În ultimii ani, un subiect foarte dezbătut în județul Alba, cât și România, este cel al lipsei forței efective de muncă. Faptul că școlile profesionale nu mai sunt la mare căutare în rândul tinerilor din țară, dar și lipsa „meseriașilor”, reprezintă principalul factor prin care s-a ajuns la această problemă. Și abandonul școlar reprezintă o problemă majoră în acest caz, dar acum nu vom vorbi despre acest lucru.
Un proiect viabil, care ar rezolva într-o oarecare măsură lipsa locurilor de muncă, vine din partea celor din Partidul Mișcarea Populară Alba. Este vorba de un proiect prin care tinerii din școlile profesionale vor avea posibilitatea de a se pregătii profesional în cadrul firmelor private, totodată având asigurat un loc de muncă la terminarea stagiului de învățământ. Proiectul ar putea deveni realitate începând cu anul şcolar 2015 – 2016.
Inițiatorul proiectului este Călin Pădurean, un om de afaceri în județul Alba. Dialuk Construct, firma deținută de Pădurean, dorește integrarea tinerilor din şcolile profesionale pe piaţa muncii prin implicarea societăţii în derularea stagiului de pregătire practică. Meseriile vizate sunt zidar, fierar, dulgher, zugrav, mozaicar-faianțar, instalații sanitare și electrice.
În proiect este inclusă și ridicarea unei clădiri cu ateliere, săli de clasă și tot ceea ce este necesar unui astfel de stadiu de practică.
Startul este bun, deoarece terenul unde urmează să fie contruită clădirea a fost achiziționat, iar Inspectoratul Școlar s-a arătat încântat de această idee.
Totodată, Clement Negruț a spus că o să existe și o inițiativă legislativă de modificare a legii prin care oamenii de afaceri să fie „stimulați financiar” în acest sens. Ideea este de a implica mediul de afaceri în pregătirea forței de muncă și în principal a tinerilor. Nu doar mediul de afaceri trebuie implicat, ci categoric și statul trebuie să aibe o implicare suficientă și în limitele normale.
„Nu încercăm altceva decât să aducem pe o direcție bună educația în România. Educația nu înseamnă doar vip și elite. Educația înseamnă și oameni pe care să ii pregătim pentru mediul economic… forță de muncă.”, a precizat Negruț.
Fii primul care comentează