Vineri: Va avea loc inaugurarea oficială a serviciului de bronhoscopie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

aiudVineri, 20 mai de la ora 12,00 la sediul spitalului din Aiud, va avea loc inaugurarea oficială a serviciului de bronhoscopie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud.  Prin efortul conjugat al cluburilor Rotary din România și Franța s-a resușit dotarea Spitalului de pneumoftiziologie din Aiud cu un serviciu complet de brohoscopie, vital pentru corecta diagnosticare și tratare a afecțiunilor specifice.

Achiziția s-a realizat în cadrul Global Grantului nr.  GG1526505 ”Crearea unui serviciu de endoscopie bronșică la Aiud, Romania ”, finanțat de  Fundația Rotary International, Districtul 1740 din Franța,  Rotary Club  Alba Iulia Civitas Solis, Rotary Club Vichy, Rotary Club  Aiud, Rotary Club  Alba Iulia, Rotary Club Teiuș și Rotary Club  Vichy – Val de Besbre, având o  valoare totală de 44 154 de dolari.

Deschiderea acestui serviciu complet de bronhoscopie vine în sprijinul comunității din zonă crescând considerabil  numărul anual al beneficiarilor de servicii medicale specializate si implicit șansa de supraviețuire a bolnavilor prin instituirea unui tratament adecvat, pe baza investigațiilor complexe bronhoscopice. Prin utilizarea noii aparaturi crește calitatea actului medical în cazul bolilor bronhopulmonare și vor scădea costurile unității medicale cu acest tip de investigație.

Fibrobronhoscopia este o metodă de investigații, diagnostică și terapeutică indispensabilă în managementul patologiei pulmonare, pentru diagnoză şi tratament în afecţiuni precum cancerul pulmonar, tuberculoza pulmonară sau abcesele pulmonare, pentru diagnoza tumorilor pulmonare, prin efectuarea biopsiei, precum și multe alte tratamente. Se pot diagnostica pneumoniile bacteriene prin aspirat bronşic şi prelevare de floră bacteriană. Se poate institui şi tratamentul acestor afecţiuni în conformitate cu antibiograma. Bronhoscopul poate fi folosit şi în diagnosticarea tuberculozei pulmonare când se realizează aspirat bronşic BK. În abcesele pulmonare bronhoscopul poate fi utilizat pentru diagnostic şi tratament prin efectuarea drenajului secreţiilor bronşice purulente. Deasemenea, defibrilatorul cu care a fost dotat laboratorul de bronhoscopie a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud de la cluburile Rotary este un sistem complex destinat salvării vieții pacienților aflați în stop cardiac.
La inaugurare sunt invitați să participe reprezentanți ai cluburilor Rotary partenere în proiect, autorități publice locale și  județene, reprezentanți ai instituțiilor responsabile în domeniul sănătății și ai Spitalului Județean de Urgență Alba, ai Spitalului Municipal Aiud, reprezentanți ai presei  și ,nu în ultimul rând, gazdele noastre, personalul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud.

Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi reprezentanţilor diferitelor profesii din întreaga lume care consideră importantă asigurarea de servicii umanitare, care încurajează înalte standarde etice în toate domeniile de activitate şi ajută la menţinerea păcii, precum şi la stabilirea de relaţii de bună înţelegere între popoare. Rotary întruneşte aproape 1,2 milioane de membri de ambele sexe, în aproximativ 30.000 de cluburi din 154 de ţări, în 35 de zone geografice. Înființat în 1905, Rotary uneşte oamenii indiferent de rasă, credinţă şi convingeri politice, într-o atmosfera de cooperare.

 

Dana Ioana SUCIU

Președinte 2015-2016

Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21520 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*