„În ultimii 15 ani am muncit zi de zi în Alba Iulia şi am creat sau menţinut zeci şi sute de locuri de muncă. Economia reală nu e o poveste. Sunt zbateri şi o luptă permanentă. În lupta asta eşti mereu împreună cu oamenii tăi, lupţi pentru tine şi pentru ei. Pierderile tale sunt şi ale oamenilor cu care lucrezi. Iar ce câştigi înseamnă stabilitate pentru ei şi un venit sigur. Vă spun sincer că în această luptă de 15 ani pentru bunăstarea câtorva sute de oameni, de la început şi până la sfârşit, nu am avut cunoştinţă de vreun ajutor dat de primarul Hava afacerilor obişnuite din Alba Iulia. Hava nu a fost niciodată în lupta asta lângă noi, cei care ne băteam pentru locuri de muncă. Lupta noastră a celor care se zbat în economia reală pentru LOCURI DE MUNCĂ nu a fost niciodată lupta lui. Când am început afacerea aici era acelaşi primar care e şi azi: Mircea Hava. Situaţia e la fel”.
Ce aţi citit mai sus nu e mărturia unui singur om despre ultimii 15 ani în Alba Iulia. E mărturia pe care o puteţi lua, sub beneficiul semănturii anonime, majorităţii oamenilor de afaceri din Alba Iulia. Cine sunt oamenii de afaceri? Da, sunt acei oameni care CHIAR crează locuri de muncă sau au încercat să o facă în ultimele două decenii aici, la noi în muncipiu. Spre deosebire de aceştia – care vin din economia reală -, Mircea Hava a stat doar într-o funcţie publică timp de 18 ani.
Prin 1994, atunci când Hava şi-a început seria de 5 mandate de primar, piaţa liberă, capitalismul, afacerile private şi antreprenoriatul nu erau ceva obişnuit în România. Economia de stat încă făcea legea. Putem concluzia simplu că domnul Hava nu avut şi nu are nici o legătură, nu are cunoaşterea pieţei libere. El provine dintr-o lume în care nu existau competiţia pentru locuri de muncă, competiţia pentru resurse sau competiţia pentru investitori. Lumea din care provine Hava nu avea legătură cu investitorii străini, ci chiar îi respingea, nu îi dorea. Hava provine din economia FSN, din economia distructivă a anilor Iliescu-Văcăroiu. De atunci el este doar în funcţii publice, întreţinut din bani publici. El nu ştie ce înseamnă să fii în piaţa reală, dură, unde „se fac” locurile de muncă.
Mentalitatea domnului Hava este învechită. El este depăşit de vremuri. Lumea lui Văcăroiu pe care o ştia el când a intrat în primărie s-a schimbat radical. El a rămas un „directoraş”, un funcţionar mic pentru care lumea din afara primăriei e înspământătoare şi e mult prea mare pentru el. Reflexele sale de tip FSN sunt dimpotrivă: să respingă investitorii, să caute un interes mărunt şi pentru el, aşa cum se făcea la fabricile de stat pe vremuri.
Şi eu şi alţii am adus investitori care vroiau să facă aici fabrici, sau am stat de vorbă cu alţii care au venit şi cereau referinţe. Niciunul nu a rămas. Pentru că nu avea cu cine sta de vorba. Nu există facilităţi, nu există utilităţi, nu există un birou care să ţină relaţia cu aceşti oameni de afaceri. Statul român vechi şi anchilozat, cel care pune piedici la tot pasul dumneavoastră şi investitorilor, are în Hava o redută fortificată la Alba Iulia. Hava este imaginea statului român birocratic, respingător, aşa cum îl ştim din anii 90 încoace. Hava este o Cetate a neputinţei. Hava nu poate crea locuri de muncă în Alba Iulia pentru că el nu are aceste noţiuni despre investiţii şi locuri de muncă. Hava ştie doar să consume din bani publici.
Simone Albani
O analiză corectă și chiar mai mult decât atât.
Un cerc vicios în jurul unui om, pus la cale și, mai ales, dezvoltat perfid de om și de oameni.
Sunt convins că este momentul să venim cu soluții, să învățăm să găndim pașii înainte.
Politic, social și statal, împreună cu cei care vor câștiga alegerile, este absolut necesat să generăm o formă de educație, pe lângă cea instituționalizată și împreună cu ea, pentru cel ce este s-au va deveni angajat, persoană fizică (liber profesionist), om de afaceri (patron) și/sau investitor, pentru a înțelege mai bine lumea în care trăiește și, mai ales, lumea în care ar putea trăi atât din punct de vedere profesional și financiar, dar și din punct de vedere familial. Nu trebuie să uite nimeni nici importanța stării fizice și de sănătate sau cea socială și de evoluție personală.
Aceasta nu este teorie este un adevăr, care nu a ajuns să fie prioritatea numărul unu, pornind de la primul om din România până la ultimul, peședintele țării.
Dacă nu ajungi să știi nu ai nici o șansă să pricepi.
Cu drag,
Un glas, Dumitru Radu Cormoș
Si atunci cand ajungi sa stii, sa (te) cunosti, nu te mai”iubeste”nimeni, nici chiar „omul” asa zis priceput..
eu un inteleg ce este cu broscaru asta.pai daca esti atat de despret si de cerebral si ai atatea idei si esti atat de drept si tu nu te indoi niciodata dupa cum iti comnda unu sau altu ce dreaq cauti in oraselul nostru??? de ce nu ati ramas in italia unde beneficiati de mult mai multi bani si de oameni onesti nu ca aici in romania? pai va spun eu de ce pt ca acolo este un neica nimeni si nimeni nu il baga in seama pe mafiotu asta, pe cand aici gloata de la pnl il sustin si il pun sa zica una si alta si el se crede despret ca doar prostu da nu-i fudul nu-i prost destul.