Sub sloganul „Memoria rezistenței anticomuniste – garanția democrației”, în perioada 16 – 18 octombrie a avut loc, la Sighetu Marmației, a opta ediție a Școlii Politice „Gheorghe I. Brătianu”, organizată în fiecare an de Tineretul Național Liberal. În prima zi a evenimentului, cei în jur de 200 de participanți au avut bucuria de a-i avea alături pe cei doi copreședinți ai ACL: Klaus Iohannis (președintele Partidului Național Liberal și candidatul ACL la președenția României) și Vasile Blaga (președintele Partidului Democrat–Liberal și șeful de campanie al ACL pentru alegerile prezidențiale). Cei doi lideri au fost însoțiți de alți lideri locali și naționali ai ACL: Ovidiu Nemeș (primarul orașului Sighetu Marmației), Florin Alexe (Florin Alexandru Alexe, vicepreşedinte PNL și preşedinte TNL România), Sorin Moldovan (președintele TDL) etc. Însoțit de membrii echipei de campanie, Klaus Iohannis a fost întâmpinat de gazde și de un grup de tineri îmbrăcați în costume tradiționale maramureșene. Apoi a vizitat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Cimitirul Săracilor (unde a fost depusă o coroană de flori la Troița Brătienilor, loc simbolic pentru liberalismul românesc) și Casa Memorială Ellie Wiesel – Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș. Cele trei obiective au reprezentat tot atâtea locuri în care candidatul ACL la președenția României a vorbit despre importanța istoriei în înțelegerea ororilor de care sistemele totalitare pot fi capabile. Referindu-se la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Klaus Iohannis a spus: „România are nevoie de un muzeu național al comunismului, un muzeu care să arate comunismul în toată orarea lui, de la lichidarea elitelor la distrugerea sufletului acestei națiuni”. La plecarea de la Muzeu, Klaus Iohannis a semnat în cartea de onoare. Cu clopul maramureșan pe cap, clop primit de la tinerii maramureșeni care l-au întâmpinat la sosire, Klaus Iohannis a mers apoi la deschiderea oficială a Școlii Politice „Gheorghe I. Brătianu”, ale cărei manifestări s-au desfășurat în incinta Primăriei Sighetu Marmației. La intrarea în primăriei, liderul liberal a fost întâmpinat de un grup de primari liberali din Maramureș, cărora, vizibil emoționat le-a transmis un mesaj mobilizator pentru campania electorală: „Fiindcă astăzi este ultima zi în care unii dintre primari puteau să facă un anumit pas, eu îmi scot pălăria în fața dumneavoastră, în numele tuturor primarilor care ați hotărât să rămâneți cu noi și vă mulțumesc”. În discursul său din cadrul deschiderii Școlii Politice, candidatul ACL la președenția României le-a vorbit tinerilor din ACL prezenți la eveniment despre erorile trecutului, dacă și cum mai pot fi ele reparate și despre tot ceea ce înseamnă implementarea reală a valorilor democratice în societatea românească.
A doua și a treia zi a Școlii Politice „Gheorghe I. Brătianu” au fost dedicate activităților de seminar pregătite participanților de către organizatori și de către lectorii prezenți (Andrei Spînu – Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PLDM din Republica Moldova, Florin Alexandru Alexe – vicepreşedinte PNL și preşedinte TNL România, Andrei Muraru – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Costel Alexe – deputat și secretar general al TNL, Liviu Tofan – directorul Institutului Român pentru Istorie Recentă ș.a.). Între temele abordate amintim: „Istoria Şcolii Politice «Gh. I. Brătianu»”, „Torționarii noștri cei de toate zilele. A venit ziua judecății?”, „Opresiunea comunistă în Republica Moldova şi viitorul comun al Republicii Moldova alături de România”, „Democrație vs. neocomunism – anul 2014 ca an al victoriei valorilor democratice” etc. De asemenea, au fost vizionate și câteva filme documentare despre ororile comunismului în România.
Din partea ACL Alba, la Școala Politică „Gheorghe I. Brătianu” din acest an a participat un grup de membri ai Clubului Elevilor Liberali Alba Iulia, alături de prof. Adrian Simion (purtător de cuvânt al PNL Alba). Acesta din urmă a declarat: „Am decis ca anul acesta să le dăm posibilitatea de a participa la eveniment celor mai tineri dintre colegii noștri, elevii de liceu. Aceștia sunt născuți după 1989, iar ceea ce știu despre comunism este ceea ce îi învățăm în școală și citesc din manuale. De data aceasta am folosit deplasarea la Sighet pentru a face o mică oră de istorie a comunismului chiar la fața locului. Sigur că Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei nu este cel mai frumos loc de vizitat, însă elevii au fost foarte impresionați de tot ce au văzut acolo și de acum vor înțelege mult mai bine că lumea în care trăiesc nu a fost tot timpul așa cum o văd ei, o lume normală, și că pentru ca ei să trăiacă într-o societate liberă, mulți oameni, poate chiar dintre bunicii sau străbunicii lor, au avut mult de suferit”.
Fii primul care comentează