Domnule Serdean, ce va recomanda pentru pozitia de primar al orasului nostru?
Am o experienta in pozitii de conducere in mediul privat si in companii multinationale, o experienta extinsa in a lucra cu oamenii, fie in calitate de profesor si antrenor de sah, fie in calitate de initiator si constructor de retele, structuri piramidale de consultanti si agenti in vanzari si structuri de consumatori. La nivelul personal, sunt un om care pune accentul pe cinste, corectitudine, nu am facut afaceri cu statul, nu am luat niciodata un leu din vreun contract cu institutii publice si sunt preocupat de modul in care se gestioneaza banul public. Am crescut pe puterile mele ca “self made business man”, provenind dintr-o familie simpla, de oameni muncitori.
Care credeti ca ar fi principala problema in modul in care functioneaza actuala administratie?
Sunt foarte multe probleme, ascunse de ani si ani de zile, mandat dupa mandat. Daca ar fi sa numesc prima, aceasta este modul de gestionare a banilor albaiulienilor, ai nostri. Lipsa de transparenta in ceea ce priveste deciziile primarului si ale Consiliului Local, acordarea contractelor mici fara licitatii si a celor mari cu licitatii aranjate. Aici e buba. Mai cu seama ca traim vremuri complicate, multi oameni nu au de lucru, cei care au serviciu au salarii mici, chiar capii de familie se confrunta cu astfel de situatii. De aceea insist pe aceasta corectitudine si transparenta in impartirea banilor, pentru ca nu este posibil ca intr-un oras sarac sa se ridice 1000 de oameni bogati sfidand cu averi ostentative pe ceilalti 60.000, mai ales ca averile acestora provin din afaceri cu statul. Aceste lucruri trebuie oprite, voi scoate coruptia de urechi afara din Primarie si Consiliu!
Totusi, actualul primar se lauda cu o infrastructura buna, iluminat public, utilitati…ce parere aveti?
Infrastructura de calitate in Alba Iulia? Ori e o gluma proasta, ori tupeu maxim de pedelist. Pai in Alba Iulia nu exista nici o strada dreapta ori fara gropi si canale. Sa ne spuna locuitorii din MICESTI cate piese au schimbat la masinile lor? De ce domnul primar tine in asteptare reparatia strazii spre Micesti de 1 an si jumatate? Oamenii din Micesti sunt considerati prosti? Ca sa toarne asfaltul pe 1 iunie pentru votul lor? Somez administratia sa finalizeze lucrarea aceasta, e vorba de doar 3,3 km. Voi vedea dupa 11 iunie cum au fost platiti cei 100 de dolari pe metrul patrat si de ce au fost lasati oamenii sa indure bombardamentul asta de strada timp de aproape doi ani! In Barabant, aceeasi problema – strazi neasfaltate, trotoare lipsa, utilitati nu. Vreti sa continuu? Iesirea din oras de la podul peste Ampoi catre Cluj, e vorba de doar 2,8 km, iar primaria ne scoate in relief ca lucrarea va fi gata in toamna acestui an, adica inainte de alegerile generale. Ce asteapta administratia locala?
Oarda de jos si mai ales Oarda de Sus – strazi neasfaltate si fara canalizare. Pentru ce platesc oamenii acestia impozite similare cu ceilalti locuitori ai orasului, care beneficiaza de aceste utilitati?
Partos – anul trecut am stat aproape o jumatate de an la coada si la bariera pentru un pod care nici acum nu e gata . Si are o lungime de o suta de metri.
Chiar daca ar fi buna infrastructura, dar nu e, nu inteleg de ce se lauda primarul cu ea? Ca daca ne uitam pe organigrama Primariei, nu el raspunde de ea. EU, ca primar, ii trag la raspundere pe viceprimari, sau pe directorii care se ocupa strict cu treburile acestea! Primarul are alta treaba.
Sa nu se mai laude niciun primar si nici eu nu ma voi lauda ca am facut drumuri, ca am bagat canalizare, iluminat public stradal, alte personae din primarie sunt responsabile cu treburile acestea. In fond,acestea sunt lucruri normale inca din secolul XX, daca nu chiar din secolul XIX. Va repet, in Alba Iulia nu exista nicio strada dreapta, fara gropi, in afara de aleile pietonale. In Partos, in Oarda, in Barabant, in Paclisa si in Micesti sunt strazi neasfaltate, in Cetate si in Centru sunt pline de gropi si denivelari. Ii rog pe albaiulieni sa deschida bine ochii si sa vedem ca nu avem drumuri!
