Proiectul este finanţat de către Comisia Europeană, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în cadrul programului Tineret în Acţiune, acţiunea 1.2. – Iniţiative ale Tinerilor şi se desfăşoară în parteneriat cu Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră, Asociaţia Absolvenţilor Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Asociaţia Naţională a Turismului Rural, Economic şi Cultural (filiala Alba), Asociaţia “Pro Tinereţe”, Centrul Judeţean de Voluntariat Alba, Colegiul Naţional “Avram Iancu” Câmpeni şi Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba-Iulia.
Până la data finalizării proiectului – 28 februarie 2014, echipa de proiect îşi propune promovarea alternativelor de petrecere a timpului liber într-un mediu curat şi sănătos cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii a 300 de tineri din judeţul Alba.
În acest sens, membrii echipei de implementare au stabilit un număr de activităţi:
1. Conferința de presă – lansarea proiectului „V.E.R.D.E. pentru mediu, pentru toți”. Această activitate desfăşurată în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prezintă scopul, obiectivele și activitățile care urmează a fi implementate.
2. Caravana „Choose your way! Promovăm verdele și educația pentru sănătate” – această activitate constă într-o campanie de conștientizare și informare a tinerilor cu privire la necesitatea demarării activităților ce vizează protecția mediului înconjurător pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui individ; prezenta activitate va fi implementată în cadrul instituțiilor partenere, de unde, de altfel, vor fi selecționați o parte dintre tinerii care vor participa la atelierele de lucru ale proiectelor; în prealabil vor fi distribuiți fluturași care vor promova proiectul, urmând ca mai apoi să fie desfasurate campanii de informare și conștientizare la clasă –în cadrul orelor de dirigenție- și la Universitate.
3. Selecția participanților la workshop-ul „Despre importanța activităților de voluntariat în consolidarea unui stil de viață armonios și sănătos” și a activității „Un mediu mai curat, un viitor asigurat!” – în urma strângerii formularelor de aplicație distribuite anterior atât în format fizic, cât și în format electronic.
4. Workshopul „Despre importanța activităților de voluntariat în consolidarea unui stil de viață armonios și sănătos”. Atelierul va avea o durată de 2 zile, în mai multe sesiuni de lucru, participanților fiindu-le furnizate informațiile prin metode non-formale de educație; se va promova, totodată, spiritul de echipă și de inițiativă.
5. Activitate în aer liber „Un mediu mai curat, un viitor asigurat!” constă într-o campanie de ecologizare a municipiului Alba Iulia; activitatea va fi implementată de către membrii echipei de proiect, cu sprijinul instituțiilor partenere și se va desfășura pe parcursul a două zile sub forma unui treasure hunt organizat în zonele limitrofe Alba-Iuliei.
6. Crearea unei baze de date a tinerilor interesați în a milita pentru un mediu mai bun – se intenționează, totodată, pentru facilitarea interacțiunii tinerilor care au aceleași pasiuni și care doresc să contribuie la protecția mediului înconjurător și în viitor (sau să demareze proiecte de o mai mare anvergură împreună) să se creeze o bază de date care va fi disponibilă online și care va putea fi consultată de toți cei interesați în a crea o comunitate de tineri responsabili. Aceasta va fi disponibilă pe site-ul online și va fi în permanență actualizată; tinerii cuprinși, inițial, în această bază de date vor fi reprezentați de cei mai activi participanți din cadrul activităților anterioare.
7. Campanie de promovare și selecție a tinerilor pentru atelierele de lucru „Mâini talentate” și workshopul „Incursiune în misterele moților și mocănimii munților Apuseni – despre tradiții, valori și obiceiuri românești”
8. Atelier de lucru „Mâini talentate” – implementarea acestei activități se va face cu sprijinul partenerilor din cadrul Asociației „PRO Tinerețe”. Aceasta va consta în ateliere de lucru destinate tinerilor, ateliere în cadrul cărora le va fi stimulată creativitatea și le vor fi dezvoltate abilitățile de lucru, obiectele ce urmează a fi create având drept materie prima materiale reciclate.
9. Workshop: “Incursiune în misterele moților și mocănimii munților Apuseni – despre tradiții, valori și obiceiuri românești”– această activitate va fi implementată pe parcursul a două zile, în cadrul ei urmând a fi transmise, prin metode de educație non-formală, cunoștințe, informații și curiozități cu privire la tradițiile, valorile și obiceiurile românești; se promovează, practic, o întoarcere la propriile origini, cu scopul de a aduce în prim plan obârșiile neamului și elementele caracteristice zonei.
10. Campanie de promovare și selecție a tinerilor pentru participarea la atelierul de lucru „Creativitatea tinerilor, în serviciul revigorării tradițiilor românești”
11. Atelier de lucru „Creativitatea tinerilor, în serviciul revigorării tradițiilor românești” – atelierul de lucru va fi implementat pe parcursul unei singure zile, în cadrul său fiind stimulate creativitatea și improvizația de în rândul tinerilor din grupul țintă. Astfel, tinerii își vor dezvolta abilitățile de lucru, interacțiune și spiritul de inițiativă și improvizație.
12. Expoziția „Creativitatea tinerilor, în serviciul revigorării tradițiilor românești” – această activitate, desfășurată cu ajutorul partenerului PRO Tinerețe, presupune expunerea obiectelor, lucrate în cadrul atelierelor de creativitate, publicului larg;
13. Elaborarea broșurii „Voluntar pentru mediu, voluntar pentru viață!” – un material informativ pentru tinerii județului Alba cu privire la importanța activităților de voluntariat pentru promovarea unui stil de viață sănătos și armonios; broșura va cuprinde, de asemenea, elemente cu privire la rezultatele obținute prin intermediul proiectului până la momentul respectiv, încercând să ofere o imagine de ansamblu asupra importanței inițiativelor desfășurate de tineri, pentru tineri.
14. Conferinţa de diseminare a rezultatelor.
În urma derulării proiectului cei 300 de participanţi la activitati vor primi un certificat de participare cu scopul de a recunoaşte şi a valida rezultatele de învăţare prin metode nonformale; de asemenea certificatul de participare şi certificatul Youthpass va fi primit şi de tinerii incluşi în echipa de proiect.
Fii primul care comentează