Totul despre Festivalul Internațional de Teatru „POVEŞTI”. Alba Iulia, 19- 25 mai 2019, ediţia a XIV-a

Ultimele zile din luna mai vor aduce, în Cealaltă Capitală, un eveniment cultural esențial. Un eveniment complex, intens, important pentru Alba Iulia. Un eveniment așteptat de către mii de spectatori: Festivalul Internațional de Teatru „POVEȘTI”.

Ajuns, deja, la ediția cu numărul XIV, festivalul „POVEȘTI” nu mai are nevoie de introduceri. Divers, emoționant, festivalul este, în fiecare an, evenimentul de suflet al albaiulienilor. Anul acesta, însă, va avea ceva în plus: festivalul va împlini frumoasa vârstă de 14 ani. Va dobândi, așadar, o minimă maturitate, al cărei „buletin” i-l veți acorda chiar voi, spectatorii, prin prezența voastră în săli. Prin aplauzele voastre, prin participarea voastră, prin emoția pe care o transmiteți simplu, onest, din fotoliile voastre.

Un concept bun. Ca orice altă ediție de până acum, cea de anul acesta păstrează conceptul festivalului, cuprins într-un singur cuvânt: povești. Un cuvânt simplu, dar puternic, esențial ca emblemă a spectacolelor sale. Un cuvânt care place și, totodată, care ilustrează însăși ideea de teatru. La urma urmei, poveștile acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile celor mari, având la fel de multă deschidere către canonic, cât și pentru neconvenţional. Va fi, deci, un festival divers și complet. Divers, pentru că este mulat pe gusturile din ce în ce mai diversificate ale publicurilor din Alba Iulia, și complet, deoarece cuprinde tot ce poate fi teatru: spectacole, expoziții, lansări de cărți, conferințe și dezbateri despre teatru.

Titluri mari. Pentru toți cei care, din anul 2006 încoace, sunt alături de Festivalul „POVEȘTI”, nu mai este o surpriză prezența, la Alba Iulia, nici a teatrelor românești de prestigiu, nici a marilor nume de actori, care fac sală plină cu fiecare spectacol al lor. Se vor juca, pe cele două scene ale festivalului, Țiganiada și Moș Nichifor, ambele în regia lui Alexandru Dabija, Wolfgang (r. Radu Afrim), Ole! Quand le clown recontre la flamenco (r. Elodie Hatton), Ținutul din miezul verii (r. Vlad Massaci), Orchestra Titanic (r. Felix Alexa), Și cine nu iubește (r. Alexandru Popa). În total, șapte spectacole, din șapte teatre marcante, și anume Teatrul ACT, Teatrul Național, p2p Theater și Teatrul Mic din București, dar și Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Național Cluj și Company Fi-Solo din Franța. Dintre actori – ca să vă stârnim și mai mult apetitul pentru scenă – îi amintim doar pe Marcel Iureș, Mihai Călin, Vlad Zamfirescu, Tania Popa, Cuzin Toma.

Cum spuneam, diminețile le aparțin copilașilor, care se vor bucura din plin de poveștile din Crăiasa zăpezii (r. Cristian Pepino), Dănilă Prepeleac (r. Traian Savinescu), Povestea celor trei purceluși… care de fapt sunt patru (r. Éva Lábadi-Megyes), Cartea cu Apolodor și Harap-Alb, ambele în regia lui Toma Hogea, Cei trei mușchetari (r. Cristian Mitescu), O poveste japoneză (r. Irina Niculescu), Mica sirenă (r. Oana Leahu). Adică producții ale Teatrului de Animație „Țăndărică” din București, ale Teatrului pentru Copii și Tineret „Ariel” Târgu Mureș, ale Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu, ale Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, ale Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara, ale Teatrului pentru Copii „Arlechino” din Brașov și ale Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași.

Și altele? Nu, evenimentele de mai jos – chiar dacă nu sunt spectacole de teatru – nu pot fi trecute în categoria „și altele”. Vor avea loc în fiecare zi și vor colora, cultural și uman, programul festivalului. Vor fi ateliere de scenografie, teatru de umbre și mânuire marionete, expoziții de artă plastică, marionete și costume, lansări de carte, dezbateri despre teatru și un concert-surpriză, marca Maria Răducanu & Michael Griener.

Ziar, cafea, momente faine. Conform tradiției, în fiecare zi veți citi ziarul festivalului. Este propriul jurnal al evenimentului, intitulat „Poveşti”, în care veți găsi cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. De asemenea, fiecare zi va fi marcată de celebra „Cafea cu tâlc”, în Clubul festivalului (Art Cafe), de la ora 12.00, în cadrul căreia spectatorii și presa se vor putea întâlni cu artiștii din festival. Clubul festivalului e, totodată, spaţiul neconvenţional, „de culise” al evenimentului, în care jurnaliştii au ocazia să-i intervieveze pe artişti.

O mână de ajutor. Ca în fiecare an, există o echipă de tineri, îmbrăcați în tricourile festivalului. Ei sunt voluntarii ediției a XIV-a, studenți și elevi din Alba Iulia, care dau o mână de ajutor astfel încât festivalul să arate bine și să meargă șnur. Le mulțumim că sunt alături de noi și că au înțeles că festivalul aparține Alba Iuliei.

* * * 

Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia este organizat de către Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, cu sprijinul UNITER, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba. 

