6 februarie: La Aiud va fi sărbătorită „Ziua Roșiei Montane”. Vor avea loc discuții cu invitați speciali și proiecția filmului „Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei”

aiudCu ocazia aniversării a 1884 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană invită aiudenii în data de 6 februarie 2015, de la orele 18:00, la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, la „Ziua Roşiei Montane Aiud”, eveniment dedicat patrimoniului cultural şi natural existent la Roşia Montană. Așadar sunteți invitați de către Societatea pentru Consum Responsabil să reDescoperiți, să reCunoaşteți şi să reValorificăți patrimoniul cultural şi natural al Roşiei Montane printr-o proiecţie de film documentar: „Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei” (un film de Fabian Daub), urmată de o sesiune de discutii cu invitaţi speciali. Intrarea este liberă!

Horia Ion Ciugudean, conf. univ. dr. in arheologie- Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Cristina Modoi, lector univ. dr. in geologie – Universitatea Babes – Bolyai și Any Oargă, ing. constructor, voluntar Adoptă o Casă la Roşia Montană, vor răspunde următoarelor întrebări:

De ce sa fiu solidar cu patrimoniul, istoria, natura si oamenii de la Roșia Montană? Care ar fi fost riscurile de mediu în cazul unei exploatări miniere precum cea propusă la Roşia Montană? Cum ar fi putut afecta o asemenea exploatare comunități locatizate la zeci și sute de km distanță de Roșia Montană? Care e valoarea monumentelor istorice de pe aceste pământuri atât de râvnite? Ar putea ele coexista cu un proiect minier la Roşia Montană?

ziua rosiei montane aiudRoşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

„Ziua Roşiei Montane” va avea loc şi în alte zeci de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane.

Despre Redacția ProAlba 35877 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

2 Comments

  1. Tare articol!Numai niste nebuni pot sarbatorii ziua Rosiei Montane…la Aiud.Se pare ca ONG-isti stiu ce ii asteapta daca merg la Rosia,adica se vor bucura de ,,ospitalitatea”celor 400 de rosieni care I-au lasat fara slujbe…rusineeeee!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*