Veşti bune pentru angajaţii şi beneficiarii serviciilor oferite de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba

Vacanţa de vară de anul acesta a început cu veşti bune pentru cei 36 de consilieri şcolari şi cei 11 logopezi  încadraţi în şcoli din întreg judeţul, angajaţi ai Centrului  Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba.  Aceasta instituţie va deveni, începând cu luna septembrie, pentru al doilea an consecutiv, promotor şi beneficiar al unui proiectului  finanţat prin Granturile SEE – Mecanismul Financiar 2014-2021 – Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor din România.

Proiectul, intitulat sugestiv “Together for life skills through green and inclusive education!” va avea o durată de 12 luni şi îşi propune derularea mai multor activităţi. Printre acestea, primele cronologic dar şi ca importanţă în atingerea obiectivelor, sunt cele două activităţi de mobilitate a cadrelor didactice angajate şi presupun participarea a opt persoane din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba la un workshop şi o activitate structurată de învăţare în cadrul statelor donatoare. Astfel, la începutul lunii octombrie, patru profesori consilieri şcolari vor participa în Oslo, Norvegia, la workshopul „Cross-disciplinary teaching – a practical exploration” organizat de către NewSchool As. Oslo, iar la începutul lunii noiembrie alţi patru profesori consilieri şcolari vor participa în Borgarnes, Islanda, la cursul structurat „Reaching, teaching and keeping our learners” organizat de către InterCultural Iceland, Reykjavik.

La întoarcerea din mobilitate, în următoarele luni de viaţă ale proiectului, cei opt angajaţi formaţi în cadru proiectului, vor forma echipe de lucru, vor crea designul unui program interdisciplinar axat pe dezvoltarea de abilităţi de viaţă şi educaţie pentru sănătate, adresat în special elevilor din grupurile dezavantajate (minorităţi,  elevi cu cerinţe educaţionale speciale, elevi din mediul rural, elevi aflaţi în risc de abandon şcolar). Activităţile propuse în cadrul programului interdisciplinar vor fi promovate şi diseminate sub forma de ateliere practice pentru profesorii consilieri şcolari din întreg judeţul, dar şi pentru cadre didactice de alte specialităţi, pentru ca în final să ajungă la elevi şi la părinţii acestora sub forma unor întâlniri atractive, care să le stârnească interesul, curiozitatea, să le dezvolte abilităţi de viaţă, să promoveze educaţia pentru sănătate.

Programul interdisciplinar se va aplica în 44 de şcoli, 8 dintre acestea fiind din mediul rural unde nu există Cabinet de Asistenţă Psihopedagogică. Din fiecare şcoală vor fi selectaţi 25 de elevi care vor participa la 5 întâlniri distincte şi câte 10 părinţi invitaţi la două întâlniri cu o echipă de implementare formată din 2 consilieri şcolari şi un profesor diriginte.

Având ca obiectiv principal formarea experţilor educaţionali în arii precum educaţia interculturală, integrarea grupurilor dezavantajate, crearea unui climat pozitiv în şcoală, conceperea unui design de program interdisciplinar, proiectul “Together for life skills through green and inclusive education!” îşi propune să continue armonios şi să îmbogăţească eficient rezultatele aduse în cadrul primului proiect promovat de către CJRAE Alba –  “The teacher as a change agent” în anul şcolar 2018-2019.

Valoarea totală a grantului obţinut de către instituţia promotoare este de 19.540 de euro, buget destinat atât activităţilor de mobilitate a celor opt specialişti selectaţi pentru participarea la mobilităţi, cât şi pentru alte activităţi, precum cursuri de formare pentru cadrele didactice, workshopuri pentru elevi şi pentru părinţi, conceperea şi publicarea unor material educative, toate propuse cu scopul atingerii obiectivelor proiectului.

Inspirat fiind de sloganul  “Working together for a green, competitive and inclusive Europe”, proiectul promovat de CJRAE Alba –  “Together for life skills through green and inclusive education!” este finanţat prin granturile SEE (2014-2021), care reprezintă contribuţia Islandei, Liechtenstein-ului şi a Norvegiei, pentru o Europă mai verde, mai competitivă şi mai incluzivă.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 29664 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*