Visezi să-ți montezi panouri fotovoltaice? Iată ce NU știai despre ele!

Ai auzit că există un fel de panouri care te ajută să îți micșorezi factura la electricitate, dar nu știi exact ce reprezintă acestea, cum funcționează și ce beneficii au? Află în cele ce urmează informațiile de bază despre panourile fotovoltaice!

Panourile fotovoltaice scad factura la curent și sunt prietenoase cu mediul

  • Confundate de multe ori cu panourile solare termice, cele fotovoltaice funcționează diferit: spre deosebire de cele termice, folosite pentru încălzirea apei, acestea captează energia solară și o transformă în electricitate. Fiind generată de panouri, este utilizată, în general, pentru funcționarea electronicelor și electrocasnicelor.
  • Sistemul de panouri fotovoltaice este conectat la o rețea națională. Când acestea nu funcționează, deci pe timpul nopții, poți folosi energie din rețea. De asemenea, poți trimite, la rândul tău, energie înapoi în  rețea. Există, însă, și un sistem independent de panouri, neconectat la rețeaua națională, folosit mai ales în zone izolate, în care nu se află nicio altă sursă de electricitate.
  • Panourile fotovoltaice (monocristaline sau policristaline) sunt alcătuite din celule mici, conectate între ele, și sunt fabricate dintr-un material semiconductor, cel mai utilizat fiind siliconul. Când razele soarelui ating aceste celule fotovoltaice, se creează un câmp electric: practic, cu cât soarele este mai puternic, cu atât se produce mai multă energie. Acest lucru un înseamnă că în zilele noroase nu se produce energie deloc, dimpotrivă, celulele nu au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a funcționa.
  • În ceea ce privește locurile în care pot fi montate, în general, se alege acoperișul clădirii, dar panourile pot fi așezate și pe un balcon mai mare, pe o terasă sau direct pe sol.
  • Odată ce panourile fotovoltaice au fost montate și s-au amortizat costurile de instalare, vei observa că n-o să mai plătești atât de mult pentru factura la electricitate. În plus, aceste dispozitive sunt prietenoase cu mediul înconjurător, iar folosirea lor contribuie la reducerea amprentei de carbon (emisiile de gaze cu efect de seră pe care le produce un individ sau o comunitate).
  • Legat de întreținerea lor, lucrurile stau destul de simplu: e indicat ca panourile să fie șterse regulat, pentru a fi mereu curate, iar dacă ninge sau plouă peste ele, trebuie curățate cu apă caldă și o perie. E important, de asemenea, să nu fie umbrite de copaci sau ziduri. În ceea ce privește copacii, există și riscul ca, în caz de furtună, aceștia să se rupă și să avarieze panourile.
  • Un panou fotovoltaic are o garanție de aproximativ 25 de ani, însă, bine întreținut, e posibil să aibă o durată de viață de până la 35 de ani sau chiar mai mult.

Panourile fotovoltaice pot fi o modalitate de reducere a facturii la curent și de micșorare a amprentei de carbon, sunt durabile și ușor de întreținut, dacă se respectă câteva reguli. Dacă dorești să beneficiezi și tu de panourile fotovoltaice, se recomandă să te informezi în legătură cu procedura de finanțare pentru achiziție și montaj și să ceri sfatul unui specialist, pentru a lua cea mai avizată decizie.

Sursă foto: pixabay.com

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21839 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*