Cornel George Comșa: „Nu discutăm despre o criză a imigranților, ci despre o criză umanitară”

comsaDeputatul Cornel George Comșa a participat marți, 08 septembrie, la ședința comună privind migrația, a Comisiilor pentru afaceri europene, Politică externă, Apărare și Ordine Publică din Camera Deputaților și Senat și Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spațiul Schengen .

În problema migrațiilor iregulare, deputatul Cornel George Comșa, membru al comisiei parlamentare pentru politică externă din Camera Deputaților, propune măsuri politice pentru gestionarea mai eficientă a imigranților, în spiritul valorilor europene, a principiului securității colective și a păcii pe continentul european. Setul de propuneri sunt următoarele:

În condițiile în care numărul refugiaților și migranților iregulari este într-o continuă creștere, luând în considerare posibilitatea instituirii unor cote de azilanți pentru fiecare stat de către Comisia Europeană, este important ca autoritățile competente din România să pregătească măsurile și politicile necesare administrării, integrării și sprijinirii refugiaților și migranților iregulari acceptați pe teritoriul național.

Luând în considerare faptul că centrele regionale de cazare și proceduri au capacități limitate, iar unele dintre ele fiind deja suprasolicitate, consider că ar trebui luate în considerare posibilitatea ca persoanele azilante să fie dispersate în marile orașe și cazate în spații și locuințe sociale aflate la dispoziția autorităților locale, județene sau centrale, urmărind asigurarea unității familiilor și rudelor colaterale.

În conformitate cu normele legale în vigoare, persoanele care primesc statut de azilanți trebuie să beneficieze de servicii publice de sănătate și protecție socială, urmând ca statul să acopere din fondurile proprii necesitățile survenite.

Împreună cu reprezentanții UNHCR, autoritățile poliției de frontieră, ale MAE și autoritățile locale, în special din județele de frontieră, trebuie să asigure existența condițiilor optime pentru primirea unui număr potențial mare de migranți iregulari, care să fie repartizați proporțional în unitățile administrativ-teritoriale, în centre de cazare speciale.

comsaPrin intermediul universităților și a liceelor, persoanele care primesc statut de refugiat ar trebui să primească cursuri intensive și gratuite de limbă română și cultură românească care să le ofere posibilitatea integrării, chiar și temporară, în societatea și economia românească.

Asigurarea, în conformitate cu legislația în vigoare și a normelor internaționale, a sprijinului financiar adecvat și necesar întreținerii persoanelor, pentru o perioadă limitată de timp. Autoritățile competente ar trebui să urmărească integrarea lor temporară în piața muncii sau asigurarea activității în folosul comunității.

Prin colaborarea cu celelalte state membre ale UE și cu organizațiile internaționale, autoritățile române ar trebui să participe la identificarea și evitarea traficului de persoane, generat de diverși indivizi de legătură din statele UE și/sau statele terțe.

În spiritul valorilor europene și al responsabilității comunitare comune, România trebuie să condamne, pe cale diplomatică și prin instituțiile abilitate, orice formă de represiune asupra refugiaților și imigranților iregulari, susținutăsau organizată de statele membre ale Uniunii Europene. România are datoria istorică să ducă o politică de unitate a acțiunilor statelor europene, în spiritul valorilor umane, ale democrației și statului de drept.

În final, autoritățile românești cu atribuții în domeniul securității naționale, în colaborare cu partenerii europeni, trebuie să urmărească identificarea, analizarea și neutralizarea potențialelor amenințări de infiltrare a unor celule teroriste pe teritoriul național, utilizând metode specifice și respectând drepturile fundamentale ale omului, precum și legislația națională în domeniu.

comsa 1”Conflictele civile interne și internaționale dintre statele în curs de dezvoltare, tensiunile sociale, efectele negative ale globalizării, creșterea interdependenței economice și schimbările climatice conduc la schimbări sociale, probleme economice și valuri migraționiste dinspre regiunile sărace către cele dezvoltate. Aceste probleme intercalate, dar în special conflictele civile, produc un „export” de oameni către regiunile dezvoltate ale lumii, aspect semnalat de unii politologi încă de la începutul anilor 1990. De fapt, Europa nu se confruntă cu o criză a refugiaților, ci cu o criză de gestionare a unei probleme umanitare.

Din punctul meu de vedere, ședința de astăzi privind migrația ne-a demonstrat că Guvernul și Parlamentul României nu sunt încă pregătite cu măsuri concrete în ceea ce privește integrarea acelor imigranți, odată cu venirea lor pe teritoriul statului român. Ministerul de Interne ar fi trebuit să prezinte date concrete privind distribuția imigranților reveniți României, eventualele viduri legislative privind politica de azil sau de ședere pe teritoriul României și măsurile legislative pe care Parlamentul ar trebui să le ia, numărul și specificitatea personalului M.A.I responsabil de gestionarea imigranților, măsuri preventive de siguranță și ordine publică și politica de colaborare cu serviciile de informații privind vulnerabilitățile și riscurile de securitate.

Nu în ultimul rând, consider că nu este suficientă doar integrarea imigranților în statele Uniunii Europene, ci și o politică debdezvoltare și creștere a nivelului de trai din statele în curs de dezvoltare din care aceștia provin. Singura metodă prin care Uniunea Europeană poate opri valurile iregulate de imigranți este sprijinirea reconstrucției statelor afectate de război civil și insurgență, asta implicând democratizarea, investiția în politici educaționale și de sănătate sustenabile și asigurarea stabilității politice și a păcii.” a declarat domnul deputat Cornel George Comșa.

Biroul Parlamentar al deputatului

Cornel George Comșa

Despre Redacția ProAlba 40110 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*