Inițiativa Civică „Vieru-Comșa” e în plină ascensiune. Economistul Răzvan Secară și arhitectul Răzvan Bembea s-au alăturat proiectului

initiativa civicaLansată în urma cu puțin timp la Alba Iulia, Inițiativa Civică „Vieru-Comșa” continuă să strângă în jurul său oameni de valoare care au reușit să performeze în domeniile în care activează. Cei doi inițiatori ai platformei și-au expus, încă din start, motivele care i-au unit în acest proiect dar și ceea ce își doresc pentru albaiulieni. Pe fondul scăderii dramatice a increderii oamenilor în partidele politice, este timpul ca astfel de structuri alternative, care sa slujească interesul public, să apară.

„În oamenii generaţiei mele putem identifica energiile necesare acestei ţări să se ridice/ Această iniţiativă îmi lasă posibilitatea să lupt cu „mâinile curate” pentru idealurile în care cred.”

„Încă de la terminarea facultăţii am fost tentat de „construcţii” sociale, am încercat să înţeleg poporul român şi am crezut cu încăpăţânare că îşi poate depăşi condiţia. Poporul român nu este un popor de constructori, e vizibil cu ochiul liber că ne place mai mult să improvizăm sau să distrugem, prin acţiunile sau ideile noastre. Cu toate acestea, continuu să cred că nu suntem pierduţi în deconstrucţie, că în oamenii generaţiei mele putem identifica energiile necesare acestei ţări să se ridice, să ne depăşim condiţia istorică şi tradiţională,  şi să putem face lucruri bune pentru Alba Iulia şi judeţul nostru” a precizat Cornel Comșa, unul dintre inițiatorii acestui proiect civic. La rândul său, medicul Radu Vieru afirma imediat după lansarea Inițiativei, următoarele: „Am încercat recent să realizez ceva pe plan politic, respectându-mi valorile şi principiile, însă mediul în care mă exprimam era atât de compromis încât bunele mele intenţii nu au găsit vreun ecou. Nu am dorit să fac compromisuri, nu am urmărit un profit personal dar am ţinut mult la loialitate şi consecvenţă. Politica te vinde şi te cumpără, trebuie să fii pregătit pentru aşa ceva. Am credinţa că această iniţiativă civică îmi lasă posibilitatea să lupt cu „mâinile curate” pentru idealurile în care cred.”

Două nume „grele”, un economist și un arhitect, s-au alăturat Inițiativei Civice „Vieru-Comșa”

De curând, la Alba Iulia, a avut loc prima conferință de presă „aplicată” a Inițiativei Civice. Proiectului inițiat de Vieru și Comșa i s-au alăturat doi albaiulieni foarte cunoscuți în domeniile în care activează. Este vorba despre economistul Răzvan Secară și de arhitectul Răzvan Bembea care au adus în discuție probleme legate de economie și mediul de afaceri dar și probleme de urbanism. „Din 91 şi până acum nu s-a schimbat aproape nimic în relaţia cu FMI. Aceleaşi şi aceleaşi lucruri se discută de 23 de ani. Aceleaşi priorităţi are România, aceleaşi discuţii că trebuie să reorganizăm bugetul, că trebuie să avem cheltuieli publice organizate, că trebuie ca şi o companie de stat să nu fie cel mai mare generator de arierate din economie. Eu mă şi gândesc oare oamenii ăia când se uită la România ce zic?! (…) „Eu cred că numai Guvernul mai are creştere economică în ţara asta şi stabilitate, niciunul sau aproape niciunul dintre agenţii economici importanţi care până la urmă duc greul bugetului şi al economiei judeţene nu s-au lăudat cu realizări anul acesta. Dimpotrivă, toţi se plâng că lucrurile sunt din ce în ce mai proaste şi marjele de profitabilitate sunt din ce în ce mai mici, vânzările scad, costurile de producţie cresc, presiunea pe salarii rămâne, fiscalitate ridicată şi alte cele” a afirmat economistul Răzvan Secară cel care ocupă în clipa de față funcția de regional corporate manager pe Regiunea Centru la o renumită bancă. Secară nu a ocolit nici problema plății TVA-ului la încasare despre care a spus că „ecea mai mare gogoriţă inventată în România în ultimii 25 de ani. Practic nu este vorba de încasare ci pur şi simplu de amânarea TVA-ului cu 90 de zile”. De asemenea, Secară a mai făcut referire la incapacitatea sistemică a României în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. „Fondurile europene atrase în România sunt 15, 3 la sută din total.2,9 miliarde din 19 alocate pe 2007-2013, şi mai avem şase luni. Noi încă raportăm ca pe vremea lui Ceauşescu realizările”, a conchis economistul care a nu a ezitat să remarce ca extrem de pozitive investițiile Automotive VCST de la Alba Iulia, Daimler  de la Sebeş   sii Bosch de la   Blaj. Răzvan Bembea, arhitectul care s-a alăturat de curând Inițiativei „Vieru- Comșa” a ridicat și el, fără menajamente, câteva dintre problemele de urbanism cu care se confruntă comunitatea. Printre ele și problema celebrelor „fațade” din Alba Iulia. „Vreau să spun că domnul consilier Dorn Pocol a propus un lucru foarte bun. Să nu mai vedem blocurile astea cu faţade obscene. Nu poţi să mergi pe un bulevard şi să ai toate extinderile acelea. Vreau să vă spun ceva: numai în Alba Iulia vezi gresie pe faţadă. Asta e o altă „jena” a societăţii. Gresia se foloseşte în toaletă, în grupurile sanitare, nu poţi să o pui pe faţadă. Răzvan Bembea, de profesie arhitect, activează în mediul privat și este, printre altele, membru al clubului oamenilor de afaceri germani din România.

Inițiativa Civică „Vieru-Comșa” își va desfășura activitatea după un calendar bine stabilit

„Ni s-au alăturat oameni de valoare, oameni între 30 și 50 de ani. În cursul acestei veri vom instituționaliza această Inițiativă. Avem un calendar clar, atât pentru finalizarea Platformei Civice pe care vom construi acțiunile noastre cât și în privința principiilor prin care viitorii membri vor fi admiși în rândurile noastreToată lumea consideră că societatea civilă este ceva specific doar marilor orașe. Unii chiar consideră că a murit… noi încercăm să aducem în fața dvs oameni care mai cred în civism, care nu se bat cu pumnul în piept o dată urcați într-o funcție publică. Oameni care pot da un exemplu pentru toți tinerii și oamenii de valoare care stau „cățărați” pe Facebook și nu au curajul să iasa în față, să se afirme, să își pună valoarea și ideile la lucru pentru o societate cu adevarat civilizata”susțin inițiatorii Inițiativei. Vă reamintim că la scurt timp după lansarea Inițiativei, Cornel Comșa afirma că „oamenii pe care îi selectăm şi îi motivam să intre în proiect, ei sunt valoarea. Îi căutăm pe cei mai buni în domeniile lor, fără a ne rezuma la profesiile elitelor, ci încercând să stimulăm şi tineri de o condiţie socială mai precară să evolueze şi să se exprime social.” La rândul său, Radu Vieru completa afirmând că „putem visa, spera şi construi liber planuri concrete pentru viitorul nostru, alături de profesionişti, oameni serioşi alături de care aş dori să schimb întâi mentalitatea oamenilor şi apoi şi lumea care ne înconjoară.”

Articol publicat in Revista ProAlba

Despre Redacția ProAlba 32754 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*