Timp de o zi, Alba Iulia a fost capitala tinerilor liberali. În prezența Marei Mareș, municipiul nostru a găzduit prima reuniune a Biroului Executiv al TNL

Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, Alba Iulia a găzduit prima reuniune a a Biroului Executiv al Tineretului Național Liberal, de după alegerile care au avut loc, de curând, în rândul tinerilor din cadrul acestei formațiuni politice.

Pentru noi, a fost o zi cu totul specială. Întreaga echipă a Biroului Executiv Național al TNL, în frunte cu președintele TNL, Mara Mareș, a fost prezentă la Cimitirul Eroilor. De Ziua Veteranilor de Război, am depus o coroană de flori la mormântul eroului Vasile Claudiu Popa, care și-a pierdut viața, în 2013, în Afganistan. În continuare, alături de Adrian Iancu, președinte TNL Alba, am invitat colegii din conducerea TNL la un tur ghidat al obiectivelor din Cetatea Alba Iulia, prezentare susținută de personajul lui Avram Iancu, marele erou care ne-a purtat, pentru câteva ore, prin frânturi de istorie și emoție. Precedată de o scurtă conferință de presă, ședința Biroului Executiv Național al TNL a debutat, începând cu ora 16.00, la sala de conferințe a hotelului Transilvania. În cadrul reuniunii a fost adoptată “Declarația de la Alba Iulia”, o primă rezoluție politică a TNL.”, a declarat Alin Ignat, prim-vicepreședinte al Tineretului Național Liberal din România.

REZOLUȚIA DE LA ALBA IULIA

ROMÂNIA ALTFEL, PRIN NOI ÎNȘINE

TINERETUL NAȚIONAL LIBERAL

11 NOIEMBRIE 2017, ALBA IULIA, ROMÂNIA

I.

Tineretul Național Liberal salută apropierea centenarului Marii Uniri și recunoaște progresele pe care România le-a făcut în acest prim veac de existență și evoluție. Multe dintre salturile calitative înregistrate de națiunea noastră au avut ca punct de pornire ideile, măsurile, reformele și viziunea unor guvernări liberale, iar unitatea neamului nostru, ca primă condiție necesară dezvoltării, a fost rezultatul eforturilor și cooperării între elitele liberale ale vremii și poporul român.

Astăzi, noi, Tineretul Național Liberal, continuatori ai eforturilor fondatorilor României democratice și moderne, considerăm că este de datoria noastră să-i aducem alături și să-i sprijinim pe toți cei care doresc să influențeze pozitiv evoluția statului și a societății.

Adevărul istoric reprezintă baza motivației noastre de a dezvolta unitar și echilibrat România. Istoria nu mai poate fi schimbată: liberalii au înființat, în 1918, un stat român modern, iar regimul comunist l-a confiscat la puțin după un sfert de veac și i-a masacrat sistematic, timp de o aproape o jumătate de secol, cele mai importante componente: democrația, diversitatea și pluralismul politic.

Fondatorii României moderne și susținătorii modelului liberal au fost urmăriți, hărțuiți și în final întemnițați de către regimul comunist, pierzându-și libertatea și viețile pentru simplul fapt că aveau un crez liberal pentru România.

Istoria noastră explică și justifică asadar importanța pe care o acordăm valorilor liberale și fermitatea cu care înțelegem să combatem orice derapaje de la acestea.

II.

Cu toate că, după Revoluția din 1989, Partidul Național Liberal a fost reînființat, și că de atunci au trecut mai bine de 27 de ani, România nu s-a eliberat încă de moștenirea comunistă. Unii actori politici, anumite norme sau instituții și multe elemente care țin de organizarea administrativă nu au evoluat în direcția stabilită de poporul român în Decembrie 1989: democratizare, pluralism, diversitate și prosperitate.

Există astăzi partide care confundă legalitatea cu legitimitatea, considerând în mod eronat că cea din urmă le conferă dreptul de a o subordona pe cea dintâi.

Există astăzi norme și instituții care, fiind proiectate pentru a funcționa sub comanda partidului unic, produc blocaje structurale și împiedică dezvoltarea echilibrată a țării noastre. Spre exemplu, este posibilă alocarea preferențială a resurselor, ceea ce generează discrepanțe majore între regiuni, județe, orașe sau chiar între sectoarele Municipiului București.

Există astăzi o administrație stufoasă și lentă, rezistentă la schimbare, iar evoluția către descentralizare și autonomie locală este infimă, multe centre economice dezvoltate depinzând încă, în chestiuni care sunt strict de interes local, de voința politică de la centru.

III.

Noi, Tineretul Național Liberal, avem datoria de a spune lucrurilor pe nume: modelul liberal a fost și este singurul în măsură să dezvolte România. Acest fapt este demonstrat de progresele înregistrate în Alba Iulia, Brașov, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timișoara si alte comunități care au ca numitor comun faptul că au fost și sunt gestionate de administrații liberale.

Astăzi există două mari opțiuni structurale pentru România.

Prima este de a menține starea de fapt, respectiv preferințe, privilegii și discrepanțe majore între indivizi, categorii sociale și comunități umane.

