Varza made in Romania

Sunt de-a dreptul  oripilat, dezgustat si contrariar, sunt perplex  si siderat, sunt socat si simt ca  imi plesneste devla , nu atat cand vad ce se poate intampla in Romania  in 24 de ore, ci cat se tolereaza si prolifereaza ,  cu aceeasi  prostie, indiferenta, frica si lipsa de realism  , probleme  sociale grave. Intr-un cuvant, expresia  “ esti varza”,  suta la suta a fost  inventata de un roman. Suntem varza si la propriu si la figurat.  Dar, din mandrie si  fudulie, ne ascundem  in rusinea noastra si ne complacem  sa facem haz de necaz de noi, in timp ce altii  profita de asta si ne umilesc , ne cumpara pe nimic, ne golesc  hambarul, ne spala creierul  si ne schimba identitatea la 180 de grade.

Inainte  de 1989 exista celebra expresie  “somnul natiunii naste monstri”.  Ne-a trebuit 45 de ani ca mamaliga romaneasca sa explodeze si tot nu am invatat nimic din aceasta lectie. Suntem inca somnambuli, orbitand pe o orbita  la ani lumina distanta de ceea ce se numeste normalitate. Avem libertate si totusi, paradoxal, nu stim cum se foloseste aceasta libertate. Preferam  sa dormim si sa ne lasam calcati in picioare  in propria noastra tara. Atat de cizmele politicienilor nostri, de tocurile ascutite ale  doamnelor demnitare, care nu au nici o legatura  cu natia si poporul roman, dar mai ales de bocancii  Uniunii Europene sau  ale tarilor mari, in fata carora ne e frica  si sa ridicam capul. Fapte  grave, de importanta si insemnatate majora  se intampla langa noi si  cei abilitati sa le solutioneze , nu numai ca inchid ochii , din frica sau lipsa de idei, dar mai si dau din coate in coate si asa se musamalizeaza  si se ascunde un adevar, precum face pisica, ce isi ascunde treaba in nisip, cu labutele, dupa  ce a facut-o.  Am avut din nefericire, in decembrie 2005  cazul Teo Peter, un mare muzician, ucis  nevinovat, iar acel nemernic ,reprezentant al consulatului american,  a reusit  sa paraseasca repede Romania, in timp ce autoritatile noastre  s-au dovedit neputincioase, ulterior cazul  a fost  musamalizat, cum era de asteptat in America si bineinteles ca  americanul a iesit  basma curata. Pentru ca noi  nu trebuie sa ne punem rau cu americanii. A urmat cazul  handbalistului nostru  Marian Cozma, ucis  in Ungaria si  dupa atata timp, treaba a ramas  uitata si ucigasul  nu a ispasit inca pedeapsa.

Asistam, iata  acum la un alt episod  terifiant, in care un demnitar  oficial al ambasadei ruse , accidenteaza  o tanara, cu masina, pe trecere  de pietoni. Conform unei proceduri  la nivel diplomatic, el  refuza  controlul  etilotest, pentru ca asta ar fi insemnat  pierderea imunitatii.  In loc sa fie retinut  in Romania pentru investigatii amanuntite, autoritatile  romane au inchis ochii, permitandu- i  diplomatului sa paraseasca tara si sa se intoarca la Moscova, unde chipurile, sa fie anchetat. Fireste ca si de aceasta data, rusul va iesi si el, basma curata, in timp ce biata fata se zbate in coma, intre viata si moarte. Pentru ca noi, nu trebuie sa  stricam relatiile cu Moscova. O sumedenie de abuzuri, provenite  din indiferenta, intentionat sau din proasta gestionare a autoritatilor in ceea ce priveste atributiile , pentru care sunt platite. Avem drepturi, avem legi, avem libertate de-a le pune  in valoare, dar nu le folosim  pentru ca inca nu am reusit sa  trecem de pragul “capul plecat , sabia nu il taie”. Adica  inca, ne complacem  in postura de slugi  lase si indiferente, de frica, nu cumva sa suparam  marile puteri, care si asa  nu dau doi bani pe natia noastra, decat prin prisma profitului economic  pe care il obtin din ce a mai ramas din  biata noastra tarisoara. Bine ca  ne uitam incet incet demnitatea si traditiile. Ce mai conteaza, hai ca avem Valentine’s Day si Haloween si inca mai mergem pe la piata sa cumparam varza de pus la murat. Ca si asa, suntem toti o…varza si un pamant, bun de lucrat de altii, in ograda noastra!

Bogdan Bilegan

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21796 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*