Sute de fermieri din Alba ar putea fi cercetaţi penal. Au încasat ilegal subvenţii de zeci de miliarde de lei vechi

Mircea Trifu

Nu mai puţin de 560 de fermieri din judeţul Alba, crescători de bovine şi ovine, se afla în această situaţie deloc plăcută. Ei au încasat între 2007 şi 2010, prin intermediul APIA, subvenţii europene în valoare de circa 65 de miliarde de lei vechi. În momentul de faţă, oamenii riscă să fie cercetaţi penal pentru fals în declaraţii şi obligaţi să dea banii înapoi.

Situaţia lor a fost adusă, vineri, în discuţie şi de vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman, care a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că din punctul său de vedere „există o vină colectivă, dar prima vina îi revine fostului ministru al agriculturii, domnul Tabără, care a dat un ordin prost.” Florin Roman a făcut şi un apel şi către  ministrul agriculturii, Daniel Constantin, prin care propune emiterea unui act normativ prin care fermieri să fie scutiţi de la restituirea sumelor imputate. „Fac un apel către ministrul agriculturii, Daniel Constantin, să emită un act normativ prin care aceşti fermieri să fie scutiţi de la restituirea sumelor imputate la acea primă de exploataţie şi a primei pe cap de animal, în cazul acelor fermieri care fac dovada că nu au ştiut că au debite restante”, a precizat Roman.

La nivelul judeţului Alba, cea mai mare sumă care ar trebui restituita este de circa 4 miliarde de lei vechi. Banii au fost încasaţi de un fermier din zona Blajului.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22584 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*