Undă verde la proiecte: Regiunea Centru este pregătită pentru lansarea oficială a POR 2014-2020

sedinta regiunea centruÎn urma unei analize atente a stadiului implementării POR 2007-2013, desfășurată marți, la Sovata, reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru, alături de reprezentanți ai ONG, ai universităților și ai mediului de afaceri, au apreciat că județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu sunt pregătite pentru lansarea POR 2014-2020. Tot ieri, la Bruxelles, s-a semnat și decizia Comisiei Europene de adoptare a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Membrii CDR Centru, reuniți ieri la Sovata, au aprobat prioritizarea proiectelor regionale de infrastructură rutieră finanțabile în cadrul Axei prioritare 6 a POR 2014-2020 “Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”. Acest aspect este corelat și cu decizia privind actualizarea Analizei socio-economice din cadrul Planului Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru pentru perioada 2014 – 2020. De fapt, această analiză, precum și PDR Centru, vor fi actualizate inclusiv în concordanță cu Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, document programatic ce a fost elaborat de experții ADR Centru și a fost evaluat la nivel internațional, de experți ai Platformei Europene de Specializare Inteligentă, luna trecută, în cadrul unei Conferințe desfășurate la Sibiu. Reprezentanților autorităților publice locale le-au fost prezentate ieri și informări referitoare la activitățile desfășurate de ADR Centru în trimestrul II 2015, respectiv privind studiile de evaluare a impactului pe diverse domenii majore de intervenție din cadrul POR 2007-2013, dar și asupra impactului derulării Caravanei regionale privind ”Fondurile Europene 2014-2020 în Regiunea Centru”, precum și despre evenimentul de evaluare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru (RIS 3).

Practic, adoptarea acestor decizii și informările susținute de ADR Centru la Sovata sunt strâns legate de lansarea Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, a cărui decizie de aprobare a fost semnată tot ieri, la Bruxelles, de către doamna Corina Crețu, în calitate de Comisar european pentru politică regională, și doamna Sevil Shhaideh, ministrul roman al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acest program va fi gestionat la nivel național de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar.

sedinta regiunea centru 2”Pentru a sublinia impactul fondurilor atrase pentru dezvoltare în ultimii ani, membrii CDR Centru au dezbătut analize actualizate privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. La Ședința CMPOR, desfășurată doar cu câteva zile mai înainte, a reieșit că ne situăm pe primele locuri ca și absorbție de fonduri sau realizări concrete pe proiecte, la nivel național. Credem că aceste aspecte pot fi îmbunătățite și vrem să învățăm din experiența derulată în gestionarea fondurilor pe perioada 2007-2013, ca să accelerăm, pe cât posibil, pregătirea viitoarelor proiecte. Ieri s-a semnat protocolul de adoptare, de către Comisia Europeană, a Programului Operațional Regional 2014-2020, și acum avem un nou Program Operațional gata de a fi lansat. Rolul nostru în implementarea acestuia, în următorii ani, va fi unul foarte important, de aceea ne preocupăm ca toți actorii regionali să fie bine informați pentru a putea accesa cât mai eficient fondurile nerambursabile. Din acest moment, activitatea noastră de help-desk se va concentra pe noul Program Operațional Regional. Dacă, la finalul anului 2015, gradul de absorbție a fondurilor nerambursabile alocate regiunii va depăși valoarea de 80%, considerăm că vom aborda foarte bine pregătirea și realizarea de noi proiecte finanțate din surse europene nerambursabile”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Conform paginii oficiale a MDRAP, la semnarea deciziei de adoptare a POR 21014-2020, Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: „Am adoptat astăzi unul dintre cele mai mari programe de investiții din Uniunea Europeană. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toți cetățenii României. Prin sprijinirea întreprinderilor mici, prin promovarea mobilității urbane, prin îmbunătățirea conectivității regionale și prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toți cetățenii, în special pentru cei mai săraci și mai vulnerabili, aceste investiții vor duce la îmbunătățirea semnificativă a vieții românilor. În plus, investițiile în eficiența energetică vor scădea facturile la energie pentru consumatorii casnici și vor proteja mediul. Le doresc românilor să profite la maximum de oportunitățile oferite de acest program”.

Informații de background privind POR 2014-2020

Programul Operațional Regional este unul dintre cele 7 programe operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții și unul dintre cele 2 programe operaționale gestionate de MDRAP în calitate de Autoritate de Management.

sedinta regiunea centru 1Programul Operațional Regional 2014-2020 este programul cu cea mai mare contribuție la dezvoltarea regională a României. Programul prevede alocări financiare pentru 11 axe prioritare (plus axa 12 – Asistență Tehnică), prin care vor fi investiți în următorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocați României pentru dezvoltare regională. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Noul program este considerat o versiune mai bună, mai accesibilă pentru beneficiari, pentru că au fost înglobate recomandările Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un număr mai mic de documente depuse odată cu cererea de finanțare, iar proiectele aflate în stadiu avansat de pregătire vor primi punctaj suplimentar, în timp ce etapele de evaluare și selecție vor dura mai puțin.

POR 2014-2020 acoperă 9 dintre cele 11 obiective tematice avute în vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene și va continua să finanțeze investiții din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri județene și turism, dar va finanța și noi categorii de proiecte față de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru și centre de transfer tehnologic. Prin Noul Program 2014-2020, vor fi finanțate și tipuri noi de investiții, precum: creșterea eficienței energetice în mai multe domenii, infrastructura de educație (inclusiv pentru creșe și grădinițe), cadastrul și centrele de transfer tehnologic.

Circa 206 milioane euro vor fi alocați pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate față de programul anterior, iar 877 milioane euro – pentru a sprijini IMM să devină mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocați 2,37 miliarde euro pentru activități de creștere a eficienței energetice a clădirilor publice, rezidențiale sau pentru investiții în iluminat public și transport urban.

O altă noutate a programului o reprezintă conceptul de Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri în valoare de 101,41 milioane euro. CLLD vizează proiecte pentru comunitățile marginalizate: investiţii în infrastructura de sănătate, educație, servicii sociale, locuinţe sociale, activități de economie socială, amenajarea spațiului urban degradat.

Din categoria investițiilor noi face parte și Axa Prioritară 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară, cu un buget alocat de 312,89 milioane euro. Pentru această axă, beneficiarul eligibil este Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Programul a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a României, identificate prin analize şi studii regionale și din documentele strategice naționale și europene conexe. Pregătirea programului a început în luna august 2012. În martie 2014, programul a fost lansat în consultare publică, în august a fost trimisă Comisiei Europene versiunea oficială, iar în mai 2015 a fost lansat în consultare publică ghidul general al solicitantului.

Câteva elemente de noutate ale POR 2014-2020, față de POR 2007-2013, pot fi regăsite pe pagina de Facebook a ADR Centru.

, versiunea aprobată de Comisia Europeană, poate fi vizualizat în pagina dedicată acestui program, www.regio-adrcentru.ro.

Despre Redacția ProAlba 37494 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*