
Despre problemele apărute la lucrările de reabilitare termică a blocurilor M din Alba Iulia s-a mai spus. Și o spun și eu, așa ca să-mi vărs năduful. Să se minuneze lumea de cum gândesc cei care ar trebui să o facă cu profesionalism, pentru concetățenii lor. Și nu pe bani puțini. Ba chiar pe sume astronomice am putea spune! Pe de altă parte, totală transparență în ceea ce privește partea de sume, astfel că 25% din costurile medii estimate aferente unui apartament sunt:
Apartament cu o cameră – 30 mp – 3480 lei
Apartament cu 2 camere – 47 mp – 5450 lei
Apartament cu 3 camere – 67 mp – 7920 lei
Apartament cu 4 camere – 80 mp – 10170 lei
Sunt sumele pentru un sfert! Deci totalul cheltuielilor îl reprezintă acele sume înmulțite cu patru! Locatarii suporta sfertul. Cei norocoși care s-au încadrat în anumite condiții, suportă doar 3,5%.
Că multe care ar trebui să fie perfect drepte și nu sunt, ce să mai spun?! Sau că au fost distruse plasele anti insecte ale celor care nu au apucat să și le pună la adăpost? Că niciuna nu se mai potrivește acum… e pierderea proprietarilor. Că au dispărut cu totul roletele exterioare? Cui îi pasă, decât păgubitului? Să se descurce fiecare, nu?!
Cu capetele balcoanelor din grilaje metalice care au fost tăiate, ni s-a spus că se va rezolva. Că nu ne lasă așa, reprezentând totuși un pericol. Că se va veni cu macara cu nacelă! Încă mai sperăm să fie așa.
Că balustradele balcoanelor (care nu au fost schimbate de proprietari) sunt vechi, urâte, mâncate de carii (fiind din lemn) se vede cu ochiul liber. Dacă și le face fiecare după propriul gust și posibilități iese un…. dezastru de imagine! Ni s-a spus că „dacă rămâne” (vorba acelei cunoscute cerșetoare de pe lângă supermarketuri).
Dar să proiectezi ferestre cu multiple sisteme duble de deschidere în locuri unde acestea de fapt nu se pot deschide?!? Important e că la toate cele cu deschidere s-au montat plase anti-insecte. Să nu invadeze casa scării, țânțarii!
Vecinii, cum se întâlnesc, își varsă unul altuia nemulțumirea. Liftul, cât zici e defect. Pentru că se cară materiale cu el. Al nostru e doar de câteva luni refăcut și s-a dat o căruță de bani de către fiecare pentru el. Știați că toate cheltuielile legate de ascensoare se raportează la suprafața apartamentului? Nu la numărul de persoane (dintr-un apartament) care de fapt circulă cu el și nu la etajul la care locuiesc acestea. Altfel spus, pentru un apartament de 4 camere de la etajul unu, se plătește mult mai mult decât pentru o garsonieră de la ultimul etaj. Suprafața locuinței circulă cu el, nu?!
Știu că nu voi rezolva ceva cu offf-ul meu scris, știu că nu primarul e de vină, el preluând doar ceea ce era deja semnat de alții, dar măcar poate că se va sesiza cineva cu putere de decizie și se va crea o delegație de profesioniști care să constate toate „defectele” și să facă ceva, atât timp cât încă se mai poate remedia ceva.
Material trimis pe adresa de mail a redacției de către un locatar din blocurile M din Alba Iulia
Fii primul care comentează