Veste tristă: S-a stins din viață meșterul lemnar Nicodim Gligor, din Vidra. Unul din tezaurele umane vii ale României

nicodim gligorMeşterul lemnar Nicodim Gligor s-a născut în 1943 în comuna Vidra din judeţul Alba, provenind dintr-o familie cu o îndelungată tradiţie în practicarea dogăritului. Şi-a început activitatea în anul 1957 în atelierul tatălui său din satul natal Modoleşti şi a practicat acest meşteşug realizând în decursul timpului ciubere, butoaie, vase de uz gospodăresc dar şi tulnice, fluiere şi alte instrumente muzicale specifice zonei Munţilor Apuseni.

,,Nenea,, Gligor, cum este cunoscut în zonă a avut o activitate intensă reuşind ca din meşteşugul pe care l-a practicat să-şi întreţină familia. A folosit esenţe lemnoase procurate din pădure dar şi din gospodăria proprie cum ar fi: brad, stejar, salcâm, frăgar, prun, cireş, frasin, fag, molid, lariţă. Principalele unelte folosite au fost barda, măciuca, firezul, dalta, custura, scandu de văsărit şi mezdreaua. Pentru că nu a renunţat niciodată la meşteşugul tradiţional şi la uneltele tradiţionale, Nicodim Gligor a fost cooptat în anul 2006 pentru a face parte din echipa de meşteri populari ce aveau să contribuie substanţial la reînvierea meşteşugurilor populare tradiţionale din judeţul Alba. De atunci a predat neîncetat la clasele de meşteşuguri populare din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba transmiţând tainele meşteşugului prelucrării lemnului la patru generaţii de cursanţi din comuna Vidra şi împrejurimi.

Pentru activitatea sa susţinută de a păstra şi transmite patrimoniul cultural imaterial specific zonei Munţilor Apuseni a fost recompensat de-a lungul timpului cu numeroase diplome şi distincţii. Însă poate cea mai impăortantă recunoaştere a valorii sale a fost faptul că în anul 2011 membrii Comisie Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a hotărât în unanimitate acordarea titlului de ,,Tezaur Uman Viu,, în cadrul unui tratat iniţiat de UNESCO şi adoptat de România începând cu anul 2009.

La 23 ianuarie 2015, Nicodim Gligor s-a stins din viaţă lăsând în urma s-a un bogat patrimoniu tradiţional dar şi peste 100 de ucenici cărora le-a transmis dragostea pentru meşteşugul prelucrării lemnului.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22949 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*