A doua opțiune pentru România este revenirea la matca ce i-a favorizat apariția ca stat modern: modelul liberal de dezvoltare, bazat pe reguli puține și clare, pe instituții suple, puternice și imparțiale, pe descentralizarea puterii și pe oferirea de libertate comunităților care vor și pot să se dezvolte independent de centru. Această abordare este promovată de către Tineretul  Național Liberal.

IV.

Tineretul Național Liberal își asumă ferm promisiunea că nu va lăsa pe nimeni în urmă.

În viziunea noastră, România următorilor 100 de ani reprezintă o democrație constituțională modernă în care stabilitatea politică și economică, economia de piață, proprietatea privată, pluralismul, separația puterilor, egalitatea în fața legii, dialogul și consultarea publică sunt garantate, iar libera inițiativă și mediul de afaceri reprezintă pilonii principali ai prosperității.

Noi, Tineretul Național Liberal, chemăm alături pe toți cei care vor să contribuie prin fapte, comportament sau atitudine, la îndeplinirea acestui obiectiv național. Chemăm alături de noi tinerii care înțeleg să-și manifeste revolta față de starea de fapt într-un mod constructiv și pozitiv, care cred că politica și morala pot coexista și care sunt dispuși să facă doar acele compromisuri care nu-i compromit. Noi, Tineretul Național Liberal, garantăm acelora care ni se vor alătura că, împreună, vom transforma intențiile în fapte, valorile liberale în norme și profesioniștii, în oameni de stat.

Împreună am realizat Marea Unire, și tot împreună, acum, la împlinirea a 100 de ani de România, ne angajăm ca, după puterea și priceperea noastră, să facem din dezvoltarea României obiectivul nostru primoridial. Prin noi înșine.

TINERETUL NAȚIONAL LIBERAL ALBA IULIA

COMUNICAT DE PRESĂ

Tineretul National Liberal solicita Guvernului sa abroge noile masuri fiscale. Tinerii sunt primii afectați de acestea

Tineretul Național Liberal s-a reunit astăzi la Alba Iulia, în prima ședință din mandatul noului Birou Executiv ales în data de 22 octombrie 2017.

În cadrul reuniunii, TNL a adoptat o primă rezoluție politică, „ROMÂNIA ALTFEL, prin noi înșine”. Obiectivul centralal al rezolutiei este de a-i determina pe tineri să ni se alăture în efortul nostru de a facilita dezvoltarea României. În prima sută de ani de istorie, liberalii au fost cei care au unit, democratizat și modernizat România. Istoria noastră ne onorează, dar ne și obligă ca, pentru următoarea sută de ani, să facem din țara noastră un stat dezvoltat unitar și echilibrat, o democrație constituțională modernă în care proprietatea privată, libera inițiativă și mediul de afaceri să fie principalii piloni ai prosperității.

Totodata, TNL a decis depunerea la Guvern a unui memorandum, semnat de membrii TNL, împotriva modificărilor aduse Codului Fiscal, în condițiile în care deciziile aberante ale guvernului Mihai Tudose îi afectează pe tineri în mod direct.

Mai exact, Tineretul Național Liberal și-a propus să atragă atenția asupra efectelor masurilor de modificare a Codului Fiscal asupra tinerilor. Prin memorandumul pe care îl vom depune la Guvern avertizăm că una din consecințele imediate ale măsurilor adoptate va fi scăderea dramatică a salariilor celor care lucrează în IT, un domeniu cu mai bine de 60.000 de angajați, majoritatea dintre aceștia tineri. De anul viitor, toți cei care lucrează în domeniul IT vor suporta o micșorare a salariului net cu aproximativ 7%, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual. O altă aberație marca PSD-ALDE este dispoziția ca firmele cu cifra de afaceri de până la un milion de euro să plătească impozit de 1% pe cifra de afaceri, indiferent de profitabilitate. Concret, companiile vor fi nevoite să plătească impozit, chiar dacă au pierderi. Acest sistem de impozitare va determina companiile să-și mute sediile în alte țări și va duce inevitabil și la închiderea multora dintre afacerile tinerilor români. În plus, măsura lovește dur și în organizațiile neguvernamentale deoarece dispare posibilitatea de finanțare a ONG-urilor din impozitul pe profit. Aproximativ 80% din firmele care puteau folosi facilitatea acordată de stat de a direcționa o parte din impozitul pe profit către cauze sociale nu vor mai putea face sponsorizări deductibile către ONG-uri. TNL atrage atenția și asupra faptului că prin efectul acestor măsuri Guvernul intervine în raporturile juridice private privind munca, ceea ce este nepermis.

Cu privire la justiție, Tineretul Național Liberal este categoric împotriva oricăror modificări, respinde si de catre sistemul judiciar, precum și împotriva dezbaterii în procedură de urgență a proiectului de modificare a legilor Justiției. Urgența nu poate fi justificată atâta timp cât, deși ministrul Justiției, Tudorel Toader, vorbește despre acest pachet legislativ de luni de zile, nu a avut curajul să îl înainteze ca proiect de lege al Guvernului.

Alin Ignat, prim-vicepreședinte al Tineretului Național Liberal din România.

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19085 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*