Tinerii liberali din Alba au participat la Şcolile Politice organizate de TNL în acest weekend

scoli politiceWeekend-ul 18 – 20 octombrie a.c. a fost marcat de două importante evenimente organizate de către Tineretul Național Liberal, evenimente la care au participat și lideri ai TNL Alba. Este vorba de Școala Politică “Prin noi înșine” (organizată de către TNL Bihor la Vârtop) și de seminarul “Democraţia intrapartinică” (organizat, la Sibiu, de către  Tineretul Naţional Liberal şi Friedrich Naumann Foundation, prin intermediul departamentului de comunicare al TNL, Tcomunică).

Școala Politică “Prin noi înșine” a ajuns anul acesta la cea de a treia ediție și s-a desfășurat dintr-o necesitate practică – având în vedere faptul că anul viitor vor fi două rânduri de scoli politice 3alegeri, s-a considerat că Partidul Național Liberal are nevoie de oameni bine pregătiţi pentru competiția electorală. Astfel, în cadrul școlii politice, tinerii au abordat teme precum: „Repere istorice privind evoluția Partidului Național Liberal”, „Evoluția electorală a PNL în alegerile europarlamentare”, „Campania electorală eficientă”, „Comunicarea politică” etc. Evenimentul a avut o dimensiune regională, participând lideri TNL de la nivel național și din 12 scoli politice 1județe din Transilvania. Din partea TNL Alba au participat: Cristian Radu (președinte TNL Alba), Emil Toma (vicepreședinte TNL Alba) și Andrei Ispas (membru în BPT TNL Alba).

În ceea ce privește evenimentul desfășurat la Sibiu, acesta a avut o dimensiune națională, anul acesta fiind la cea de a doua ediție. Sesiunile de training („Problematica democrației intrapartinice”, „Cultură politică și cultură organizațională”, „Valori democratice și eficiență managerială”, „Disfuncționalități primare ale democrației”, „Tipologia liderului”) s-au desfășurat sub îndrumarea sociologului Alfred Bulai (profesor în cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative) și a Andreei Stoica (psiholog, specialist în leadership și management organizațional). Printre liderii PNL și TNL inivtați să participe la eveniment s-au numărat: Klaus Iohannis (primar al orașului Sibiu), Cristian David (Ministru delegat scoli politice 4pentru romanii de pretutindeni), Florin Alexe (deputat, președinte TNL), Mircea Cazan (deputat, președinte PNL Sibiu), Octavian Firi (președinte TNL Sibiu) ș.a. Din partea TNL Alba au participat vicepreședintele Florin Dan și prof. Adrian Simion, purtător de cuvânt al PNL Alba. Acesta din urmă a și oferit unele detalii despre desfășurarea seminarului: «În cadrul şcolii politice de la Sibiu cursurile s-au desfăşurat într-un cadru interactiv. Au scoli politice 2avut loc dezbateri și s-au organizat workshop-uri pe echipe. Majoritatea vorbitorilor au arătat că tema abordată, democraţia intrapartinică, este un fenomen insuficient dezbătut pe scena politică din România, dar cu implicații profunde în activitatea partidelor politice. Pluripartidismul şi alegerile libere sunt elemente cheie în construcţia şi existenţa unor democraţii reprezentative moderne. Însă, în timp ce promovează democraţia ca şi formă de guvernare şi se declară apărătoare ale democraţiei, partidele nu adoptă întotdeauna democraţia şi în organizarea lor internă. În cadrul dezbaterilor s-a constatat că fenomenul este unul foarte complex, cu susţinători, riscuri şi beneficii de ambele părţi. Susţinătorii democraţiei intrapartinice sunt de părere că este o obligaţie morală, ca o organizaţie care promovează un principiu, să îl adopte și în viaţa internă. Opozanţii consideră că, deşi democraţia este cea mai bună soluţie pentru guvernarea statului, nu este obligatoriu să fie aplicată tot timpul şi la nivel de organizaţie, deoarece se poate transforma într-o vulnerabilitate pe termen scurt.»

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23672 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*