Spuneati mai sus ca primarul nu se ocupa de infrastructura. Ce treaba atunci un primar de municipiu?
Tinta mea ca primar este sa ridic Alba Iulia la nivelul Sibiului, Clujului sau Brasovului. Primarul trebuie sa ridice ochii din farfuria asta cu banuti ai albaiulienilor, si sa inceapa sa gandeasca la un alt nivel. Eu, ca primar am cateva proiecte mari.
Care ar fi proiectele dvs pentru Alba Iulia?
In primul rand sunt adeptul unei conurbatii cu Sebesul si Teiusul si cateva comune limitrofe. Scopul este acela de a atinge cifra de 100.000 locuitori si de a deveni mai usor eligibili in accesarea fondurilor si proiectelor europene si in atragerea marilor investitori, pentru incheierea partneriatelor publice private, in consecinta pentru cresterea numarului locurilor de munca. Adica, daca pot sa aduc la masa negocierilor parteneri mari care sa sustina financiar proiectele, Deutsche Bank, BRD, fonduri de investitii etc., atunci trebuie sa le oferim proiecte mari.
Sa va dau un exemplu de proiect mare:
Un proiect de cogenerare productie de energie electrica si termica (deci curent si caldura) prin arderea gunoaielor. Am inaintat deja catre doua companii italiene AMSA si Sinesis – o invoitatie de a veni sa discutam un atare proiect. Presedintele PP-DD Alba, Cornel Comsa, mi-a confirmat ieri ca acesti oameni vor veni la Alba in urmatoarele 3 saptamani. Cum functioneaza un cogenerator?Pur si simplu produce energie din deseuri. Toate deseurile vor fi colectate, sortate si transformate in energie. Voi detalia acest proiect in campanie.
Apoi – crearea si consolidarea unei zone metropolitane, pentru a putea aduce Shanghai Construction Group – cea mai mare corporatie de constructii din lume sa pregatim cu success candidatura orasului nostru pentru 2020 – Capitala Culturala europeana. Ne-am intalnit zilele trecute la Bucuresti cu domnul Richard Jiang, directorul diviziei pe Romania. L-am invitat sa vina aici si sa oferim un proiect de dezvoltare metropolitana pentru Alba Iulia, in vederea dosaului de candidatura.
Va referiti la candidatura pentru Alba Iulia – Capitala Culturala Europeana 2020, nu?
Sigur. Dupa cum stiti, in luna septembrie 2011, dl Comsa, dl Florin Roman, impreuna cu alte circa 70 de personalitati ale orasului au demarat acest proiect. Intre criteriile existente, de fapt cel mai important pentru ca dosarul privind candidatura unui oras, al unei comunitati, de a obtine acest drept, este implicarea 100% a autoritatilor locale, deci implicarea institutionala, politica, administrativa si financiara. Nici primarul actual Mircea Hava si nici Ion Dumitrel nu au manifestat vreun interes fata de acest proiect. In calitatea mea de primar una dintre prioritati este depunerea dosarului de candidatura. Un proiect de genul acesta inseamna investitii de circa 150 milioane euro si doar un astfel de proiect poate misca un colos cum e Shanghai Construction Group sa investeasca si sa aduca aici parteneri europeni care sa finanteze astfel de proiecte – fonduri de investitii, sau banci mari europene – Deutsche Bank, BRD, etc.
Ce inseamna Capitala Culturala Europeana ?
Inseamna adevarate investitii in infrastructura, inseamna un Plan Urbanistic general nou, complet regandit, inseamna cateva hoteluri de 4-5*, inseamna o autostrada Sebes-Turda prin Alba Iulia, autostrada care pe teritoriul judetului Alba se poate construe prin decizia factorilor locali, judeteni, nemaiasteptand bani de la Guvern, inseamna investitii in cultura si entertainment (distractie, timp liber). Stiti ca in Alba Iulia sa existe vreun teatru, vreun cinematograf vreo sala polivalenta? Stiti sa existe un strand adevarat?
Noi, PP-DD Alba intervenim si cu un al treilea partener AFI Europe, o mare companie israeliana, specializati in constructii destinate entertainment-ului. Domnul Comsa se va intalni zilele acestea cu David Hay, managerul AFI Europe pentru Romania si Bulgaria pentru a-I atrage si pe acesti parteneri in proiectul nostru.
Domnule Serdean, va dorim succes !
Fii primul care comentează