Economia, între teorie și practică| O rubrică semnată de Ionela Gavrilă-Paven. Azi, despre Impozitele locale și drepturile cetățeanului

Comunitățile în care trăim au la bază o serie de reguli referitoare la administrarea și prestarea unor servicii la care, membrii comunităților respective pot să aibă acces în mod liber, subvenționat sau plătind anumite tarife stabilite conform legii și având în vedere așa-numitul grad de suportabilitate a populației. Atribuțiile, referitoare la administrarea bunurilor comune din cadrul comunităților și prestarea acestor servicii, revin administrațiilor publice locale. La rândul lor, administrațiile publice locale pentru a funcționa, respectiv pentru a-și desfășura activitatea privind gospodărirea bunurilor comunității și prestarea serviciilor publice conform legii, au nevoie de venituri. Capacitatea de prestare a serviciilor precum și de dezvoltare a comunității locale, depinde în mod direct de nivelul acestor venituri, nu de nivelul prognozat ci de nivelul realizat în fiecare an, care, măsoară astfel, și eficiența activității administrațiilor publice locale.

Veniturile administrațiilor publice locale provin din: (1) impozite și taxe locale încasate de la persoane fizice – noi, cetățenii (impozite pe terenuri, clădiri, mașini etc.); (2) impozite și taxe locale încasate de la persoane juridice (firme) – atât direct prin impozitele și taxele plătite la bugetul local (impozite pe terenuri, clădiri, mașini, taxe de funcționare, autorizare etc.) cât și indirect, prin cotele defalcate din impozitele și contribuțiile plătite de aceste firme la bugetul statului, din care o parte se reîntorc către bugetele localităților în care își desfășoară activitatea; (3) sume primite de la bugetul statului (cote și sume defalcate din impozitul pe venit, din taxa pe valoarea adăugată – TVA, subvenții, diferite programe guvernamentale pentru sprijinirea investițiilor); (4) sume atrase prin proiecte cu finanțare nerambursabilă (care vin în completarea resurselor locale pentru susținerea obiectivelor pe care le urmărește comunitatea pe termen lung); (5) împrumuturi – la care se ajunge atunci când resursele proprii sunt insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor cu funcționarea și susținerea investițiilor pe care le realizează administrația publică locală.

Impozitele și taxele locale, pe care le plătim în calitate de cetățeni, reprezintă o modalitate prin care contribuim în mod direct la funcționarea, administrarea și dezvoltarea comunităților din care facem parte. Deși, la o primă vedere, o putem aprecia ca pe o obligație financiară în schimbul căreia nu primim nimic concret, în realitate aceste impozite și taxe locale ne conferă dreptul de a avea acces la toate serviciile publice pe care administrația locală le prestează, precum și dreptul a fi informați cum sunt, acești bani, cheltuiți pentru dezvoltarea comunității. Chiar dacă ponderea veniturilor provenind din impozitele și taxele încasate de la cetățeni, nu este una ridicată în totalul veniturilor, acest lucru nu afectează absolut deloc accesul la informare și implicare din partea cetățenilor cu privire la administrarea bugetului comunității din care facem fiecare parte. De altfel, veniturile fiecărei comunități locale trebuie administrate responsabil, cu bună credință și în interesul tuturor cetățenilor comunității respective. 

Ionela Gavrilă-Paven,

Conf.univ.dr. Facultatea de Științe Economice, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Domenii de interes: economie-economie europeană-dezvoltare regională

Membru al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Filiala Alba

Despre Redacția ProAlba 35844 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*