Ziua Internațională a păsărilor, sărbătorită la Grădinița ”Dumbrava minunată” din Alba Iulia

Aceasta este cea mai veche sărbătoare în calendarul mediului. Timp de o săptămână, preșcolarii de la Dumbrava minunată au avut ocazia să afle cât mai multe lucruri interesante despre păsări: din ce este alcătuit corpul unei păsări, mediul lor de viață, au ascultat și au recunoscut sunetele păsărilor, au transmis mesaje pentru păsărele și au aflat multe alte curiozități:

  • în lume trăiesc peste 10 000 de specii și că unele sunt pe cale de dispariție din cauza intervenției omului în natură.
  • păsările sunt cele mai desăvârșite ființe zburătoare;
  • își fac apariția oriunde trăiește și omul;
  • dacă păsările zboară cât mai sus, înseamnă că vremea este frumoasă;
  • albatroșii pot să doarmă în timp ce zboară;
  • bufniţele îşi răsucesc capul aproape circular, întrucât nu-şi pot mişca ochii;
  • pinguini îşi crec puii în adevărăte grădiniţe, sub supravegherea adulţilor;
  • graurii care nu au pui hrănesc puii din cuiburile vecine.

Fiecare grupă a desfășurat activități specifice: observări, lecturi după imagini, construcții de cuiburi, hrănitori, adăpători, machete cu habitatul păsărilor, costume pentru jocuri cu text și cânt, jocuri de mișcare,  lucrări artistico-plastice și practice, colaje etc; care au redat aspecte din viața păsărilor. Educatoarele au citit copiilor povești despre păsări: ”Păsările au aripi, copiii au cărti” de Alain Serres și Lucile Placin și ”Ursule Panda, ursule Panda, tu ce vezi?” de Bill Martin Jr. și Eric Carl și ”Descoperim cu Apolodor în Deltă, păsările-n zbor” de Florin Bican și Dan Ungureanu.

Joi, 1 aprilie 2021, în curtea grădiniței a fost amenajată o expoziție cu toate lucrările realizate, iar preșcolarii au sărbătorit acest eveniment relizând o frumoasă paradă a costumelor; intonând cântece despre păsări: ”Vrăbiuța”, ”Cucule pasăre sură”; ”Rândunica a zburat” și ”Pupăza din tei” și jocuri de mișcare – ”Păsărelele vin la cuib”; ”Puișorul cafeniu”; ”Rățuștele mele” etc.

La finalul acestor activități copiii au înțeles care este importanța păsărilor pentru natură; că păsările ne încântă cu zborul, cântecul și frumusețea lor; că ele sunt considerate sanitarii pădurii; că împrăștie semințe, fertilizează solul și oxigenează aerul. De aceea este bine să avem grijă de ele, să le ocrotim și să le protejăm.

Director, Prof. Aurora Vârtei

Responsabil promovare imagine: Prof.înv.preșc. Nicoleta Alina Nicola

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 29598 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*