„Adoptă o Casă la Roșia Montană”, un program de conservare a patrimoniului

rosia montanaAsociațiile Alburnus Maior și ARA  (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) anunță demararea celei de-a treia campanii ”Adoptă o Casă la Roșia Montană”, program de conservare a patrimoniului din Roșia Montană prin care clădiri istorice valoroase sunt redate comunităţii, prin forţa lucrărilor de restaurare susţinute de comunitatea locală şi realizate cu contribuţia publicului.

În această vară, vom continua împreună lucrările deja deschise cărora li se vor adăuga și altele noi, în funcție de susținerea pe care o vom primi din partea voluntarilor și donatorilor. Iată care este planul activităților pentru 2014 și care sunt prioritățile:

I. Realizarea documentației necesare pentru lucrări tehnice speciale la Biserica Unitariană.

Campania din acest an urmărește realizarea lucrărilor lansate în sezonul trecut, dar încă nefinalizate: conservarea-restaurarea finisajelor şi detaliilor tradiţionale (tencuieli de var-nisip, tâmplării, învelitoare din șindrilă-pridvor, turn) precum și consolidarea pridvorului de pe latura nordică. Starea sa de conservare impune realizarea în regim de urgență a unui proiect de intervenție prin care să putem asigura stabilitatea și opri degradarea sa.

Prin urmare, în primă etapă lansăm un apel de sprijin pentru realizarea proiectului de intervenție, un proiect complex care va cuprinde, pe lângă proiectul de arhitectură – specializarea restaurare, proiectul de structură, proiectul de instalații și seria de studii de fundamentare necesare: ridicare topografică, studiu geotehnic, expertiză tehnică. Mai multe detalii despre lucrările planificare pentru acest an la biserica unitariană și cum puteți dona pentru aceste lucrări în mod special puteți găsi pe site[1].

II. Continuarea lucrărilor demarate în campaniile precedente -pentru detalii și modalități de implicare consultați pe www.adoptaocasa.ro paginile dedicate fiecărei clădiri în parte:

Casă tradiţională (sec. XIX) Ţarina, Roşia Montană, nr. 1248

Casa parohială unitariană (sec. XVIII, 1933) Roşia Montană nr. 391

Casă din Piaţa centrală (1939), Roşia Montană nr. 321

Biserica unitariană (1796) Roşia Montană nr. 530

III. Realizarea documentațiilor necesare pentru începerea lucrărilor la 4 clădiri recent introduse în program.

Anul acesta programul Adoptă o Casă se extinde cu 4 noi proiecte aflate în diferite stadii de documentare. Printr-ofinanțare obținută din partea Uniunii Arhitecților din România, o parte dintre aceste clădiri vor beneficia pentru început de ajutor pentru demararea studiilor preliminare necesare. Vă invităm să intrați pe fiecare dintre fișele pregătite pentru aceste clădiri și să sprijiniți definitivarea documentațiilor și începerea lucrărilor de conservare/restaurare.

Locuinţă minerească (sec. XIX), Roșia Montană, nr. 256

Locuinţă minerească (sec. XIX), Roșia Montană, nr. 255

Casă cu influențe urbane (sec. XVII, 1870-1890, post 1935), Roșia Montană, nr. 331A

Casa parohială greco-catolică (sec. XVIII, 1854), Roșia Montană, nr. 137

***

În funcție de sumele donate pentru fiecare dintre aceste proiecte, prioritare fiind realizarea documentațiilor pentru lucrările de urgență necesare la Biserica Unitariană și casele recent intrate în program, activitățile de teren vor începe pe cât de repede posibil. Numărul de voluntari și programarea activităților care vor necesita aportul voluntarilor prin muncă pe teren vor fi stabilite în funcție de cele de mai sus și va fi comunicată în cel mai scurt timp.

Donațiile se pot face prin PayPal[2] sau direct prin transfer bancar în contulAsociaţiei Aurarilor Alburnus Maior, Cod de Înregistrare Fiscala(CIF): 13411229, Cod SWIFT: RNCBROBU
IBAN: RO81RNCB0008021190850013 (RON)
IBAN: RO54RNCB0008021190850014 (EURO)
Banca: Banca Comercială Română (BCR), Filiala Câmpeni

Urmăriți site-ul www.adoptaocasa.ro și pagina de Facebook pentru noutăți: Adoptă o Casă la Roşia Montană.

http://www.adoptaocasa.ro/case/biserica-unitariana

http://www.adoptaocasa.ro/doneaza/doneaza-bani

https://www.facebook.com/adoptaocasa

Despre Redacția ProAlba 40110 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*