10 mai a fost ziua națională a României până la preluarea definitivă a puterii de către regimul comunist. Această dată este marcată de trei evenimente majore din istoria noastră, a cărui autor a fost Carol I.Situația internațională din anul 1866 era extrem de complicată. La vremea respectivă, spațiul Carpato-Danubiano-Pontic se afla la răscrucea a trei imperii, cel Habsburgic în vest și nord, cel Țarist în Est est și nord, iar cel Otoman în Sud. Teritoriul românesc apărea pe hărțile politice în felul următor: actuala Republica Moldova aparținea Imperiului Țarist, Transilvania și Bucovina aparțineau Imperiului Habsburgic și Țara Românească și Moldova aparțineau Imperiului Otoman.Uniunea celor două principate sub Cuza, a fost realizată prin politica faptului împlinit, după alegerea sa ca domn atât la Iași cât și la București. Odată cu abdicarea lui Cuza, puterile vecine doreau divizarea unității Țării Românești și a Moldovei.
După o călătorie clandestină, plină de peripeții și emoții, Carol I a reușit să traverseze Europa prin teritoriile Imperiului Habsburgic și să ajungă pe melegurile românești sud-carpatice. La 10 mai 1866, el a fost numit domn al Țării Românești și al Moldovei, ca un garant al unității principatelor. În perioada călătoriei, Prusia și Imperiul Austriac erau în prag de război, iar Carol, putem spune că și-a riscat viața pe perioada voiajului, având în vedere că era ofițer prusac și în cazul în care ar fi fost capturat, putea fi acuzat de spionaj. La 10 mai 1877, Carol I, ca șef al statului, proclamă independența de sub Imperiul Otoman. Până la acel moment, din punct de vedere politic aparțineam de Imperiul Otoman căruia îi plăteam tribut.
La 10 mai 1881, Carol I a fost proclamat rege, iar România a fost proclamată regat. Cu această ocazie, Vasile Alecsandri a compus viitorul imn al României „Trăiască Regele”
După momentul decembrie 1989, s-a uitat care a fost data cea mai marcantă din istoria noastră recentă. S-a uitat faptul că pe 10 mai, am obținut garanția unității Țării Românești cu a Moldovei. S-a uitat faptul că pe 10 mai, ne-am declarat independența și am încetat să mai plătim tribut otomanilor după aproape 500 de ani. S-a uitat că pe 10 mai, s-a proclamat Regatul României. S-a uitat faptul că fără aceste evenimente și fără dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen care au transformat România într-un stat suveran, independent şi democratic, momentul 1 decembrie 1918 nici nu ar fi fost posibil.
Daniela şi Mihail David
www.mihaildavid.ro
Deși sunt din Alba Iulia, sunt convins, că ziua națională a României trebuie să fie la 10 mai. Este evident, că această dată a devenit, prin evenimentele derulate, cea mai reprezentativă dată pentru sărbătorirea zilei naționale.