Info bilete:

Pentru ediţia cu numărul XIV-a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 19 – 25 mai 2019, biletele s-au pus în vânzare în următoarele puncte:

– la Casa de Cultură a Studenților, orar 09.00-15.00, luni-joi, 09.00-13.00, vineri

– la Casa de Cultură a Sindicatelor, orar 08.00-18.00, luni-vineri

– online, pe www.biletmaster.ro 

Spectacole pentru tineri și adulți

Preț bilet întreg: 22 lei

Preț bilet redus pentru studenți și pensionari: 15 lei

Preț bilet redus pentru elevi: 5,5 lei

Spectacole pentru copii

Preț bilet (copii și părinți): 5,5 lei

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL

DE TEATRU „POVEŞTI”, Alba Iulia

19 – 25 mai 2019, ediţia a XIV-a

www.fitab.ro

DUMINICĂ, 19 MAI 2019

11.00   …despre marionete care au mici secrete!

               Vernisaj expoziție de marionete

Concept Christian Caimacan și Adela Ungureanu

Foaier Casa de Cultură a Studenţilor

11.30  CRĂIASA ZĂPEZII, regia Cristian Pepino

           Teatrul de Animație Țăndărică București

Spectacol de teatru pentru copii / 4+

Casa de Cultură a Studenților /  55 min

12.00  CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

17.00 – 19.00  In memoriam ȘERBAN IONESCU 

                       Expoziție permanentă de artă plastică Valeriu Mladin

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

.  18.30  Surorile Cenușăresei

Vernisaj expoziție de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale  București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

19.00  ȚIGANIADA, regia Alexandru Dabija

Teatrul Național Lucian Blaga Cluj-Napoca

Spectacol de teatru  / 14+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 2 h

LUNI, 20 MAI 2019

11.00  POVESTEA CELOR TREI PURCELUȘI… CARE SUNT DE FAPT PATRU, regia Éva Lábadi-Megyes

Teatrul pentru Copii și Tineret Gong Sibiu

Spectacol de teatru pentru copii / 3+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 50 min

11.00  DĂNILĂ PREPELEAC, regia Traian Savinescu

           Teatrul de Păpuși Puck Cluj-Napoca

           Spectacol de teatru pentru copii / 4+

Palatul Cultural Blaj / 55 min

11.00 – 20.00 – …despre marionete care au mici secrete!

Expoziție permanentă de marionete

Concept Christian Caimacan și Adela Ungureanu

Foaier Casa de Cultură a Studenţilor

12.00  CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

18.00 – 20.00 SURORILE CENUȘĂRESEI

Expoziție de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

17.00 – 19.00  In memoriam ȘERBAN IONESCU

Expoziție permanentă de artă plastică Valeriu Mladin

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

19.00 OLE! Quand le clown rencontre le flamenco,  regia  Elodie Hatton

          Company Fi-Solo, Franța

          Spectacol de teatru-dans / 6+

Casa de Cultură a Studenților /1 h 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL

DE TEATRU „POVEŞTI”, Alba Iulia

19 – 25 mai 2019, ediţia a XIV-a

www.fitab.ro

SPECTACOLE PENTRU COPII

DUMINICĂ, 19 MAI 2019, ORA 11.30, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

CRĂIASA ZĂPEZII

TEATRUL DE ANIMAȚIE ȚĂNDĂRICĂ BUCUREȘTI

Spectacol de teatru pentru copii (55 min.) / 4+

Regizor artistic: Cristian Pepino

Scenariu, adaptare: Cristian Pepino, dupa basmul lui Hans Christian Andersen

Scenografie: Remus Alexandru Gabor și Raluca Maria Aionițoaie

Coloana sonoră: Dan Bălan

Distribuţie: Mihai Dumitrescu, Roxana Vișan, Simina Constantin, Andreea Ionescu, Cristina Țane,

George Simian, Leonard Dodan, Robert Trifan, Mariana Zaharia 

          Bazat pe unul dintre cele mai celebre basme ale lui H.C. Andersen, regizorul Cristian Pepino pune în scenă un spectacol unic, cu personaje fantastice, într-o lume plină de suspans și magie. Vom fi alături de micuța Gerda într-o călătorie plină de aventuri, în care încearcă să își găsească fratele ținut prizonier undeva în vasta întindere albă din ținutul vrăjit de Crăiasa Zăpezii. Drumul ei cu peripeții este unul fascinant, plin de numeroase momente care sunt menite să fie prezente pentru a încânta sufletul spectatorilor.

LUNI, 20 MAI  2019, ORA 11.00, PALATUL CULTURAL BLAJ

DĂNILĂ PREPELEAC

TEATRUL DE PĂPUȘI PUCK CLUJ-NAPOCA

Spectacol de teatru pentru copii (55 min.) / 4+

Regizor artistic: Traian Savinescu

Scenariu, adaptare: Traian Savinescu

Scenografie: Epaminonda Tiotiu

Coloana sonoră: Traian Savinescu

Distribuţie: Ionuț Constantinescu, Frunzina Anghel, Călin Mureșan, Ramona Atănăsoaie / Angelica Pamfilie,

Robert Gutunoiu

Povestea lui Dănilă Prepeleac, scrisă de Ion Creangă, este o aventură plină de umor și dinamism, care-și cucerește publicul instantaneu. Năzdrăvăniile uimitoare ale personajului principal sunt prezentate în viziunea regizorală a lui Traian Savinescu, iar actorii şi păpuşile alcătuiesc o singură lume, cea care ne duce în universul copilăriei. Spectacolul li se adresează atât copiilor, cât și adulților, și are mare priză la public: e viu colorat, interactiv, cu un joc actoricesc încântător, în care protagoniștii aduc sala pe scenă, iar teatrul este adus în mijlocul publicului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21063 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*