Iluminat public inteligent pe 40 de străzi din Cartierul albaiulian ”Cetate”

Municipiul Alba Iulia a implementat noi soluții în sistemul de iluminat public pentru eficientizarea consumurilor mari și costurilor legate de acesta. Noile soluții și tehnologii LED implementate vor scădea în mod considerabil consumurile de energie electrică, lucru care se va resimți în bugetul de cheltuieli de funcționare al orașului și în buzunarele albaiulienilor. Noul sistem de iluminat public este unul inteligent, monitorizat de la un centru de dispecerizare și are și o componentă de siguranță publică: treceri de pietoni iluminate inteligent cu ajutorul unor senzori de mișcare, care detectează prezența pietonilor în apropierea zebrelor și care măresc intensitatea luminii peste trecere, pentru a asigura condiții de traversare sigure.

Noul sistem de iluminat contribuie la scăderea consumului anual de energie în Cartierul Cetate de la 378.052 de kwh pe an la 222.721,80 de kwh pe an. Lungimea noii rețele de iluminat este de 35,05 km și cuprinde următoarele străzi: Prof. Eugen Hulea, Detunata, Bld.1 Decembrie 1918, Bld. Horea, Bld. Încoronării, Bld. Revoluției 1989, Brândușei, Cireșului, Gheorghe Pop de Băsești, Lalelelor, Liceului, Mușețelului, Vasile Goldiș, Violetelor, Dr. Aurel Lazăr, Aurel Vlad, Fântânele, Gladiolelor, Nicolae Grigorescu, Pinului, Iederii, Alexandru cel Bun, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Brădișor, Albăstrelelor, Calea Moților, Cloșca, Dr. Ioan Rațiu, Energiei, Gheorghe Barițiu, Mircea cel Bătrân, Poligonului, Rozelor, Ștefan cel Mare, Toporașilor, Vânătorilor, Tulnicului, Arnsberg, Iosif Jumanca și Ion Minulescu.

441 de corpuri noi de iluminat au fost instalate prin acest proiect, iar toate cele 1.222 de puncte luminoase de pe aceste străzi sunt controlate prin telegestiune. De asemenea, noul sistem va scădea cantitatea de gaze cu efect de seră de la 84,07 de tone de dioxid de carbon pe an la 49,53. Prin proiect s-au folosit materiale reciclabile, ecologice și alte sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile (64 de panouri solare). Implementarea proiectului are și o componentă de securitate publică, dedicată persoanelor cu dizabilități (persoane cu deficiențe de vedere, dizabilități motorii etc.), în mod special: 55 de treceri de pietoni din cartier au devenit „smart” și dispun de sisteme bazate pe senzori de prezență care vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public (la nivelul trecerilor de pietoni).

Proiectul „Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – Cartier Cetate” – Cod MySMIS 125642  este cofinanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel național de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru program, care monitorizează implementarea acestui proiect.

”În continuarea angajamentului de a moderniza și face Alba Iulia un oraș mai inteligent, mai sigur și mai sustenabil, Primăria Alba Iulia a finalizat implementarea unui proiect important care a vizat iluminatului public inteligent în Municipiu. Acesta este un pas important în direcția transformării orașului nostru într-un model de dezvoltare urbană modernă, care pune accent pe eficiență, siguranță și protejarea mediului înconjurător. Prin acest proiect, Alba Iulia își consolidează statutul de oraș inteligent, capabil să integreze tehnologii moderne care nu doar îmbunătățesc calitatea vieții, ci și contribuie la dezvoltarea sustenabilă a întregii comunități. Ne dorim ca fiecare pas pe care îl facem să reflecte viziunea noastră de a construi un oraș adaptat cerințelor viitorului.” apreciază Pleșa Gabriel Codru, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Valoarea totală a proiectului: 21.509.007,27 lei, din care:

  • Valoarea nerambursabilă atrasă de Primărie prin acest proiect: 21.062.937,59 lei;
  • Contribuția Primăriei Alba Iulia: 429.917,11 lei;
  • Cheltuieli neeligibile: 13.152, 57 lei.

Durata de implementare a proiectului: 26.01.2016 – 31.12.2024, aceasta cuprinzând și perioada de

desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor

de eligibilitate a cheltuielilor. 

Persoane de contact:

SEEMANN Maria-Elena/Manager public Primăria Alba Iulia

Date de contact: tel: 0372 586 428

fax: 0258 812 545

Email: maria.seemann@apulum.ro

EDVEȘ Gheorghe/Manager proiect

Email: gheorghe.edves@apulum.ro 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi: http://www.mfe.gov.ro/

http://www.inforegio.ro/ro

http://ro-ro.facebook.com/inforegio.ro

Despre Redacția ProAlba 40484 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*