Înfiinţarea polului de dezvoltare în zona Aiud – Ocna Mureş este agreată de primari

De curand, la sediul Primăriei municipiului Aiud, întâlnirea dintre primarul Mihai Horaţiu Josan şi ceilalţi edili din zona Aiud – Ocna Mureş, care a avut ca obiective obţinerea acordului primarilor privind constituirea într-un pol de dezvoltare, respectiv o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, prin intermediul căreia să se asigure dezvoltarea durabilă a tuturor localităţilor.

11 din 14 primari s-au pronunţat în favoarea constituirii polului propus de primarul municipiului Aiud. Primarii din localităţile Rîmeţ şi Rimetea, deşi nu au putut participa la întâlnirea de ieri, şi-au transmis telefonic acordul. Din motive obiective, nici primarii din comunele Ponor, Lopadea şi Hopîrta nu au fost prezenţi la întâlnire, urmând ca săptămâna viitoare să-şi exprime la rândul lor un punct de vedere cu privire la acest proiect.

Primul pas comun înspre înfiinţarea polului de dezvoltare dorit de primarul Aiudului, în care să se concentreze întreaga zonă Aiud-Ocna Mureş, a fost făcut, iar asociaţia de dezvoltare intercomunitară ce se va „naşte” oficial, în urma hotărârilor consiliilor locale, a primit, în acceptul tuturor, denumirea „Alba de Jos”. Obiectivul esenţial al asociaţiei, conform statutului ce va fi adoptat la rândul său, este acela de a reuni localităţile în eforturi comune de dezvoltare din punct de vedere economic, social, cultural, de modernizare a infrastructurii şi a transportului, precum şi de dezvoltare integrată a serviciilor de sănătate şi învăţământ.

La nivelul învăţământului de pildă, obiectivul primordial este acela ca oferta să fie unitară la nivelul întregii zone şi să răspundă nevoilor elevilor, precum şi cerinţelor pieţei, astfel încât sistemul de educaţie centrat pe elev să funcţioneze. Dacă la Ocna Mureş există o tradiţie a învăţământului specializat pe industria chimică, profilul tehnic oferit de Aiud elevilor din zonă se axează pe specializările în domeniul agricol, industrie metalurgică şi prelucrătoare. În ceea ce priveşte sănătatea, ca un alt exemplu, prin asociaţia de dezvoltare intercomunitară, se doreşte atragerea de fonduri pentru înfiinţarea unei secţii externe a Spitalului Municipal Aiud, dar şi crearea şi consolidarea unei bune colaborări între medicii de familie din zonă şi specialiştii spitalului din Aiud, astfel încât pacienţii să primească operativ cele mai bune îngrijiri.

Nu în ultimul rând, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos” va avea şi un comitet zonal de coordonare, compus din primari, consilieri locali şi judeţeni, specialişti din primării, care vor identifica împreună, în interesul comun al tuturor localităţilor, priorităţile şi implicit linia comună de acţiune, în scopul atingerii obiectivelor.

Ţinând cont de importanţa acestui proiect, unde primarul Mihai Horaţiu Josan doreşte o implicare a comunităţilor, în întregul lor, comunicarea constantă privind evoluţia activităţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos” este esenţială, ea fiind asigurată de Municipiul Aiud.

продвижение сайта веб дизайнпрограммы для взлома социальных сетей скачать бесплатно

Despre Redacția ProAlba 39753 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*