Viceprimarul Gabriel Plesa și consilierul local Dorin Pocol au participat la sărbătorirea hramului Chișinăului

Impletirea dintre spirit si traditie a dus la celebrarea, incepand cu 1994, in fiecare an, a hramului orasului, un eveniment care marcheaza si aniversarea Catedralei Maicii Domnului din capitala Moldovei.

De vreme ce natura crestineasca a orasului infratit cu Alba Iulia a generat aceasta sarbatoare, evenimentele dedicate acestei zile au inceput la Catedrala, dar si cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant.

”Pentru Chisinau este o sarbatoare mare, iar evenimentele din Piata Marii Adunari Nationale sunt organizate de toate preturile de sector. E incantator sa faci parte dintr-o sarbatoare a spiritului, veche si neintinata. Nu am raspuns acestei invitatii doar din curtoazie institutionala ci, pentru ca, in ultimul timp se vorbeste tot mai mult despre Moldova, dar uneori pare ca nu stim suficient despre cei care pana nu demult erau parte din Romania. Aceasta sarbatoare este, intr-un sens, parte din destinul nostru comun. Iar simbolul unitatii se altoieste doar prin recunoasterea a tot ceea ce Romania si Moldova, Alba iulia si Chisinau au in comun.” a precizat viceprimarul Gabriel Plesa.

Se considera ca, oficial, Chisinaul a fost inregistrat ca localitate rurala in luna octombrie a anului 1436, cu cateva zile inainte de Pocroave. Insa cel mai vechi document in care a fost atestat orasul este hrisovul lui Stefam cel Mare de la 1466, prin care unchiul domnitorului avea drept de stapanire asupra Chisinaului.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21839 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*