Conducerea Consiliului Județean Alba înregistrează un prim eșec la licitația privind transportul public de persoane prin curse regulate, după ce doar 30 de trasee, din totalul de 70, au fost ofertate de către operatorii economici. Așa cum era de așteptat, toți transportatorii ofertanți au fost interesați doar de traseele profitabile și au evitat rutele marginale pentru care au fost alocați mai puțini bani.
Soluția propusă de consilierii județeni ai PSD Alba este anularea acestei proceduri de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean – care s-a dovedit un eșec total – și gruparea traseelor avantajoase, cu cele care aduc câștiguri mai mici. În acest fel, operatorii economici care optează pentru trasee cum sunt Sebeș-Lancrăm-Alba Iulia sau Alba Iulia-Meteş-Zlatna sau Cugir-Vinţu de Jos-Alba Iulia sau Aiud-Teiuş-Alba Iulia, de peste 10 milioane de lei, au obligativitatea să depună oferte și pentru alte trasee mai puțin profitabile care vizează în special mediul rural sau zonele montane.
Procedura trebuie regândită și revizuită pentru ca autobuzele să ajungă și în zonele marginale. Caietul de sarcini trebuie întocmit, astfel încât, un traseu productiv să vină la pachet, spre exemplu, cu alte trei/patru trasee mai puțin avantajoase. Profitabilitatea nu este dată doar de sumele prevăzute în licitație, ci și de biletele vândute către călători. La final, transportatorii câștigau mai puțin, dar interesul public era satisfăcut. Să nu uităm că acesta este un serviciu pe care Consiliul Județean Alba trebuie să îl asigure!
Reamintim că CJ Alba a organizat, recent, licitația pentru delegarea gestiunii serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, pentru perioada 2022 – 2028. La 31 decembrie 2021 expiră contractele încheiate cu operatorii de transport, de la nivelul județului, iar în situația de față există trasee care riscă să rămână neacoperite.
Consilierii județeni ai PSD Alba au mai atras atenția, anterior, asupra faptului că serviciul de transport public de persoane nu corespunde necesităților oamenilor, în sensul că pe anumite trasee, din zone rurale, autobuzele nu ajung deloc sau mult prea puțin, raportat la nevoile de mobilitate.
O conducere PSD a Consiliului Județean Alba ar fi luat în calcul varianta curajoasă a înființării unei companii proprii de transport, cu care să se acopere o parte dintre trasee, având în vedere fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Uniunea Europeană oferă posibilitatea primăriilor și consiliilor județene să achiziționeze mijloace de transport verzi, nepoluante. CJ Alba ar putea să gestioneze, parțial, în regie proprie, acest serviciu public, iar astfel să vină în sprijinul oamenilor.
Consilierii județeni ai PSD Alba,
Marcela Dărămuș;
Corneliu Mureșan;
Marcel Oțoiu;
Ioan Matei;
Laurențiu Crișan;
Petru Dragosin.
Fii primul care comentează