În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie, la Alba Iulia se desfășoară primele ateliere de lucru din cadrul Proiectului STATUS finanțat din fonduri SEE (Spatiul Economic European). Proiectul Status urmărește elaborarea unei strategii care să susțină orașele și regiunile din sud-estul Europei în conturarea unei agende de dezvoltare urbană integrată, cu ajutorul instrumentelor de planificare participativă, prin cointeresarea mai multor stakeholderi din diverse domenii de activitate. Practic, strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia nu se va contura dintr-o singura direcție, dinspre administrație, ci prin responsabilizarea și efortul comun al elementelor reprezentative din comunitățile ce alcătuiesc AIDA.
La nivelul județului Alba partenerul Proiectului STATUS este Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia. În acest moment există doar trei proiecte finanțate prin intermediul SEE în județul nostru, două derulate la nivelul AIDA și unul la nivelul ADR Centru. Acest gen de programe de cooperare nu reprezintă o pauză după foarte multe proiecte implementate pe axe de finanțare cu notorietate (POR, POS MEDIU etc.), ci posibilitatea certă de a elabora strategii tehnico-economice, urbane și de altă natură. În cazul de față proiectul STATUS ne permite să elaborăm o strategie de dezvoltare a municipiului Alba Iulia, pe termen mediu și lung, corelată cu actualul Plan Urbanistic General realizat și asumat în cadrul Consiliului Local, aflat în faza de aprobare la nivelul ministerelor. Această strategie va completa în mod categoric actualele proiecte de dezvoltare și va beneficia de îndrumarea și monitorizarea unor experți și profesioniști, reprezentanți ai unor instituții cu abilități dovedite în domeniul strategiei și planificării urbane. În cadrul primelor workshop-uri sunt prezenți la întâlnirile de lucru Dr. Pietro Elisei – urbanist și expert planificare urbană, doamna arhitect Simona Pascariu – specialist urbanism, facilitator și moderator, Veronica Constantin – expert GIS ADR Centru, Ionela Gavrilă – expert strategie, profesor universitar Ioan Bele – expert strategie, Marius Duca – expert strategie ADR Centru.
Motivul pentru care AIDA a devenit partener al acestui proiect este unul just și evident. Viziunea de dezvoltare a administrație publice locale transcede interesului strict al municipalității, iar inițiativele de dezvoltare sunt gândite cu fața la vecini, cu conștiința că șansele de dezvoltare sunt mai mari dacă arealul policentric este valorificat iar eforturile sunt comune. Transformările competitive nu pot fi exemple singulare, iar Alba Iulia a înteles acest lucru încă din 2007, odată cu înființarea AIDA. Până în acest moment AIDA deține un portofoliu de proiecte cu viziune asupra întregului teritoriu, care implica toți membrii: strategia de dezvoltare intercomunitară, strategia privind abandonul școlar, de dezvoltare socială etc. Dintre toate, cel mai important și pus în practică este transportul intercomunitar AIDA TL.
Grupurile de lucru din cadrul workshop-urilor reunesc peste 70 de participanți care iau în discuție teme și problematici actuale din axe care vor structura Agenda Strategică Alba Iulia in domenii precum: guvernanta urbana, mobilitate si accesibilitate, infrastructura si probleme teritoriale, societatea civila si economia sociala, forta de munca, populatie, analiza starii mediului, agenti economici in zona AIDA, capital uman structural, turism, agricultura.
„Exista cateva repere care certifica abilitatea municipiului Alba Iulia de a contura si implementa strategii de planificare si dezvoltare. Banca Mondiala a apreciat in cadrul unui raport capacitatea de planificare a municipalitatii prin corelarea cu PIDU, documentele de planificare existente si faptul ca acestea s-au respectat la punerea in practica. De asemnea am auditat profilul investitional si capacitatea de management a veniturilor si cheltuielilor prin intermediul Agentiei de Rating Moody s. Si de aceasta data vom tine cont de opiniile si propunerile celor care participa in realizarea strategiei de dezvoltare pentru urmatoarea perioada de finantari europene. Ne bucuram ca avem ocazia sa folosim bani europeni pentru a realizare documente importante pentru dezvoltarea orasului, dar poate mai important, este un prilej extraordinar sa avem parte de expertiza unor profesionisti in strategii tehnico-economice si planificare urbana”, a spus Mircea Hava – primar.
Proiectul STATUS reuneste 21 parteneri din tari europene, iar rezultatele formulate in cadrul agendelor urbane teritoriale strategice vor fi promovate prin platforma web a SEE, primul instrument de lucru creat ca model pentru toti cei interesati sa urmeze aceste modele de strategii.
Fii primul care comentează