Cazul bisericuței de lemn din Alba Iulia. Punctul de vedere al Arhiepiscopiei, în legătură cu relocarea lăcașului de cult

Urmare a adresei dumneavoastră, prin care ne solicitați clarificarea posibilei relocări a bisericii cu hramul „Învierea Domnului” din parohia „Sfântul Antonie cel Mare”-Alba Iulia, vă comunicăm următoarele”, a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iulia, ca urmare a unei solicitări care a fost transmisă din partea www.proalba.ro.

(Vă reamintim că discuțiile privind strămutarea bisericii de lemn au dus, inclusiv, la inițierea, în aceste zile, a unei petiții online, despre care puteți citi AICI. De asemenea, poziția reprezentanților Colegiului Militar poate fi consultată AICI.)

Mai jos, regăsiți punctul de vedere integral, formulat de către Arhiepiscopia din Alba Iulia pe marginea acestui subiect:

“În contextul general al anilor ce au urmat după Revoluția din 1989, s-a simțit nevoia ridicării unor noi locașuri de cult și în zona cartierului Cetate al municipiului Alba Iulia, unde nu exista nicio biserică parohială. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor spirituale ale credincioșilor, s-au căutat diferite soluții pentru a edifica noi biserici sau pentru a găsi locații temporare, în diferite zone ale cartierului Cetate, în vederea oficierii cultului divin public, cenzurat în timpul regimului comunist. Una dintre aceste soluții identificate la acea vreme, în anul 1992, a fost strămutarea bisericuței de lemn „Învierea Domnului” din localitatea Sartăș (jud. Alba) în municipiul Alba Iulia, str. Mesteacănului, nr. 1 (în prezent str. Ștefan cel Mare, nr. 30). Acest locaș de cult, monument istoric, cod LMI AB-II-m-A-00193, a suferit mai multe modificări structurale și arhitecturale, în contextul procesului de strămutare, în condițiile limitate ale vremii.

          În momentul de față, biserica „Învierea Domnului” din parohia „Sfântul Antonie cel Mare” deservește o comunitate numeroasă de credincioși din Alba Iulia. Acest sfânt locaș se dovedește prea mic pentru a răspunde activității liturgice și nu corespunde nevoilor pastoral-misionare actuale și cerințelor legale în vigoare privind securitatea clădirilor de utilitate publică (căi de acces și de evacuare, instalație electrică, instalație termică, spații tehnice, spații sanitare etc.). În acest sens, Arhiepiscopia Alba Iuliei a salutat cu entuziasm dorința majorității comunității de a ridica un nou locaș de cult care să îndeplinească toate cerințele de calitate ale spațiului construit, de accesibilitate  și de securitate la incendiu conform legislației în vigoare. Noul edificiu bisericesc va deservi activitatea liturgică, pastoral-misionară și socio-culturală din viața și dinamica parohiei.

          Având în vedere cele prezentate, Arhiepiscopia Alba Iuliei a luat act cu aprobare de intenția de relocare a bisericuței „Învierea Domnului” din actualul amplasament în incinta Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, cu avizul autorităților locale și centrale. Totodată, s-a aprobat realizarea unui amplu proiect de restaurare, conservare și valorificare a acestui locaș de cult, redându-i forma inițială și frumusețea arhitecturală specifică. Prin acest lucru, se răspunde cu deschidere dorinței și nevoii comunității parohiale de a se aduna într-un locaș de cult adecvat numărului de enoriași și corespunzător activităților religioase ale parohiei și, totodată, prin acest proiect se protejează și se valorifică un monument istoric.”

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei

 

Despre Redacția ProAlba 37738 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*