Un tânăr din Șugag a rămas fără detectorul de metale, după o întâlnire cu polițiștii

Poliţiştii din Şugag au depistat un bărbat din comună, care deţinea, ilegal, un detector de metale. Poliţiştii l-au sancţionat contravenţional, iar detectorul de metale a fost confiscat. Poliţia reaminteşte faptul că, pentru deţinerea unui detector de metale, este necesară obţinerea unei autorizaţii.

La data de 24 noiembrie 2017, poliţiştii Postului de Poliţie Șugag au efectuat o acţiune, pe raza comunei Şugag, ce a avut ca scop prevenirea şi combaterea delictelor de la normele legale privind protecţia patrimoniului arheologic.

Cu ocazia acestei acţiuni, a fost depistat un cetățean, în vârstă de 24 de ani, din comună, care deţinea, fără autorizaţie, un detector de metale.

Acesta a fost sancţionat contravenţional, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. 1 pct. 10  din Ordonanța nr. 43/2000, iar detectorul de metale a fost confiscat.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba aminteşte celor interesaţi de achiziţionarea unui detector de metale, faptul că o pot face doar de la societăţi comerciale autorizate, conform O.G. 43/2000, privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional şi a Legii 258/2006 privind modificarea şi completarea O.G. 43/2000.

După achiziţionarea aparatului este necesară obţinerea unei autorizaţii de deţinere a detectorului de metale.

Această autorizaţie se eliberează de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pentru persoanele care au domiciliul pe raza judeţul Alba, după prezentarea următoarelor documente:

  • Cerere tip;
  • Carte de identitate şi copie;
  • actul cu care se dovedeşte că solicitantul este proprietarul detectorului de metale (copie şi original)
  • Chitanţa emisă de unităţile CEC din care să rezulte că a fost achitată suma de 10 lei, reprezentând taxa pentru autorizaţie;
  • Certificat de cazier judiciar; 

Dosarul se depune la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale, Alba Iulia, P-ta I.C. Brătianu, nr. 1 A.

Pentru informaţii suplimentare poate fi accesată pagina de internet https://ab.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/model-de-cerere-privind-detinerea-si-comercializarea-detectoarelor-de-metale

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 26553 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*