
Școli slab dotate, medicamente contrafăcute și alegeri stabilite de bani, sunt doar câteva consecințe ale corupției în sectorul public. Mita și înțelegerile pe la spate, nu doar fură resurse de la cei vulnerabili, ci subminează dezvoltarea justiției și economiei, și distruge credibilitatea guvernului și celor din conducere.
Bazat pe opinia experților din întreaga lume, Indicele de Percepție a Corupției măsoară nivelul corupției în domeniul public din întreaga lume, și indică o imagine alarmantă. Nici o țară nu reușește să obțină un scor perfect, iar două treimi din ele, obțin un scor sub 50, pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).
Corupția este o problemă pentru toate țările. Un scor slab este semnul mitei la scară largă, lipsa de pedepse pentru corupție și instituțiile publice ce nu răspund nevoilor cetățenilor. Totodată, și țările din topul indexului trebuie să facă o mișcare. Centrele financiare fruntașe din Europa și SUA trebuie să se alăture cu o dezvoltare rapidă a economiei, pentru a opri corupții să scape. Grupul G20 (n.r. G20 este un forum creat în 1999, după crizele din Asia și Rusia, pentru a reuni economiile dezvoltate și marile economii emergente: pe de o parte, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia și, cu multă indulgență, Rusia, care compun zona dezvoltată a economiei mondiale, iar pe de altă parte, Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, care compun zona emergentă a economiei mondiale, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale. Țările G20 reprezintă două treimi din populația planetei și aproape 90% din Produsul Intern Brut al acesteia.) trebuie să-și demonstreze rolul de lider global și să împiedice spălarea de bani și să oprească companiile secrete de la ascunderea corupției.
CLASAMENTUL ȚĂRILOR ȘI NIVELUL CORUPȚIEI
Indicele de Percepție a Corupției clasează țările și teritoriile după nivelul corupției în sectorul public. Scorul unei țări sau a unui teritoriu indică nivelul de corupție din sectorul public pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat), iar numărul din stânga indică poziția relativă a țării sau teritoriului față de celelalte din index. Indexul din acest an include 175 de tări și teritorii.
România se situează pe poziția 69 în acest clasament cu un indice de corupție de 43.
Primele 10 țări clasate sunt urmatoarele:
1 Danemarca 92
3 Finlanda 89
4 Suedia 87
5 Norvegia 86
5 Austria 86
7 Singapore 84
8 Olanda 83
9 Luxemburg 82
10 Canada 81
Pe ultimele locuri se clasează:
166 Eritrea 18
166 Libia 18
166 Uzbekistan 18
169 Turkmenistan 17
170 Iraq 16
171 Sudanul de Sud 15
172 Afganistan 12
173 Sudan 11
174 Coreea de Nord 8
174 Somalia 8
AICI puteți vedea clasamentul complet și nivelul corupției din toate cele 175 de țări din index.
Fii primul care comentează