
În contextul crizei create prin nedecontarea navetei elevilor, Remus Pricopie a declarat că Legea educaţiei „a fost scrisă cu generozitate”, neavând o plafonare a tarifelor. Părea chiar trist că prin lege ministerul este obligat să deconteze aceste tarife. De aceea, va modifica legea, decontările urmând să se facă prin metodologie aprobată de Guvern. Altfel spus vă dăm mai puțini bani numai să știți că noi vă dăm.
1. Guvernul face economii pe spatele elevilor navetiști
A existat un plan pentru economia făcută pe spinarea elevilor navetiști. majoritatea din rural? Că Guvernul USL face economii pe seama familiilor din rural nu mai trebuie demonstrat. Greva japoneză a mii de liceeni este o dovadă clară. Deși legea cea nouă se aplicată din 2011, probleme la acest capitol au apărut doar în acest an școlar, după preluarea puterii de către actuala majoritate. La 14 luni de când USL s-a instalat în fruntea țării, incapacitatea acestuia de a aplica prevederi legale simple se vede cu ochiul liber. Ar putea exista tentația de a arunca vina pe greaua moștenire. Nicio șansă! Declarația ministrului Pricopie ne absolvă de orice vină:
„Toate judeţele nu au mai primit bani de anul trecut. Iar problema este cât se poate de clară. În 18 luni, valoarea decontării lor şi (…) valoarea biletelor a crescut de 6 ori. Indiferent de valoarea biletului, Ministerul Educaţiei, de fapt autorităţile locale, şcolile, trebuie să deconteze. Ceea ce nu este în regulă”, a anunţat ministrul Pricopie.
Recunoscut faptul că pentru elevi au mai existat întârzieri. 2-3 luni nu 7-8 luni, tocmai de aceea nu ne-am confruntat cu proteste. Dar ministrul recunoaște practic faptul că au stat cu mâinile în sân în toată această perioadă pentru că „ nu este în regulă” ceva. Ce i-a împiedicat timp de 14 luni să repare neregula vedem astăzi:
„Această situaţie nu este sustenabilă. Probabil că dacă nu luăm acum nişte măsuri şi sunt în pregătire o serie de măsuri pentru a regla această problemă, vom ajunge în situaţia absurdă în care un bilet de autobuz pentru un elev costă mult mai mult decât un bilet de autobuz”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Deși vorbește despre 18 luni, „acum” înseamnă „mai 2013”, cu o lună înainte de sfârșitul cursurilor. „După ploaie, chepeneag!” spune un proverb românesc. Vrea un chepeneag pentru ca Guvernul să dea și mai puțini bani navetiștilor.
2. Există încă restanțe mari în județul Alba
În Alba, există încă mari restanțe dar acestea nu sunt uniforme și tocmai acest fapt reprezintă o mare problemă. Banii publici au fost repartizați discreționar, netransparent, fără a fi cunoscute criteriile pentru care unui liceu i s-a decontat mai mult decât altuia. Vorbim foarte tranșant despre încălcarea legii, despre discriminare între același tip de beneficiari în raport cu un drept prevăzut echitabil.
Astfel sunt situații în care unor elevi li s-au decontat doar 2 luni din acest an școlar, în timp ce altora decontul s-a li s-a asigurat integral. Fiind vorba despre bani publici, prevederile legale încălcate dispun cu siguranță sancțiuni pe măsură, sancțiuni pe care le cerem a fi aplicate celor vinovați. Cerem astfel prefectului să se autosesizeze și în cel mai scurt timp să lămurească opinia publică cu privire la această discriminare grosolană practicată de ISJ Alba.
În opinia noastră, ISJ Alba a încălcat două din principiile finanțării învățământului preuniversitar prevăzute explicit la art. 9 alin 1, LEN: „ transparența fundamentării și alocării fondurilor; echitatea distribuirii fondurilor destinate unui învățământ de calitate;” precum și prevederile legii 48/2002 privitoare la „principiul egalității între cetățeni, al excluderii privilegiilor și discriminării în exercitarea dreptul la educație și la pregătire profesională”.
3. Demersul de modificare a legii trebuie oprit
Prin modificarea LEN, Remus Pricopie propune în fapt discriminarea elevilor în funcție de mediul de proveniență. Articolele care privesc decontarea navetei elevilor țin de două resorturi: unul care privește enunțarea și respectarea principiului non – discriminării și al doilea ce ține de operaționalizarea principiului. Nu e suficient să enunți principii trebuie să prevezi mecanismul și să finanțezi punerea lui în practică. Limitarea accesului la educație pentru o categorie de elevi din România este automat neconstituțională. USL este darnic la enunțatul principiilor și zgârcit când vine vremea să dea banii.
Modificarea Constituției României, nu a afectat gratuitatea învățământului de stat prevăzută la art. 32. Amputarea Legii Educației Naționale este calea de a modifica modalitatea de decontare a navetei elevilor. Ce ar trebui să modifice?
Art. 2 (4) Statul asigura cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ preuniversitar și superior, precum și la învățarea pe tot parcursul vieții, fără nicio forma de discriminare.
art.12 alin. (8) „ Elevii care în localitatea de domiciliu nu au posibilitatea de a învăţa într-o unitate de învăţământ vor fi sprijiniţi prin decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiată unitate de învăţământ sau vor primi cazare şi masă gratuite în internatele şcolare, cu excepţia celor înscrişi în învăţământul postliceal.”
Art. 16 alin. (1) Învățământul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020. (3) În scopul realizării finalităților educației și a formarii profesionale prin sistemul național de învățământ, învățământul liceal de stat este generalizat si gratuit.
art. 83 alin. (3) „ Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.”
art. 85 alin. (2) „ Statul subvenţionează toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din mediul rural sau din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum şi pentru cei care frecventează şcolile profesionale. Modalitatea de subvenţionare şi criteriile de acordare a subvenţiei se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Cu aceste lucruri nu putem fi de acord. Demersul de modificare a legii pentru ca Guvernul USL să facă economii pe spatele elevilor din rural trebuie și poate fi stopat de către toți actorii implicați în sistem. Respectând etapele firești, modificarea legii va ajunge spre promulgare la președinte. Dacă, prin absurd nu vom împiedica acest lucru în una din etapele anterioare îi cer de azi președintelui să nu promulge o astfel de lege.
GUVERNUL ASTA NU FACE NIMIC PENTRU ELEVII NAVETISTI,,,,SUNT NISTE INCAPABILI,,,,PACAT CA SUNT COPII BUNI SI SUNT NEVOITI SA RENUNTE PTR CA PARINTII NU AU POSIBILITATEA DEA PLATI NAVETA,,,SA LE FIE RUSINE,,,