,,Cei șapte ani de-acasă!”

Cu toții am fost copii și chiar și acum ne rasună în minte povețele ce le-am primit în pruncie, de la mama sau tata, de la frati sau cunoscuti: ,,Fii cuminte la școală!”, ,,Fii atent la doamna învățătoare!”, ,,Nu vorbi cu gura plină!”, ,, Nu mușca din pâine, din paine se rupe câte puțin!”,  ,,Salută respectuos! “,  ,,Spune sarut-mâna oamenilor mai în vârstă!”, ,,Nu plescăi când mănănci, nu-i frumos!”, ,,Dă întâietate/prioritate celor mai mari!”, ,, Ascult-o pe sora ta/fratele tău mai mare! “, ,,Salută când intri în clasă!”, ,,Vorbește frumos!”,    ,,Ajută-i pe cei ce au nevoie!”, ,,Fii atent la traversarea străzii!”, ,,Nu te lăuda!”, ,,Folosește șervețelul la masă!”, ,,Spune multumesc frumos, cand primesti ceva de la cineva!”, ,,Ajut-o pe bunica!”, ,,Ascultă-l pe bunicul!”, ,,Nu urca în masini străine, cu oameni necunoscuti!”, ,,Circulă pe trotuar!”etc. Lista ,,povețelor” poate continua! Important este că părinții au meritul că au fost primii care ni le-au spus pentru prima dată și ne-au insuflat  dorința de a le îndeplini. De aici  vine și vorba din popor: ,,Se vede că are cei șapte ani de-acasă!”(sau invers!!!)

Noi, dascălii, continuăm munca părinților în ceea ce privește  educația pentru viață, educația moral-civică, în orice moment: în pauze, la orele de dirigenție, la limba română, la religie, la educație civică și ori de câte ori este nevoie! Adaugăm noi reguli, urmărim permanent însușirea și aplicarea lor în practică, printr-o observație sistematică. Ne dorim să avem copii cuminți, cu mult bun simt, cu bune maniere, cu care, în viitor, să ne putem mândri!  În acest sens, școala noastră, organizează anual Concursul Județean  ,,Bunele maniere”. Școala Altfel ne este de un real folos, deoarece în această perioadă planificăm și realizăm ore de pregătire pentru concurs, ajutând elevii să-și însușească reguli de comportare civilizată, după care urmează concursul propriu-zis, pe bază de test grilă, pe trei nivele: clasa pregatitoare, ciclul primar și ciclul gimnazial. În anul acesta a avut loc a VI-a ediție și au participat următoarele școli: Școala ,,Simion Bărnuțiu” Blaj-Tiur (cu cele patru structuri), Școala Gimnazilă Crăciunelul de Jos, Colegiul Național ,,I. M. Clain”Blaj,  Școala Gimnazială Gârbova etc.

La Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Blaj-Tiur, structura Școala Gimnazială ,,P. P. Aaron” Blaj,  premierea elevilor, la Concursul Județean ,,Bunele maniere”, a avut loc vineri, 18 mai 2018. Au fost evidențiați patruzeci și trei de elevi și unsprezece profesori coordonatori care au asigurat buna desfășurare a concursului! Multumesc din suflet colegilor care s-au implicat și îi îndemn să sprijine și-n anii următori această acțiune, care formează conștiințe și comportamente cu care ne vom mândri mai târziu! Tot respectul îl acord următorilor profesori: d-nei prof. înv. primar Seicean Rodica (cl. preg. ), d-nei prof. înv. primar Muntean Daniela (cl. a II-a), d-nei prof. înv. primar Hațegan Comșa Marilena (cl. a III-a), d-nei prof. înv. primar Petruța Liliana (a IV-a), d-nului prof. Comșa Cristian (cl. a V-a), d-nei prof. Dolcoș Cristina (cl. a VI-a), d-nei prof. Filip Carmen (cl. a VII-a A), d-nei prof. Zudor Maria (cl. a VII-a B) și d-nei prof. Handrea Mihaela (cl. a VIII-a).

Elevii s-au simțit minunat, deoarece premierea s-a realizat într-un mod inedit, copiii simțindu-se ca și când ar fi luat locul fetelor din povestea ,,Fata babei și fata moșneagului”, alegându-și fiecare ,,cufărul”/premiul dorit, ascuns sub o față de masă!  Acest fapt le-a stârnit curiozitatea și i-a ambiționat și pe ceilalți copii, să participe în anul următor la concurs, cu mai multă conștiinciozitate, pentru a fi și ei premiați! Premiile au constat în: cărți, tricouri, mingi, baloane și brelocuri.

Inchei, amintind faptul că, acest concurs constitue activitate în cadrul proiectului de parteneriat ,,Unde dragoste nu e, nimic nu e!”, având ca și colaboratori: Inspectoratul  Școlar Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj, Parohia Ortodoxă Blaj-Berc, Parohia Ortodoxă Blaj-Veza, Parohia Greco-Catolică Blaj-Veza și Parohia Ortodoxă Blaj-Izvoarele. Multumesc pe această cale, d-șoarei inspector educativ-prof. Codruța Lodroman, d-nului primar Gheorghe Valentin Rotar, pr. Vasile Seicean, pr. Ioan Avram,  pr. William Bleiziffer, d-nei director Ana Zehan Platon și nu în ultimul rând pr. Petru Horvat care ne-a onorat cu prezența la premiere.

Consilier educativ- înv. Sărătean Adelina Mihaela

 

Despre Redacția ProAlba 37628 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*