificat periodic, întrucât acesta poate indica afecţiuni de care de multe ori nu suntem conştienţi. În funcţie de acesta, un antrenor de fitness îţi poate recomanda anumite exerciţii sau o anumită intensitatea a antrenamentului, însă dacă pulsul este foarte mare, el este îndreptăţit să refuze să te antreneze înainte de a-ţi face un control medical.
Care este obiectivul tău? Poate îţi doreşti tonifierea corpului şi îmbunătăţirea stării de sănătate sau poate vrei cu disperare să scapi de surplusul de grăsime de pe abdomen. Oricare ar fi motivul pentru care ai prins curaj şi ai păşit în sala de fitness, antrenorul tău trebuie să îl cunoască, din două motive: pentru a-ţi construi antrenamentul astfel încât să poţi obţine cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp; pentru a te ajuta să ai aşteptări realiste, informându-te asupra efortului pe care va trebui să îl depui şi asupra perioadei de timp necesare pentru a observa primele rezultate. Dacă porneşti pe acest drum cu gândul că în 10 zile vei arăta exact aşa cum îţi doreşti, este foarte posibil să fii dezamăgit şi să renunţi, alegând alternative mai uşoare (cum ar fi pastilele de slăbit sau dietele „minune”) şi, desigur, ineficiente.
Care sunt obiceiurile tale alimentare? Numărul aproximativ de calorii pe care îl consumi zilnic, tipurile de alimente care constituie cea mai mare parte a dietei tale, orele la care iei masa şi ce suplimente consumi – toate aceste informaţii pot fi de real ajutor pentru un antrenor de fitness atunci când îţi oferă sfaturi pentru a-ţi atinge obiectivul, indiferent că acesta este scăderea în greutate, creşterea în masă musculară sau menţinerea siluetei.
Câtă mişcare faci zilnic? Altfel va arăta antrenamentul tău dacă ieşi să alergi în parc o dată sau de două ori pe săptămână decât dacă singura mişcare pe care o faci este drumul de la scara blocului până la maşină şi invers. Un antrenor de fitness te va întreba care este condiţia ta fizică pentru a nu-ţi forţa organismul, dar şi pentru a nu transforma experienţa la sală în una plictisitoare. Iar tu trebuie să răspunzi cu sinceritate. Şi ce dacă stilul tău de viaţă a fost până acum unul sedentar? Te-ai hotărât să-l schimbi, iar pentru acest lucru meriţi admiraţia tuturor, în special a celor care încă îşi plâng de milă în faţa oglinzii fără a lua nicio măsură.
Care este rolul unui instructor? Ce calităţi distincte trebuie să aibă? Să înveţe el înainte de a putea să îi înveţe pe alţii; Un instructor trebuie să arate bine la rândul lui, corpul său este parte din cartea sa de vizită! Apoi, e nevoie de disciplină, de spirit de coordonare şi de atenţie distributivă; să fie un om deschis şi amabil, să relaţioneze constant cu oamenii. Un zâmbet e mereu obligatoriu. Profesionalismul derivă din această atitudine.
Clientul, „cartea de vizită” a unui antrenor de fitness. De un lucru poţi fi sigur: rezultatele tale sunt la fel de importante pentru antrenor ca şi pentru tine. Amândoi trebuie să faceţi o echipă puternică pentru a ajunge mai repede la obiectivul stabilit. Iar lupta ta este şi lupta lui.
Geanina Nebunu
Fii alături de consultantul, coach-ul tău privind stările: profesională, financiară, familială, fizică și de sănătate, socială și de evoluție personală! Toți aceștia, între ei găsești și instructorul de fitness, pot reprezenta o relație deosebită, o echipă, pe care o ai la îndemână dacă cauți! De ce te bazezi doar pe: bunica și bunicu, mama și tata, unchiul și mătușa, vecinul și colegul de serviciu, sau pe nimeni!?! Oricine, dar nu cei ce știu și pricep! Cauza, absența cunoașterii de sine! Urmează, autoeducația și persoanele specializate în life & business coachig, mai pe românește, antrenorii, constructorii de sens în viață! Sunt lângă tine!