Ziua Europei alături de Reprezentanța Comisiei Europene, la Alba Iulia, capitala Marii Uniri

Mircea Trifu
Alba Iulia

Ziua Europei este și ziua ta! Te așteptăm să o sărbătorești împreună cu noi la Alba Iulia, capitala Marii Uniri, în Anul Centenarului. Am pregătit, împreună cu Primăria municipiului Alba-Iulia, o serie de evenimente destinate publicului larg, ce vor avea loc în perioada 10-11 mai. Acestea includ o reconstituire a unui eveniment istoric, o competiție sportivă și, nu în ultimul rând, un dialog cu cetățenii asupra viitorului Europei.

 „În Anul Centenarului, sărbătorim Ziua Europei și la București și în Alba Iulia, mai ales că 2018 este și Anul european al patrimoniului cultural, acolo unde trecutul întâlnește viitorul. Orașele de patrimoniu cum sunt Alba Iulia, Capitala Marii Uniri, sau Sibiul, capitală culturală europeană în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, sunt cele în care se scrie istoria. Dar nu numai ea, ci și viitorul întregului continent, la summitul extraordinar ce va avea loc la Sibiu, chiar de Ziua Europei, în 2019. Ceea ce ne dorim cu toții pentru acest viitor este o Românie puternică, într-o Europă puternică și unită. La mulți ani!”, a declarat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Seria evenimentelor debutează, în data de 10 mai, orele 17.00, cu o demonstrație de reconstituire a unui eveniment istoric, în centrul orașului, organizată de Primăria municipiului Alba Iulia. Spectatorii sunt invitați să asiste la o calătorie în istorie, într-un loc reprezentativ pentru români, pe esplanada Cetății Alba Carolina.

În data de 11 mai, începând cu ora 12.00, cetățenii sunt așteptați să participe la cea de-a cincea ediție a Crosului Europei, o competiție sportivă pentru amatori, ce se va desfășura în zona Catedralei Încoronării. Ziua se va încheia cu un dialog cu cetățenii, găzduit de Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, și de Victor Negrescu, ministrul-delegat pentru afaceri europene. Dialogul se va desfășura la Principia – Castrul Roman Apulum, în piața Cetății, începând cu orele 17.00.

O zi cu însemnătate istorică, sărbătorită în toate statele membre.

Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an în data de 9 mai, ea simbolizând pacea și unitatea în Europa. Această zi are o însemnătate istorică, marcând momentul în care a fost pronunțată declarația Schuman: în anul 1950, Robert Schuman, ministerul francez al afacerilor externe la vremea respectivă, a ținut un discurs la Paris în care propunea înlăturarea oricărei posibilități de izbucnire a unui nou război în Europa.  Discursul său, cunoscut drept „Declarația Schuman”, este considerat a fi actul de naștere a Uniunii Europene de astăzi.

Cu ocazia Zilei Europei sunt organizate evenimente în toate statele membre, iar instituțiile UE își deschid porțile pentru publicul larg, la Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg.

Mai multe detalii despre evenimente și modul de înscriere sunt disponibile în paginile dedicate pentru Crosul Europei, dialog cu cetățenii, precum și în  pagina oficială a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22583 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*