
Una din marile probleme ale albaiulienilor este lipsa unei locuințe. De aceea primarul Călin Potor va veni în sprijinul acestora printr-un program de construire de locuințe. Sunt foarte mulți tineri care vor să își întemeieze o familie, dar nu au posibilitatea de a avea o locuință. În aceeași situație sunt multe tinere familii, inclusiv cu copii. Tinerii nostrii specialiști nu rămân acasă după absolvirea studiilor, iar despre aducerea lor în Alba Iulia acum nu poate să fie vorba. Aceste locuințe sunt destinate și lor, tinerilor specialiști, medici, profesori, ingineri, informaticieni, artiști plastici, oameni de artă și cultură, care în acest fel pot fi atrași să se stabilească la Alba Iulia. Soluția este simplă: voi construi locuințe destinate cumpărării pentru tineri. Cum? După modelul de la Constanța primăria va pune la dispoziție terenul cu drept de folosință gratuită pe întreaga durată de existență a imobilelor prin hotărâre de consiliu local și va realiza proiectarea blocurilor, a utilităților, a infrastructurii. Banii se plătesc de către tineri integral sau prin contractarea unui credit la finalizarea locuinței, locuința și cota parte indiviză de teren vor constitui garanții pentru obținerea creditului, primăria fiind de acord cu garantarea cotei de teren în favoarea beneficiarului.
De ce ieftine? Pentru că în prețul apartamentelor nu se regăsește valoarea terenului și valoarea proiectării și se vor vinde la preț de producție. Programul municipal de construire a locuințelor sociale modulare cât și lucrările tehnico-edilitare aferente reprezintă “obiectiv de interes public local” și ca urmare, toate proiectele, lucrările respective, ‘Campusul Social‘ sunt obiective de interes public local. Vor exista trei tipuri de repartiții: pentru persoane care nu vor plăti cheltuielile pentru utilități și chirie, persoane care vor plăti numai utilitățile și persoane care vor plăti utilitățile și chiria.
Clădirile modulare au fost proiectate în premieră mondială de celebrul Henri Coanda în 1921. Casele modulare au apărut ca o necesitate de a construi locuinte rezistente, într-un timp rapid și la un preț accesibil. Pentru acestea, Coanda a perfectat rețele de beton armat și a găsit noi geometrii de schelete metalice multicelulare ușoare, cu o izolație termică și fonică excelentă, capabile să asigure o rezistență sporită.
Cred că merită cei care acum nu au șansa unui acoperiș deasupra capului o investiție făcută de către oraș pentru ei și care nu depășește, atenție, 2300 euro de persoană! Ambele tipuri de locuințe vor beneficia de acces la transport în comun, căi de accces, alei și platforme asfaltate, locuri de parcare, spații verzi și amenajari peisagistice, locuri de joacă pentru copii, iluminat stradal și iluminat interior al cartierului, mobilier și dotări urbane.
CĂLIN POTOR,
Candidatul USL la Primăria Alba Iulia
Este excelentă această inițiativă. Bine că acțiunile bune, făcute de alți primari, sunt preluate, înfăptuite și la noi. Aceste investiții sunt creatoare de locuri de muncă directe și indirecte, deci reprezintă un mic motoraș al economiei de piață din municipiul nostru.
Aveti dreptate, domnule Cormos. Numai sa nu fie doar o promisiune electorala
De noi depinde, alegătorii, să-i veghem, să-i urmărim pe cei ce vor câștiga prin vot pozițiile de primar, președinte de consiliu județean și consilieri, să realizeze ceea ce au promis. Vom face presiune asupra lor, ca o viitoare societate civilă de nivel superior ce vom fi, pentru ca și aleșii noștri să crească în cinste, corectitudine și profesionalism. Vom veghea! Trebuie să ne dăm nouă, foști cetățeni turmentați, puterea de a ne implica cu mintea și sufletul în comunitate și atunci fiecare la locul lui, deci și alesul, se va simți altfel. Nu mai trebuie să tolerăm nimic. Ceea ce dai aceea și primești. Ceea ce primești aceea trebuie să și dai. Vei face aceasta, nu pentru că trebuie, ci pentru că pricepi. Mai mult, ești convins de valoarea acțiunilor tale. Vom veghea!