Vacanță cu familia: cele mai frumoase locuri din județul Alba, ideale pentru o excursie în weekend

Avem o țară frumoasă, fără doar și poate. Nu o spunem doar noi, ci și străinii care au pășit pe pământ românesc și s-au îndrăgostit iremediabil de frumusețile văzute. Bineînțeles, nici județul Alba nu face excepție de la regulă. Aici se află multe locuri apreciate de turiști, atât în natură, cât și în domeniul patrimoniului. Pe lângă Munții Apuseni și cei ai Sebeșului cu peisajele lor spectaculoase, bogăția acestui colț de Rai este întregită de cetăți, peșteri, chei, castele sau mânăstiri. Toate acestea reprezintă destinații ideale pentru o excursie cu familia, în care să vă relaxați, distrați și să va consolidați relația cu cei mici, indiferent de vârsta lor.

Care sunt cele mai frumoase locuri din județul Alba: 

 

  • Satul Rimetea

A fost prima localitate rurală distinsă cu premiul „Europa Noastră” de Comisia Europeană, datorită arhitecturii tradiționale, cu fațade albe și ferestre verzi, de care localnicii s-au îngrijit cu drag. Va puteți plimba prin centrul satului, admirând căsuțele sau puteți urca pe Vârful Piatra Secuiului și să vă minunați de priveliștea spectaculoasă pe care o aveți în față. 

 

 

  • Cetatea Câlnic

Construcția în stil romanic, cu o istorie de peste 7 secole, este o altă bogăție a județului Alba. În interiorul Cetății Câlnic pot fi vizitate cele trei turnuri și chiar este posibil să rămâneți peste noapte acolo, dacă doriți să retrăiti atmosfera de acum 700 de ani. Pe lângă cetate, în acest loc se află casa parohială, dar și Biserica Evanghelică, care fac și ele parte din patrimoniul UNESCO. 

 

  • Râpa Roșie

Are 10 ha și este singura rezervație naturală de tip canion din țara noastră. Unicitatea sa este dată și de culoarea rositică a rocilor, dar și de forma pe care o are. Pe lângă decorul deosebit pe care îl oferă râpa, poate fi admirat și peisajul floral, cu specii protejate de lege. Pentru a vizita acest loc, asigurați-vă că întreaga familie e echipată corespunzător. Alegeți ținute lejere pentru drum, de preferat treninguri sau o vestimentație sport pentru toți membrii. Având în vedere terenul, dacă vremea este nefavorabilă, este necesar să acordați o atenție deosebită încălțămintei. Pentru bărbați și copii sunt ideali bocancii ușori și comozi, în vreme ce pentru doamne și domnișoare, încălțămintea adecvată ar fi reprezentată mai degrabă de cizme potrivite pentru drumeții. Spre exemplu, poți să vezi aici mai multe modele de cizme pentru damă, ideale pentru astfel de ocazii. Râpa Roșie reprezintă destinația perfectă pentru un weekend petrecut cu familia, mai ales dacă pe listă e trecută și explorarea naturii. Locația se găsește în apropierea autostrăzii A1, la ieșirea din Sebeș spre Daia Română. Distanța de oraș este de doar 3 km și se ajunge relativ repede, deși drumul este accidentat.  

 

  • Sistemul de galerii romane de la Alburnus Maior

Alburnus Maior a fost un centru minier antic de extracție a aurului și era locuită de minerii aduși din provincii ale Imperiului Roman. Din sistemul de exploatare din acele timpuri, s-au păstrat mai mult de 7 km de galerii. Mai multe detalii despre istoria acestui loc, poți citi aici.

 

  • Peștera Huda lui Papară

În acest loc, cei mici vor vedea cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Iar aventura nu se încheie aici. Peștera Huda Lui Papură este cea mai lungă, denivelată și dificilă, cu cea mai mare cascadă din Munții Trascăului, care are cel mai mare debit. Și în acest caz, vestimentația trebuie aleasă cu grijă. Psihlogii sunt de părere de vacanțele cu familia sudează relația părinte-copil, iar amintirile și cunoștințele căpătate în timpul lor îi ajută pe cei mici să-și dezvolte creierul. În plus, vacanțele cu familia pot acționa ca „ancore de fericire”. În cadrul unui studiu realizat în Marea Britanie, 49% dintre respondenți au spus că amintirea preferată din copilărie este cea a unei vacanțe în familie, iar mai mult de jumătate dintre ei au afirmat că datorită acestor mici aventuri, și-au făcut amintiri fericite care vor rămâne cu ei pentru totdeauna.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21071 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*